Πέθανε ο τραγουδιστής της folk, Roger Whittaker στα 87 του

Wikimedia Commons / Wilfried Wittkowsky

Ο τραγουδιστής της folk Roger Whittaker, γνωστός για το single του «Durham Town», πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί καμία αιτία θανάτου για τον Whittaker, ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του. Η σελίδα εμφανίζει μια εικόνα του αείμνηστου μουσικού, μαζί με την ημερομηνία γέννησής του 1936 και 2023, υποδηλώνοντας την ημερομηνία του θανάτου του.

Ο Whittaker μεγάλωσε στο Ναϊρόμπι της Κένυας από Βρετανούς γονείς και αφού εγγράφηκε στον Κένυατικο Στρατό κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, μετακόμισε στην πατρίδα της οικογένειάς του για να σπουδάσει στο Πανεπιστημιακό της Βόρειας Ουαλίας. Ενώ βρισκόταν στη Βρετανία, ο Whittaker άρχισε να τραγουδάει σε μικρούς χώρους και τελικά υπέγραψε με την Columbia Records το 1966.

Το τραγούδι που τον έκανε διάσημο, «Durham Town» κυκλοφόρησε το 1969, φτάνοντας στη 12η θέση στα UK Charts. Τα επόμενα χρόνια, η επιτυχία του Whittaker συνεχίστηκε με το «I Don't Believe in If Anymore» να φτάνει στην όγδοη θέση στα charts το 1970. Πέντε χρόνια αργότερα, το single του με την μεγαλύτερη επιτυχία, «The Last Farewell» έφτασε στη δεύτερη θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Video Url

 

Παρόλο που δεν μπορούσε να μιλήσει γερμανικά, ο Whittaker δημιούργησε μια ισχυρή βάση θαυμαστών στην Γερμανία κατά τα τελευταία του χρόνια, τραγουδώντας στη γλώσσα τους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Whittaker: «Το 1985, αναγνωρίστηκε ως ο πιο επιτυχημένος καλλιτέχνης της χώρας, τραγουδώντας στη γερμανική γλώσσα, μια διάκριση που κανένας άλλος μεγάλος διεθνής δισκογραφικός αστέρας δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει. Ο Roger παραδέχεται ότι δεν μπορεί να μιλήσει ούτε μια λέξη γερμανικά και ηχογραφεί τα τραγούδια του φωνητικά».

Το 2001, μετά από πολλές συναυλίες στη Γερμανία, ο Whittaker ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από τις περιοδείες, αφού γιόρτασε τα 65α γενέθλιά του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να κάτσει πολύ καιρό σπίτι του. Επέστρεψε παίζοντας live μέχρι το 2003 και ηχογράφησε επίσης ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ στα γερμανικά.

Τελικά, ο Whittaker αποσύρθηκε οριστικά το 2012 όταν μετακόμισε στη Γαλλία με τη σύζυγό του Natalie. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί το 1964 και είχε πέντε παιδιά.

Ο κωμικός Matt Lucas είναι μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στον Whittaker στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας στο Twitter: «Ο μεγάλος Roger Whittaker πέθανε. Λάτρευα το "Durham Town" και το "The Last Farewell". Όμορφα, ζεστά, πιασάρικα τραγούδια. Χαίρομαι που τον είδα να παίζει ζωντανά».

Ακούστε το «Durham Town» παρακάτω:

 

Video Url