Τα μέλη της Gen Z (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012) πίνουν αισθητά λιγότερο στα live και αυτό επηρεάζει τους μικρότερους συναυλιακούς χώρους, όπως αναφέρει το Billboard.
Η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ από την Gen Z έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα έσοδα για πολλούς χώρους, οι οποίοι έχουν ήδη μικρά περιθώρια κέρδους. Ο David Slutes, διευθυντής ψυχαγωγίας στο Club Congress με χωρητικότητα 325 ατόμων στο Tucson της Αριζόνα, παρατήρησε μείωση 25% στα χρήματα που δαπανώνται για αλκοόλ σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές.
«Αφήνοντας πίσω μας τον covid, τα πάντα σχετικά με τις συναυλίες ανατράπηκαν», είπε ο Slutes στο Billboard. «Δεν ήμασταν σίγουροι για ποιο λόγο τα νούμερα είναι έτσι. Στη συνέχεια κάναμε μια βαθύτερη ανάλυση και σε κάθε εκδήλωση που απευθύνονταν στην Gen Z, είδαμε τα νούμερα να είναι πολύ διαφορετικά».
Η Dayna Frank, πρόεδρος της First Avenue Productions, ενός συναυλιακού χώρου στη Μινεάπολη, παρατήρησε το ίδιο φαινόμενο μιλώντας στο συνέδριο Music Biz στο Νάσβιλ. «Μια από τις μεγάλες τάσεις που βλέπουμε είναι ότι η Gen Z δεν πίνει τόσο πολύ», είπε. «Είτε καταναλώνουν φαγώσιμα με ινδική κάνναβη πριν έρθουν, είτε απέχουν γενικά από αλκοόλ και τσιγάρα… Το μεγαλύτερο μέρος της τιμής του εισιτηρίου πηγαίνει στο συγκρότημα, οπότε πραγματικά οι χώροι επιβιώνουν από τα ποτά. Και τώρα που οι νέοι δεν πίνουν έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερή και βιώσιμη ροή εσόδων».
Όλα αυτά συμβαδίζουν με μια μελέτη του 2020 που διεξήχθη από τον καθηγητή ψυχολογίας, Ty Schepis στο State University του Τέξας, ο οποίος διαπίστωσε ότι το 28% των φοιτητών από 18 έως 22 ετών απείχαν από το αλκοόλ το 2018, σε σύγκριση με το 20% το 2002. Εν τω μεταξύ, η κατάχρηση αλκοόλ στο ίδιο εύρος ηλικιών μειώθηκε στο μισό, την ίδια χρονική περίοδο.
Σε συνέντευξή του στο Billboard, ο Schepis πρόσθεσε ότι η Gen Z τείνει να πίνει λιγότερο από τις παλαιότερες γενιές, αλλά η χρήση μαριχουάνας έχει αυξηθεί από 33% σε 37% μεταξύ των φοιτητών.
Άλλοι ιδιοκτήτες μικρών χώρων, όπως ο Mikey Wheeler, του συναυλιακού χώρου Austin's Mohawk, παρατήρησε μια συνολική πτώση στις πωλήσεις αλκοόλ, η οποία, όπως λέει, «δεν είναι μόνο από την Gen Z, αλλά και από το παλαιότερο κοινό μας».
Καθώς το κόστος ασφάλισης και εργασίας αυξάνεται παντού, οι μικροί χώροι αντιμετωπίζουν πιέσεις για να συμπληρώσουν τα χαμένα έσοδα. Οι επιλογές που έχουν είναι να προσφέρουν περισσότερα μη αλκοολούχα προϊόντα, να αυξήσουν τις πωλήσεις merchandise ή να προσφέρουν ποτά με CBD.