Μουσικά Βραβεία Mercury: Οι Ezra Collective γίνονται το πρώτο τζαζ συγκρότημα που κερδίζει

Instagram @ezracollective

Οι Ezra Collective έγιναν το πρώτο τζαζ συγκρότημα που κέρδισε το βραβείο Mercury, με το άλμπουμ τους «Where I'm Meant To Be».

Το βραβείο Mercury με αμοιβή 25.000 λίρες, βραβεύει το καλύτερο βρετανικό ή ιρλανδικό άλμπουμ των τελευταίων 12 μηνών. Το κουιντέτο είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τους υποψηφίους Jessie Ware, J Hus, Arctic Monkeys, Fred Again και Raye.

Οι Ezra Collective ανακοινώθηκαν ως νικητές από τον DJ Jamz Supernova κατά τη διάρκεια της τελετής στο Hammersmith, στο δυτικό Λονδίνο, το απόγευμα της Πέμπτης. Αποδεχόμενος το βραβείο, ο ντράμερ Femi Koleoso ευχαρίστησε τον Θεό, την ομάδα και την οικογένεια του συγκροτήματος που τους στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Αστειευόμενος είπε: «Αν ένα τζαζ συγκρότημα που κερδίζει το βραβείο Mercury δεν σε κάνει να πιστέψεις στον Θεό, δεν ξέρω τι θα μπορούσε».

 

 

Το νικητήριο άλμπουμ, «Where I'm Meant To Be», ενώ διαγωνίσθηκε στην κατηγορία τζαζ, είναι ένα χωνευτήρι ειδών, με στοιχεία grime, salsa και reggae. Μιλώντας στο BBC News, ο Koleoso εξήγησε: «Είμαστε η shuffle γενιά της μουσικής. Ακούμε λίγο Beethoven και μετά βάζουμε 50 Cent και αμέσως μετά έρχεται ο Little Simz. Και αυτές οι επιρροές αλλάζουν τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη μουσική, χωρίς να υπάρχουν κανόνες. Αγαπάμε τη τζαζ, αλλά ταυτόχρονα αγαπάμε και τη σάλσα, οπότε γιατί να μην προσπαθήσουμε να τα ανακατέψουμε όλα μαζί;».

Σε μια κριτική πέντε αστέρων που δημοσιεύθηκε πέρυσι, η Kate Hutchinson του Observer το χαρακτήρισε ως «ένα εξαιρετικό άλμπουμ που εκπέμπει θετικότητα και νιότη και θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μεγάλη κατηγορία».

Η ραδιοφωνική εκπομπή Lauren Laverne φιλοξένησε την τελετή, η οποία περιλάμβανε ζωντανές εμφανίσεις από εννέα από τους καλλιτέχνες που προκρίθηκαν. Ο J Hus επρόκειτο να εμφανιστεί αλλά αποσύρθηκε λόγω ασθένειας, ενώ οι Arctic Monkeys και Fred Again δεν ήταν παρόντες λόγω υποχρεώσεων όσο βρίσκονται σε περιοδεία.

Δείτε τους Ezra Collective να παίζουν το «Victory Dance» στην τελετή απονομής του Mercury Music Prize:

 

Video Url