Συμμορίες από την Σουηδία χρησιμοποιούν το Spotify και την gangsta rap για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Photo by Unsplash / Reet Talreja

Μέλη συμμοριών, αγοράζουν επιπλέον streams για καλλιτέχνες που συνδέονται με συμμορίες και παίρνουν τα λεφτά τους πίσω αργότερα.

Όπως αναφέρει ένα νέο ρεπορτάζ της σουηδικής εφημερίδας Svenska Dagbladet, μέλη συμμοριών χρησιμοποιούν το Spotify για να ξεπλύνουν χρήματα. Σύμφωνα με την αναφορά, μέλη συμμοριών μετατρέπουν όσα χρήματα κερδίζουν από παράνομες δραστηριότητες όπως διακίνηση απαγορευμένων ουσιών, ληστείες, απάτες και δολοφονίες σε Bitcoin και στη συνέχεια χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα για να αποκτήσουν ψεύτικα streams για καλλιτέχνες που έχουν διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο. Και ας μη ξεχνάμε ότι το Spotify είναι μια σουηδική εταιρεία με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη συνέχεια, εισπράττουν πίσω τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτά τα streams μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να μην κινήσουν τις υποψίες.

Η Svenska Dagbladet μίλησε με τρία ανώνυμα μέλη συμμορίας, καθώς και έναν ανώνυμο αστυνομικό. Ένας από αυτούς είπε ότι το Spotify είναι «πολύ καλό αν θες να στρατολογήσεις κόσμο», καθώς τα μέλη της συμμορίας μπορούν να βασιστούν σε δημοφιλείς καλλιτέχνες, ιδιαίτερα στη gangsta rap σκηνή της Σουηδίας, ως βιτρίνα για τις δραστηριότητές τους. «Αν έχεις στήσει ένα εγκληματικό δίκτυο και θέλεις να προσελκύσεις παιδιά και έχεις έναν ράπερ που τα πάει καλά, η μισή δουλειά έχει γίνει», είπε η πηγή.

«Μπορώ να πω με 100% βεβαιότητα ότι αυτό συνεχίζεται. Έχω εμπλακεί σε αυτό ο ίδιος», ανέφερε ένα ανώνυμο μέλος συμμορίας, σύμφωνα με την Svenska Dagbladet. Είπε ότι η συμμορία του άρχισε να χρησιμοποιεί το Spotify για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το 2019, όταν η ραπ έγινε δημοφιλής στη χώρα και άρχισε να κερδίζει μουσικά βραβεία. «Έχουμε πληρώσει ανθρώπους που το έκαναν αυτό για εμάς συστηματικά», είπε.

Περισσότερα streams οδηγούν σε υψηλότερες πληρωμές από το Spotify. Η εφημερίδα ανέφερε ότι στη Σουηδία, η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου streams πληρώνει περίπου 40.000 έως 60.000 σουηδικές κορώνες ( € 3.350 έως € 5.000).

Ο ανώνυμος αστυνομικός είπε στην ο Svenska Dagbladet ότι επικοινώνησε με το Spotify το 2021 για να συζητήσει το θέμα, αλλά η εταιρεία δεν απάντησε ποτέ. «Το Spotify έχει γίνει κάτι σαν τράπεζα για τις συμμορίες. Υπάρχει άμεση σύνδεση με τις συμμορίες και τη ακραία βία», είπε στην εφημερίδα.

Το 2022, η Σουηδία κατέγραψε 90 εκρήξεις και άλλες 101 περιπτώσεις απόπειρας βομβιστικής επίθεσης ή προετοιμασίας βομβιστικών επιθέσεων, καθώς και 391 πυροβολισμούς, εκ των οποίων οι 62 θανατηφόροι, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Το Spotify είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα ψεύτικα streams ήταν «μια πρόκληση για ολόκληρη τη βιομηχανία και το Spotify εργάζεται σκληρά για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Λιγότερο από το 1% όλων των streams στο Spotify έχει κριθεί ότι είναι τεχνητό και αντιμετωπίζεται αμέσως».

Η σουηδική εταιρεία αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε επαφή από τις αρχές, ούτε βρήκε κάποια δεδομένα ή στοιχεία που να δείχνουν ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιείται με τον τρόπο που περιγράφεται. «Δεν έχουμε στοιχεία ότι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σημειώθηκε μέσω του Spotify», δήλωσε.