Προειδοποιεί ο Brian May για την απειλή της ΑΙ: «Το 2023 θα είναι η τελευταία χρονιά που οι άνθρωποι κυριαρχούν στη μουσική»

Wikimedia Commons / Raph_PH

Ο Brian May, μαζί με πολλούς άλλους μουσικούς, δεν έχει διστάσει να εκφράσει τις ανησυχίες του για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας, με τον κιθαρίστα των Queen να προειδοποιεί ότι η τεχνολογία αυτή θα μεταμορφώσει την κοινωνία μας πολύ σύντομα.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην έχει τη φαντασία, ούτε τα μέσα για να κατασκευάσει μια χειροποίητη ηλεκτρική κιθάρα από τζάκι, όπως έκανε ο May και ο πατέρας του με το μοντέλο Red Special, αλλά η ικανότητά της να αναπαράγει τον ήχο και την φωνή celebrities και να δημιουργεί νέα μουσική σε αυτό το στυλ, μπορεί να φέρει αναταραχές στη μουσική βιομηχανία όπως την ξέρουμε.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Guitar Player, ο Brian May παραδέχτηκε ότι ήταν «τρομαγμένος» για το πώς το ζήτημα της συγγραφής θα διαδραματισθεί στην εποχή της ΑΙ.

«Η βασική μου ανησυχία τώρα είναι στον καλλιτεχνικό τομέα. Νομίζω ότι την επόμενη χρονιά το τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό. Δεν θα ξέρουμε τι μας γίνεται», είπε. «Δεν θα ξέρουμε τι έχει δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και τι έχει δημιουργηθεί από τους ανθρώπους. Όλα θα γίνουν πολύ θολά και πολύ μπερδεμένα».

Ο May δεν είναι κάποιος τεχνοφοβικός. Είναι άνθρωπος της επιστήμης, με διδακτορικό στην αστροφυσική από το Imperial College του Λονδίνου και αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν μεγάλα οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα από την ικανότητά της για επίλυση προβλημάτων. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι και ο Brian May πιστεύει ότι σύντομα θα δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει η ΑΙ στη μουσική βιομηχανία.

«Νομίζω ότι μπορεί να κοιτάξουμε πίσω στο 2023 ως την τελευταία χρονιά που οι άνθρωποι κυριάρχησαν πραγματικά στη μουσική σκηνή», είπε. «Πιστεύω πραγματικά ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι τόσο σοβαρά και αυτό δεν με γεμίζει χαρά. Με κάνει και νιώθω πραγματικά ανήσυχος».

Ωστόσο, οι αλλαγές που θα έρθουν στην μουσική βιομηχανία θα είναι το λιγότερο από τις ανησυχίες μας. «Η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προκαλέσει το κακό είναι, προφανώς, απίστευτα τεράστια… κανείς δεν πεθαίνει στη μουσική, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν εάν η τεχνητή νοημοσύνη εμπλακεί στην πολιτική και την παγκόσμια κυριαρχία για διάφορα έθνη», είπε ο Brian May, προλέγοντας ένα δυστοπικό μέλλον.