Όταν οι Beatles ήθελαν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ως μιούζικαλ, αλλά τους απέρριψε ο Stanley Kubrick
Στην κορυφή της καριέρας τους, το συγκρότημα πειραματίστηκε με τον κινηματογράφο και μετά από δύο ταινίες, θέλησαν να αναλάβουν ένα τεράστιο έργο. Τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ως μιουζικάλ, με σκηνοθέτη τον Stanley Kubrick.
Οι Beatles, όχι μόνο έφεραν επανάσταση στη μουσική, αλλά άφησαν επίσης το σημάδι τους στον κινηματογράφο, με δύο απόπειρες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.
Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του συγκροτήματος, «A Hard Day's Night», σε σκηνοθεσία του Richard Lester, ανέδειξε την παιχνιδιάρικη πλευρά των Beatles σε μια κομβική στιγμή στην καριέρα τους. Η ταινία του 1964 ήταν γυρισμένη ως mockumentary, ακολουθώντας την μπάντα και καταγράφοντας τις αντιδράσεις της κατά τη διάρκεια μιας επεισοδιακής ημέρας.
Μετά την επιτυχία της πρώτης ταινίας, οι Beatles επέστρεψαν στην οθόνη με το «Help!». Σε σκηνοθεσία του Richard Lester για άλλη μια φορά, το συγκρότημα ξεκίνησε μια κωμική περιπέτεια που περιελάμβανε ένα αρχαίο δαχτυλίδι θυσίας, τρελές καταδιώξεις και πολλή απρόοπτα γεγονότα. Το συγκρότημα κατάφερε ακόμη και να πειραματιστεί με την τεχνολογία του animation.
Σύμφωνα με το Collider, το συγκρότημα είχε συμφωνία για τρεις ταινίες με την United Artists. Μετά τις δύο απόπειρες, θέλησαν να προχωρήσουν παρακάτω και κάποια στιγμή σχεδίασαν να κάνουν μια ταινία με θέμα τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ως μιούζικαλ.
Τα μέλη του συγκροτήματος είχαν μάλιστα επιλέξει και τους ρόλους τους. Ενώ ο Paul McCartney και ο Ringo Starr επρόκειτο να υποδυθούν τον Frodo και τον Sam αντίστοιχα, ο George Harrison και ο John Lennon δεν ενδιαφέρονταν για τους ρόλους του Merry και του Pippin. Αντίθετα, ο George θα έπαιζε τον Gandalf και ο John θα ήταν το Gollum», αναφέρει το Collider.
Αν όλα αυτά ακούγονται παλαβά, όπως αποδεικνύεται ο Stanley Kubrick ήταν ο άνθρωπος που ήθελε η μπάντα να σκηνοθετήσει την ταινία. Ο θρυλικός σκηνοθέτης, ωστόσο, απέρριψε την πρόταση. Τελικά, ο ίδιος ο Τόλκιν αρνήθηκε την εκδοχή της ιστορίας του από το συγκρότημα και χρόνια αργότερα ήρθε ο Πίτερ Τζάκσον και έγραψε ιστορία με την τριλογία του, κερδίζοντας 11 Βραβεία Όσκαρ.