Ο πόλεμος των ντεσιμπέλ. Ποια είναι η πιο δυνατή συναυλία όλων των εποχών;

Όλοι οι μουσικοί θέλουν να παίζουν δυνατά και τα υψηλά επίπεδα ντεσιμπέλ είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη συναυλία. Ωστόσο, το να παίζεις στο τέρμα μπορεί επίσης να χαλάσει την εμπειρία, με το κοινό να εγκαταλείπει τρέχοντας τον χώρο, με τα αυτιά τους να κουδουνίζουν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου ένας καλλιτέχνης ή ένα συγκρότημα έπαιξε τόσο δυνατά που έγραψε ιστορία.

Ένα κλασικό παράδειγμα ήταν το βρετανικό electro δίδυμο, Leftfield όταν έπαιξαν στο Brixton Academy το 1996. Ανεβάζοντας την ένταση στο 11, έφτασαν τα 137 ντεσιμπέλ, με τη σκόνη και τον γύψο να πέφτουν από την οροφή και τα ντουβάρια να τρέμουν. Το ζευγάρι έπαιξε τόσο δυνατά που κατατάσσεται ως η τρίτη πιο δυνατή σε ένταση συναυλία στην ιστορία.

«Αυτή ήταν η πρώτη μας περιοδεία.  Δεν τα κάνουμε πια αυτά. Οι εμφανίσεις μας έχουν να κάνουν περισσότερο με την ποιότητα του ήχου παρά με την ένταση», είπε ο Neil Barnes των Leftfield σε μια συνέντευξη χρόνια αργότερα. «Τώρα, υπάρχουν πολύ αυστηροί περιορισμοί και στα περισσότερα φεστιβάλ υπάρχει ένα νόμιμο όριο, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Λίβερπουλ ή το Λονδίνο. Τείνουμε να σεβόμαστε τους νόμους».

Η δεύτερη πιο δυνατή συναυλία όλων των εποχών είναι μια εμφάνιση από το αμερικανικό epic metal συγκρότημα, Manowar. Το 1984, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία τους, οι Manowar έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το πιο δυνατό live στην ιστορία, ένα ρεκόρ το οποίο έχουν καταρρίψει δύο φορές, με την πιο δυνατή συναυλία τους να είναι στη Γερμανία. Το ρεκόρ κατατρίφθηκε στο Magic Circle Festival II τον Ιούλιο του 2008, με την ένταση να φθάνει στα 139 ντεσιμπέλ. Το συγκρότημα σημείωσε επίσης το ρεκόρ για το μεγαλύτερο σε διάρκεια heavy metal σόου όλων των εποχών, με 5 ώρες και ένα λεπτό στο Kavarna Rock Fest της Βουλγαρίας το 2008.

Ωστόσο, μόλις λίγους μήνες πιο πριν, τον Μάρτιο του 2008, οι Σουηδοί rockers, Sleazy Joe είχαν καταφέρει να ανεβάσουν τον ήχο τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα έντασης από τους Manowar. Οι Sleazy Joe, οι οποίοι είναι πολύ επιτυχημένοι στην πατρίδα τους τη Σουηδία, συστήνονται ως το «πιο δυνατό συγκρότημα στον κόσμο» στα social media τους και μπορούν να το υποστηρίξουν έμπρακτα. Το 2008, έφτασαν τα 143,2 ντεσιμπέλ όταν έπαιξαν στο Musical Intercourse Festval στο Hässleholm της Σουηδίας. Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η πιο δυνατή συναυλία όλων των εποχών.

Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από την εμφάνιση των Sleazy Joe στο Hässleholm:

Video Url