Υπάρχουν φράσεις που έχουν ειπωθεί στον έρωτα, χωρίς να έχουν λογική υπόσταση. Όταν το συναίσθημα που βιώνουμε είναι βαθύ και έντονο, το εκδηλώνουμε με εκφράσεις που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα.
Η μουσική κατέγραψε κάμποσες ακραίες ατάκες, ποτισμένες από υπερβολή. 15+1 από αυτές μέσα από 8 δεκαετίες, από του ’50 ως το σήμερα.
Don’t let the stars get in your eyes – Perry Como and the Ramblers (1952)
Αν κάποιος έλεγε «Μην αφήσεις τα αστέρια να μπουν στα μάτια σου», θα τον περνούσατε για τρελό. Η σύνθεση αναφέρεται σ’ έναν άνδρα που λείπει από το σπίτι του και ανησυχεί μήπως η αγαπημένη του απομακρυνθεί άθελά της από τη σχέση τους.
Διασκευάστηκε από αρκετούς καλλιτέχνες, «περνώντας» από διαφορετικά είδη μουσικής. Πρόκειται για ένα κάντρι τραγούδι που έγραψε ο Slim Willet και το κυκλοφόρησε μαζί με τους Brush Cutters το 1952, το οποίο έγινε Νο.01 στο αμερικανικό κάντρι τσάρτ. Ο Perry Como το διασκεύασε πέντε μήνες αργότερα μαζί με τους Ramblers, μία ολλανδική τζαζ ορχήστρα αποτελούμενη από μουσικούς και τραγουδιστές, μετατρέποντάς το σε ποπ άκουσμα που αναγνωρίστηκε διεθνώς. Στην Αγγλία κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά παραμένοντας στην κορυφή για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες.
Gone with the wind – Anthony Newley (1960)
Ίσως να έχετε πει τη φράση «Ποιος άνεμος σ’ έφερε». Εδώ, συμβαίνει το αντίθετο. Νοσταλγικό τραγούδι του 1937, που τραγούδησαν μεγάλα ονόματα, ανάμεσά τους οι Mel Torme, Billie Holiday, Julie London, Doris Day, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan και ο Tony Bennett. Ο Anthony Newley που έχει συνδέσει το όνομά του με το τραγούδι, το θέατρο και τις σκοτεινές αίθουσες, το διασκεύασε υποδειγματικά το 1960.
Bang bang (My baby shot me down) – Cher (1966)
Συναισθηματικός «πυροβολισμός» στην προκειμένη περίπτωση, για κάποιους είναι πιο επώδυνος και από τον ακαριαίο θάνατο. Το έγραψε ο τότε σύζυγος της Cher, ο Sonny Bono, το 1966. Χάρη σε αυτό, είδε τραγούδι της να ξεπερνά για πρώτη φορά το ένα εκατ. αντίτυπα, πούλησε συνολικά τρία εκατομμύρια. Νο.02 επιτυχία στην Αμερική, Νο.03 στην Αγγλία, ενώ Νο.05 στην Ιαπωνία. H Αμερικανίδα ντίβα το επανηχογράφησε το 1987, με τον Richie Sambora των Bon Jovi να παίζει κιθάρα. Αξέχαστη είναι και η διασκευή της Nancy Sinatra, δύο μήνες μετά από αυτή της Cher.
I’d rather go blind – Etta James (1967)
Βαθύς πόνος στην ιστορία αυτή, χαρακτηριστικοί οι στίχοι: «Προτιμώ να τυφλωθώ, από το να σε δω να φεύγεις από μένα». Ακραία δήλωση απελπισίας, στο ασυναγώνιστο μπλουζ που συνδέθηκε άρρηκτα με τη φωνή της Etta James το 1967, ήταν η πρώτη που το ερμήνευσε. Δύο χρόνια αργότερα, το βρετανικό γκρουπ Chicken Shack το οδήγησε στο Νο.14 της χώρας του, η υψηλότερη θέση που πήρε η σύνθεση στην Αγγλία. Μεταξύ των γυναικείων φωνών που το διασκεύασαν αξιοπρεπώς είναι η Beyonce το 2008 και η Dua Lipa το 2017, σαν την Etta όμως… καμιά.
Killing me softly with his song – Roberta Flack (1973)
Εκτός από ματιές που σκοτώνουν, προφανώς μεταφορικά, υπάρχουν και τραγούδια, η δύναμη του μυαλού δίνει την αίσθηση αυτή. Αξεπέραστη μπαλάντα του 1973, η οποία χαρακτηρίστηκε κυρίως από την ερμηνεία της Roberta Flack. Βρέθηκε στο Νο.01 της Αμερικής για πέντε εβδομάδες, ξεπέρασε το 1 εκατ. αντίτυπα και απονεμήθηκε χρυσό σινγκλ. Κέρδισε δύο βραβεία Grammy, «Ηχογράφηση της χρονιάς» και «Καλύτερη Γυναικεία Ποπ εμφάνιση με φωνητικά», ενώ το 1999 εισήχθη στο Grammy Hall of Fame.
Ένα ακόμη Grammy πήγε στους Fugees που το διασκεύασαν το 1996, στην κατηγορία «Καλύτερη R&B εμφάνιση από γκρουπ με φωνητικά». Η Lauryn Hill το απέδωσε εξαίσια, με το αποτέλεσμα να καταλήγει τριπλά πλατινένιο στην Αμερική ξεπερνώντας τα 3 εκατ. αντίτυπα.
Οι δύο παραπάνω εκτελέσεις εντάχθηκαν στην αναθεωρημένη λίστα του περιοδικού Rolling Stone το 2021, με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Στην Ελλάδα το αγαπήσαμε και στη δική μας γλώσσα, η Αλέκα Κανελλίδου το διασκεύασε υπέροχα το 1981, με τίτλο “Πόσο γλυκά με σκοτώνεις”.
Αγέρας ήσουν – Μαρινέλλα (1981)
Με το ταμπεραμέντο που διαθέτει ο Έλληνας ως λαός δεν υπήρχε περίπτωση να μη βιώνει και να μην εκφράζει με υπερβολή τα συναισθήματά του.
Η αξεπέραστη Μαρινέλλα τραγουδά επαγγελματικά από το 1957, το 2016 συμπλήρωσε 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο ελληνικό πεντάγραμμο. Το καλοκαίρι του 1981, πραγματοποίησε περιοδεία 20 ημερών στην Αυστραλία μαζί με τον Δάκη και την Τζίνα Σπηλιωτοπούλου. Ο αυστραλιανός Τύπος την εκθείασε, γράφοντας: «Μαρινέλλα σημαίνει θρίαμβος». Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε δίσκο με τίτλο το όνομά της, πούλησε 50.000 αντίτυπα και απονεμήθηκε χρυσός. Ο εγχώριος Τύπος με τη σειρά του, έγραψε διθυράμβους: «Δυο ώρες δεν φτάνουν για να αποδείξει κάποιος ότι είναι μεγάλος. Περισσεύουν όμως όταν αυτός ο κάποιος είναι η Μαρινέλλα, που φέτος στο Ζουμ της οδού Κυδαθηναίων μας έκανε να ξεχάσουμε να ανάψουμε τσιγάρο». Ένα από τα διαμάντια του δίσκου είναι το “Αγέρας ήσουν”, σε στίχους του Μάνου Κουφιανάκη και μουσική του Αντώνη Στεφανίδη.
Maneater – Hall & Oates (1982)
«Πρόσεχε αγόρι μου, θα σε μασήσει», μέρος των στίχων που περιγράφουν την αμείλικτη γυναίκα που… καταβροχθίζει άντρες. Σπουδαία ποπ επιτυχία του 1982 που παρέμεινε στο Νο.01 της Αμερικής για τέσσερις εβδομάδες, πούλησε 1 εκατ. αντίτυπα και αναδείχτηκε χρυσή. Ο Daryl Hall με τον John Oates έγραψαν τους στίχους και τη μουσική, στους στίχους συμμετέχει η Sara Allen, η μακρόχρονη σχέση του Hall. To αμερικανικό ντουέτο κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο Grammy, στην κατηγορία «Καλύτερη Ποπ εμφάνιση από ντουέτο ή γκρουπ με φωνητικά».
Το “Maneater” είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της δεκαετίας του ’80 στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει σόλο από σαξόφωνο, ο υπαίτιος Charles DeChant εμφανίζεται στο βίντεο κλιπ κατά τη διάρκεια του σόλο του.
Eyes without a face – Billy Idol (1983)
Ο Βρετανός ρόκερ έγραψε τα “Μάτια χωρίς πρόσωπο” το 1983, θέλοντας να περιγράψει την ανάγκη του εξαπατημένου συντρόφου να κρατήσει τη σχέση του ζωντανή πιστεύοντας τα ψέματα της κοπέλας του επειδή εξακολουθεί να την αγαπά, παρόλο που του προκαλεί θλίψη και ξέρει ότι πρέπει να δώσει ένα τέλος. Από τα ωραιότερα τραγούδια του Billy Idol. Ήταν το πρώτο του Τοπ 10 στην Αμερική, έφτασε ως το Νο.04. Tα γυναικεία φωνητικά είναι της Perri Lister, με την οποία είχαν ερωτικό δεσμό για εννέα χρόνια.
Για την ιστορία, ο Paul Anka το διασκεύασε το 2004, παρουσιάζοντας μία ατμοσφαιρική, ακουστική εκδοχή.
I'll fly for you – Spandau Ballet (1984)
Για τις υπερδυνάμεις του έρωτα και την αίσθηση ότι μπορούμε να πετάξουμε αναφέρθηκε το βρετανικό γκρουπ, σ’ ένα από τα ωραιότερα της καριέρας του. Κυκλοφόρησε το 1984, παίρνοντας ανάμικτες κριτικές. Κάποιοι επέκριναν τους στίχους, ενώ άλλοι το θεώρησαν το καλύτερό τους μετά από αρκετό καιρό. Νο.06 επιτυχία στην Ιταλία, ενώ No.09 στην Αγγλία.
(I just) Died in your arms – Cutting Crew (1986)
Το πρώτο σινγκλ από τον ντεμπούτο δίσκο του βρετανικού ροκ συγκροτήματος με τίτλο “Broadcast” το 1986, έμελλε να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Έγινε Νο.01 στην Αμερική, ενώ Νο.04 στην Αγγλία. O Nick Van Eede έγραψε τη σύνθεση και τους στίχους για λογαριασμό της μπάντας του, προφανώς χωρίς να κυριολεκτεί με αυτούς. Οι στίχοι «I just died in your arms tonight, it must've been something you said» του ήρθαν στο μυαλό αφού είχε κάνει έρωτα με την κοπέλα του, τη μητέρα της κόρης του, με την οποία είχαν χωρίσει και βρέθηκαν μια νύχτα μετά από ένα χρόνο. H δε ηλεκτρική κιθάρα καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, δεν σταμάτα λεπτό να δίνει «ρέστα» .
Too much love will kill you – Brian May (1992)
Έρωτας, ο συνήθης ύποπτος για να ειπωθούν οι πιο βαρύγδουπες ατάκες σαν αυτή. Προσωπική επιτυχία του Βρετανού κιθαρίστα των Queen, σε δική του σύνθεση, συμμετέχει και στους στίχους. Αρχικά ήταν να μπει στο άλμπουμ του θρυλικού συγκροτήματος “The miracle” το 1989, τελικά συμπεριλήφθηκε στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Brian May με τίτλο “Back to the light” το 1991. Ως σινγκλ κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, φτάνοντας στην κορυφή της Ολλανδίας, Nο.05 στην Αγγλία. Μέσα από αυτό ο May σκιαγραφεί την κατάρρευση του πρώτου του γάμου το 1988, από τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, ενώ δύο χρόνια πριν είχε ξεκινήσει σχέση με την ηθοποιό Anita Dobson, την παντρεύτηκε το 2000. Για την αγάπη του στις δύο αυτές γυναίκες, λέει: «Too much love will kill you, if you can’t make up your mind. Torn between the lover and the love you leave behind». Όπως έχει δηλώσει, νόμιζε ότι θα πεθάνει από την κατάθλιψη που είχε τα τελευταία χρόνια.
Σε άλμπουμ των Queen συμπεριλήφθηκε το 1995, το “Made in England”, με τον Freddy Mercury να το τραγουδά, κυκλοφόρησε τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του. Η μπαλάντα βραβεύτηκε με βραβείο Ivor Novello το 1997, ως η καλύτερη μουσικά και στιχουργικά.
100.000 Years – Jay Jay Johanson (2005)
«Θα είμαι μαζί σου για 100.000 χρόνια». Η επιθυμία στον υπέρτατο βαθμό της υπερβολής, τόσο στον έρωτα όσο και στην αγάπη. Στην εν λόγω ιστορία το πρώτο συναίσθημα έχει τελειώσει, κρατά όμως γερά το δεύτερο. Μία ακόμη θλιμμένη δημιουργία του εξαιρετικού Σουηδού ερμηνευτή, στιχουργού και παραγωγού, του 2005, στο γνώριμο μελαγχολικό στυλ που έχει ξεχωρίσει.
Million years ago – Adele (2015)
Υπέρμετρη αίσθηση αναφορικά με το χρόνο, περιγράφει πόσο μακρινή μπορεί να φαίνεται μία κατάσταση που βιώθηκε χρόνια πριν και αναπολείται. Ειδικά οι στίχοι «I miss it when life was a party to be thrown, but that was a million years ago», μας έχει εκφράσει όλους κατά καιρούς. Υπέροχο νοσταλγικό τραγούδι, αν και έντονα μελαγχολικό, η ερμηνεία της Adele και το γρατζούνισμα της κιθάρας περνούν επιδραστικά το μήνυμά τους. Η Βρετανίδα συμμετέχει στη δημιουργία του. Το εμπνεύστηκε καθώς οδηγούσε προς ένα πάρκο στο Νότιο Λονδίνο, όπου συνήθιζε να πηγαίνει με τους φίλους της όταν ήταν νεότερη. Συμπεριλήφθηκε την τελευταία στιγμή στο τρίτο της πολυπλατινένιο στούντιο άλμπουμ “25”.
Black tears – Imelda May (2017)
Μπορεί τα δάκρυα να μην έχουν χρώμα, το συναίσθημα είναι αυτό που τα χρωματίζει, μεταφορικά. Η ερωτική απογοήτευση προκάλεσε “Μαύρα δάκρυα”, εξού και οι στίχοι «Inside I’m dying, outside I’m crying black tears». Ακουστική μελωδία του 2017, απίθανη ερμηνεία από την Ιρλανδή τραγουδίστρια και μουσικό, με τον Βρετανό κιθαρίστα Jeff Beck να τη συνοδεύει με την κιθάρα του. Από το πέμπτο της άλμπουμ “Life. Love. Flesh. Blood”.
Παρεμπιπτόντως, τον τίτλο “Μαύρα δάκρυα” τον συναντήσαμε και στον κινηματογράφο, σε τρία τουλάχιστον φιλμ. Η έβδομη τέχνη το παρατράβηξε ακόμη περισσότερο από τη μουσική, τo 2022 κυκλοφόρησε μέχρι και ταινία με... δίχρωμα δάκρυα, το “Black and blue tears”.
Die with a smile – Lady Gaga & Brunο Mars (2024)
Ανέφικτη επιθυμία, πόσο όμως όμορφο θα ήταν να μπορούσαμε να φύγουμε από τη ζωή μ’ ένα χαμόγελο στα χείλη. Δύο καλλιτέχνες του σήμερα στην ωραιότερη μπαλάντα της δεκαετίας που διανύουμε, κυκλοφόρησε στις 16 Αυγούστου του περασμένου καλοκαιρού. Κατέχει την κορυφή του παγκόσμιου Spotify για επτά συνεχόμενες εβδομάδες με περισσότερα από 650 εκατ. streams, γεγονός που την καθιστά το μακροβιότερο τραγούδι σε παραμονή για το 2024. Στην Ελλάδα είναι ήδη χρυσό με 1 εκατ. streams.
Μέχρι στιγμής, σε φυσική μορφή η υψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει τόσο στην Αμερική όσο και την Αγγλία είναι το Νο.03. Το τραγουδιστικό ζευγάρι είναι πανάξια υποψήφιο στα επερχόμενα MTV Europe Music Awards στην κατηγορία «Καλύτερη συνεργασία», καθώς και στα NRG Music Awards ως η «Διεθνής συνεργασία της χρονιάς».
Fly like a bird – Adrian Quesada & Abraham Alexander (2024)
Αφήνουμε τους έρωτες για να σταθούμε στην ανθρώπινη υπόσταση, στο υπέρτατο δικαίωμα της ελευθερίας. Απίθανη μελωδία του Adrian Quesada με τον Abraham Alexander, γεννημένος στην Ελλάδα ο τελευταίος από Νιγηριανούς γονείς. Η μελαγχολική μπαλάντα ακούγεται στους υπότιτλους μιας εκ των καλύτερων ταινιών της φετινής χρονιάς, "Η παράσταση του Σινγκ Σινγκ” ο ελληνικός τίτλος.
Το δραματικό φιλμ είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, στο πρόγραμμα αναμόρφωσης μέσα από την τέχνη “Rehabilitation Through the Arts” της ξακουστής φυλακής υψίστης ασφαλείας Sing Sing. Οι ηθοποιοί αποτελούνται από πρώην κρατούμενους που ήταν απόφοιτοι του προγράμματος κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους. Πρωταγωνιστεί ο εκπληκτικός Colman Domingo, περσινός υποψήφιος για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, μαζί με τον Sean San José είναι οι μοναδικοί επαγγελματίες ηθοποιοί, οι οποίοι αμείφθηκαν με το βασικό ημερομίσθιο που ορίζει το σωματείο τους.
Ταινία, συντελεστές και τραγούδι φλερτάρουν με υποψηφιότητες στα επερχόμενα βραβεία Όσκαρ, στις αντίστοιχες κατηγορίες. Το ”Fly like a bird” δεν υπάρχει στο σάουντρακ, περιλαμβάνει ορχηστρικές συνθέσεις του Bryce Dessner, διατίθεται μόνο για streaming/download ως ψηφιακό σινγκλ.