Ο McCartney διευκρίνισε ότι η νέα μουσική των Beatles δεν έχει δημιουργηθεί τεχνητά: «Συμμετέχουμε όλοι»

Wikimedia Commons / Jimmy Baikovicius

Ο Paul McCartney ξεκαθαρίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του για το επερχόμενο «τελικό» κομμάτι των Beatles, «Now and Then».

Αφού ο 81χρονος McCartney αποκάλυψε σε μια συνέντευξη στο BBC Radio 4 την περασμένη εβδομάδα, ότι χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για να «αποσπάσει» τη φωνή του John Lennon από ένα παλιό demo, τώρα ξεκαθαρίζει ότι και οι τέσσερις αρχικοί Beatles όντως παίζουν στο νέο τραγούδι.

«Χάρηκα που είδα τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο επερχόμενο project των Beatles. Κανείς δεν είναι πιο ενθουσιασμένος από εμάς που θα το μοιραστούμε μαζί σας αργότερα μέσα στη χρονιά», έγραψε ο McCartney στο Twitter.

 

 

«Υπάρχει κάποια σύγχυση και πολλές εικασίες σχετικά με αυτό», συνέχισε. «Δεν μπορώ να πω πολλά σε αυτό το στάδιο, αλλά για να είμαι σαφής, τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά. Είναι όλα αληθινά και όλοι παίζουμε στο κομμάτι. Απλά, καθαρίσαμε κάποιες υπάρχουσες ηχογραφήσεις - μια διαδικασία που συνεχίζεται εδώ και χρόνια».

Η τελευταία δήλωση του McCartney για το επερχόμενο project έρχεται μια εβδομάδα αφότου αποκάλυψε ότι θα κυκλοφόρησε φέτος. Όπως εξήγησε τότε, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να «αποσπάσει» τη φωνή του Lennon, δεκαετίες αφότου ο τραγουδιστής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 1980 σε ηλικία 40 ετών.

«Ήταν ένα demo που είχε ο John, πάνω στο οποίο δουλέψαμε», είπε ο McCartney. «Καταφέραμε να πάρουμε τη φωνή του John και να την καθαρίσουμε με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Στη συνέχεια μπορέσαμε να μιξάρουμε τον δίσκο, όπως κάνουμε συνήθως. Έτσι μας δόθηκε αρκετή ελευθερία κινήσεων».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Peter Jackson έκανε κάτι παρόμοιο στο ντοκιμαντέρ του 2021, «The Beatles: Get Back», εξήγησε ο McCartney. Το ντοκιμαντέρ είχε ως θέμα τη δημιουργία του «Let It Be» του 1970.

Το BBC ανέφερε ότι το νέο τραγούδι που θα κυκλοφορήσει φέτος ήταν ένα κομμάτι του 1978 που έγραψε ο Lennon με τίτλο «Now and Then», το οποίο ηχογράφησε σε ένα boombox λίγο πριν από το θάνατό του και το οποίο η χήρα του Lennon, Yoko Ono παρέδωσε στον McCartney σε μια κασέτα με την ετικέτα «For Paul».

Οι Beatles προσπάθησαν να ηχογραφήσουν το τραγούδι το 1995 για την συλλογή τους, «Anthology», αλλά ο George Harrison, ο οποίος πέθανε το 2001 σε ηλικία 58 ετών, παραπονέθηκε ότι η ποιότητα του ήχου ήταν «σκουπίδια». «Δεν είχε πολύ καλό τίτλο, χρειαζόταν λίγη επεξεργασία, αλλά είχε ωραίους στίχους και το τραγουδούσε ο John», είπε ο McCartney στο Q Magazine το 1997. «Αλλά, στον George δεν άρεσε. Στους Beatles υπήρχε δημοκρατία, οπότε δεν το κάναμε».

Οι πρόσφατες διευκρινίσεις του McCartney έρχονται καθώς η μουσική που δημιουργείται από AI έχει κυριεύσει το TikTok και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα Βραβεία Grammy να δημοσιεύουν μια δήλωση σχετικά με το ζήτημα. «Μόνο οι ανθρώπινοι δημιουργοί μπορούν να είναι υποψήφιοι ή να κερδίσουν ένα βραβείο Grammy», ανέφεραν. «Ένα έργο που δεν περιέχει ανθρώπινη συγγραφή δεν είναι επιλέξιμο σε καμία κατηγορία».

Ωστόσο, η δήλωση ανέφερε επίσης ότι «ένα έργο που περιέχει στοιχεία AI (δηλαδή υλικό που δημιουργείται από τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης) είναι επιλέξιμο για τις ισχύουσες κατηγορίες».