Το «μεγαλύτερο εμπόδιο» που αντιμετώπισε ο Βαγγέλης στην μουσική του καριέρα

Ο Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους ενορχηστρωτές ηλεκτρονικής, ambient, progressive και μοντέρνας κλασικής μουσικής, γνωστός για τα soundtrack ταινιών, όπως Chariots of Fire, Blade Runner και The Bounty. Η προσέγγιση του Βαγγέλη στη συγγραφή μουσικής αποδεικνύει την ιδιοφυΐα του και η φήμη του στη μουσική βιομηχανία είναι αναμφισβήτητη.

Ωστόσο, υπήρξε η αίσθηση ότι έπρεπε τελικά να παίξει το παιχνίδι των δισκογραφικών εταιρειών για να πάρει τα απαραίτητα χρήματα, ώστε να μπορέσει να γεμίσει το στούντιο του με τον εξοπλισμό που θα του επέτρεπε να δημιουργήσει τις διάσημες συμφωνίες του.

«Παίζω το παιχνίδι των δισκογραφικών και ευτυχώς ή δυστυχώς, είχα τη δυνατότητα να γράψω κάποια πράγματα που τα ονομάσαμε επιτυχίες», είπε κάποτε ο μουσικός. «Και αυτές οι επιτυχίες μου έδωσαν την ευκαιρία να αποκτήσω την τεχνολογία και τα υλικά και τα στούντιο που χρειάζομαι για να φτιάξω όλα αυτά τα πράγματα».

Ωστόσο, ο Βαγγέλης σημείωσε επίσης ότι επειδή υπήρχε η απαίτηση να γράφει συνεχώς επιτυχίες, αυτό έγινε κάτι σαν «εμπόδιο» που έπρεπε να ξεπεράσει, απλώς για να κατευνάσει τις δισκογραφικές και να του επιτρέψουν να κάνει τη δουλειά που πραγματικά ήθελε, αντί απλώς να τις υπηρετήσει. 

«Αλλά, από την άλλη πλευρά, ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο μου, διότι δεν μπορούσα να κάνω τα πράγματα που ήθελα να κάνω από την παιδική μου ηλικία», είπε. «Δεν υπήρξα ποτέ καλός ποπ σταρ, κάποιος που θα μπορούσε να πουλήσει στις δισκογραφικές εταιρείες. Αυτό ήταν πάντα το μεγαλύτερο πρόβλημά μου».

«Πάντα με προωθούσαν με διαφορετικό τρόπο από αυτό που ήμουν», πρόσθεσε. «Δεν μπορούσα να αγοράσω όλα τα συνθεσάιζερ και, ξέρετε, να εξοπλίσω το στούντιο μου με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας μέχρι τώρα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μένα. Έπρεπε λοιπόν να βρω τη χρηματοδότηση για να κάνω τα πράγματα που εγώ ήθελα».

Ο συνθέτης εξήγησε επίσης, ότι όταν κάποιος έχει συνεχόμενες επιτυχίες στη μουσική βιομηχανία, αναμένεται από αυτόν να τις επαναλάβει ξανά και ξανά, κάτι που ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει. Έτσι, παρόλο που ο Βαγγέλης κατάφερε να φθάσει στην κορυφή ως μουσικός συνθέτης, δεν ήταν πάντα εύκολη διαδικασία για να πραγματοποιήσει το δημιουργικό του όραμα.