«Freeze ‘Em All» - Πώς η συναυλία των Metallica στην Ανταρκτική, τους έβαλε στο βιβλίο Γκίνες

Wikimedia Commons / 20 minutos

Οι Metallica έγιναν το πρώτο συγκρότημα που έπαιξε ζωντανά και στις επτά ηπείρους το 2013, αν και το κατόρθωμα δεν προστέθηκε στη λίστα με τα ρεκόρ μέχρι τα τέλη του 2014 και στη συνέχεια εμφανίστηκε στην χριστουγεννιάτικη έκδοση του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες το 2015.

Για την κατάκτηση του ρεκόρ, το συγκρότημα ανέφερε σε μια δήλωση: «Πέρυσι, καθώς ξεκινήσαμε τις περιοδείες, όπως κάνουμε τα περισσότερα χρόνια, επισκεπτόμενοι πολλά από τα αγαπημένα μας μέρη μαζί με μερικά νέα, δεν καταλάβαμε ότι ήμασταν τόσο κοντά στο να σπάσουμε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ».

«Ευτυχώς που κάποιος άλλος το κατάλαβε, καθώς καταφέραμε να παίξουμε και στις επτά ηπείρους την ίδια χρονιά, το πρώτο και μοναδικό συγκρότημα που το έκανε ποτέ. Οι φίλοι μας στο Guinness World Records το πρόσεξαν, κάνοντάς μας την τιμή να εμφανιστούμε στο επίσημο βιβλίο τους», συνέχισαν στην δήλωσή τους.

Η συναυλία που πέτυχε το ρεκόρ έγινε σε έναν διάφανο θόλο στο σταθμό Carlini στην Ανταρκτική τον Δεκέμβριο του 2013. Οι Metallica παρουσίασαν την ωριαία παράσταση «Freeze ‘Em All» που περιείχε δέκα κλασικά κομμάτια μπροστά σε ένα κοινό 120 επιστημόνων και όσων είχαν κερδίσει μέσω διαγωνισμού το τυχερό εισιτήριο.

Ο σταθμός Carlini βρίσκεται στο νησί King George, ένα από τα νησιά Shetland της Ανταρκτικής. Το νησί πήρε το όνομά του από τον Αλεχάντρο Ρικάρντο Καρλίνι, έναν Αργεντινό επιστήμονα και είναι προσβάσιμο μόνο από την θάλασσα ή με αεροπλάνο μέσω της βάσης Marambio.

Συζητώντας για το project, ο James Hetfield είπε για το επίτευγμα του συγκροτήματος: «Επτά ήπειροι σε ένα χρόνο με την Ανταρκτική να είναι η συναυλία μιας ζωής. Ναι, 120 επιστήμονες και νικητές διαγωνισμών. Για να μην αναφέρουμε τους 300 πολύ περίεργους πιγκουίνους».

Ωστόσο, το να παίζεις σε μια ήπειρο εξ ολοκλήρου από πάγο και χιόνι έχει προκλήσεις και κινδύνους. Δεδομένου του εύθραυστου εδάφους της Ανταρκτικής, οι Metallica έστησαν την συναυλία με έναν διαφορετικό τρόπο όσων αφορά τα ηχεία και τους ενισχυτές τους. Συγκεκριμένα, οι ενισχυτές μπήκαν σε κουτιά απομόνωσης και τα ηχητικά σήματα στάλθηκαν από εκεί σε ακουστικά που φορούσε το κοινό. 

Δείτε το Master of Puppets από την συγκεκριμένη συναυλία της Ανταρκτικής παρακάτω. Αν προσέξετε, θα δείτε ότι όλοι στο κοινό φορούν ακουστικά.

 

Video Url