Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι πωλήσεις βινυλίου είναι απαραίτητες για μια υγιή μουσική βιομηχανία

Wikimedia / Fabien Barral

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις βινυλίου τονώνουν την μουσική βιομηχανία, καθώς η μουσική σε αυτή την μορφή είναι απαραίτητη στους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα σε αυτούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Η μελέτη του ιστότοπου, Components.one διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις βινυλίου «συνδέονται με τα χρήματα που βγάζουν οι καλλιτέχνες στην πλατφόρμα [Bandcamp] και ότι μεταξύ όλων των αντικειμένων που πωλούνται, αυτή η σύνδεση είναι ισχυρότερη με τους δίσκους βινυλίου».

Επιπλέον, εξήγησε ότι «η αγορά φυσικών αντικειμένων γίνεται ολοένα και πιο κοινή μεταξύ των αγοραστών, καθώς ξοδεύουν περισσότερα χρήματα συνολικά, με το βινύλιο μόνο να περιλαμβάνει περισσότερες πωλήσεις από όλα τα άλλα φυσικά αντικείμενα μαζί. Με άλλα λόγια, το βινύλιο είναι ένα δυσανάλογα σημαντικό κανάλι εσόδων».

Ουσιαστικά, το βινύλιο δεν είναι μόνο το πιο κερδοφόρο μέσο για τον μουσικό, αλλά βοηθά επίσης στο engagement μεταξύ καλλιτέχνη και ακροατή. Αυτό έχει επικυρωθεί στο παρελθόν από ξεχωριστές μελέτες που έχουν δείξει ότι οι αγοραστές βινυλίου ξοδεύουν γενικά περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα μέσω αυτής της δέσμευσης.

Η μελέτη του Components διαπίστωσε επίσης ότι αυτή η αίσθηση δέσμευσης που δεν έχει να κάνει μόνο με την αγορά του βινυλίου, αλλά και από το παίξιμό του σε κάποιο πικάπ, είναι αυτό που μας ελκύει προς αυτή την μορφή μουσικής, σε αντίθεση με το σημερινό streaming.

«Όπως έχουμε υποστηρίξει σε προηγούμενη εργασία», αναφέρει η μελέτη, «αυτή η μορφή εμπειρίας έχει τεράστια αξία και, επομένως, είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι πληρώνουν». Ουσιαστικά, η διαδικασία τοποθέτησης του βινυλίου στο πικάπ, η ρύθμιση των στροφών, το κατέβασμα της βελόνας και οτιδήποτε άλλο εμπλέκεται, προσθέτει αξία στην εμπειρία ακρόασης και έτσι είναι πιο πιθανό να το πληρώσουμε.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το να έχουμε κάτι να κρατάμε στα χέρια μιας, επίσης μας κάνει να νοιαζόμαστε περισσότερο για τη βιομηχανία, την μουσική και τους καλλιτέχνες: «Το ότι η Silicon Valley μας προσφέρει κάτι το μη-απτό είναι ο λόγος που τόσο συχνά δεν μας ενδιαφέρει τίποτα από την μουσική βιομηχανία. Και αυτός είναι ο λόγος που δυσκολεύεται τόσο πολύ να μας πείσει να πληρώσουμε γι' αυτό».

Η απτότητα του βινυλίου είναι ζωτικής σημασίας για τους καλλιτέχνες που αγωνίζονται να κερδίσουν χρήματα εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Έτσι, εάν θέλετε να υποστηρίξετε τη βιομηχανία, αγοράστε βινύλιο όταν μπορείτε και αγοράστε από ανεξάρτητους καλλιτέχνες εάν γίνεται.