Το γαλλικό τραγούδι μέσα από 10 δεκαετίες

Τραγούδια κλασικά, διαχρονικά, αισιόδοξα ή μελαγχολικά, μελωδικά ή χορευτικά. Το αστείρευτο ρεπερτόριο της γαλλικής μουσικής σκηνής είναι αδύνατο να συμπεριληφθεί σε αφιερώματα, όσα κι αν γίνουν. «Στάσεις» θα κάνουμε σε κάθε δεκαετία, για να θυμηθούμε μερικές από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της.

Θα ταξιδέψουμε μέσα από 20 αξέχαστα γαλλικά τραγούδια, ρετρό και πιο σύγχρονα, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’30 μέχρι αυτή που διανύουμε. Το ταξίδι ξεκινά… 

 

 

Tino Rossi – J’attendrai (1938)

Αν και ιταλική σύνθεση του 1937, κυκλοφόρησε πρώτα στη γλώσσα αυτή ως “Tornerai”, η διασκευή του στα γαλλικά την επόμενη χρονιά έγινε από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Η Rina Ketty το τραγούδησε αρχικά, την ίδια χρονιά και ο Tino Rossi, ενώ γνώρισε επιτυχία και από τη Dalida το 1975.

Video Url

 

Charles Trenet – La mer (1946) 

Παρόλο που το έγραψε ο ίδιος, το τραγούδησε πρώτος ο Roland Gerbeau το 1946. O Trenet το ερμήνευσε λίγους μήνες αργότερα γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Το έγραψε σε ταξίδι του με τραίνο βλέποντας από το παράθυρο τη θάλασσα, εξού και ο τίτλος “H θάλασσα”.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του στα αγγλικά, ως “Beyond the sea”, έγινε από τον Bobby Darin το 1960 φτάνοντας στο Νο.06 της Αμερικής και στο Νο.08 της Αγγλίας, στην Αμερική κυκλοφόρησε το 1959. Το 2007 το διασκεύασε και η «δική» μας Γιοβάννα.

Video Url

 

Edith Piaf – La vie en rose (1947)

Έγραψε η ίδια τους στίχους το 1945, το ηχογράφησε την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησε όμως το 1947 και ήταν αυτό που την έκανε γνωστή παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά το τραγούδησε στην ταινία “Neuf garçons, un cœur” που πρωταγωνιστούσε. 

Πούλησε 1 εκατ. αντίτυπα στην Αμερική, έγινε το πιο εμπορικό τραγούδι στην Ιταλία το 1948, το ένατο σε πωλήσεις στη Βραζιλία το 1949, ενώ εισήχθη στο Grammy Hall of Fame το 1998.

Video Url

 

Dalida – Bambino (1956)    

H πρώτη μεγάλη επιτυχία της Αιγυπτιοιταλίδας περσόνας ήταν η διασκευή του ιταλικού “Guaglione”, του 1955. Η Dalida το διασκεύασε την επόμενη χρονιά, κατακτώντας την κορυφή της Γαλλίας για 45 εβδομάδες. Είναι το τραγούδι με τις περισσότερες εβδομάδες παραμονής στην ιστορία όχι μόνο του γαλλικού τσαρτ, αλλά οποιουδήποτε τραγουδιού σε οποιαδήποτε χώρα.

Video Url

 

Jacques Brel – Ne me quitte pas (1959)

Ο Βέλγος συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής συνέθεσε τη μουσική του και το ερμήνευσε το 1959. Το έγραψε σε ένα μπαρ στη Μονμάρτρη μετά το χωρισμό από την ερωμένη του που ήταν έγκυος, την τραγουδίστρια και ηθοποιό Suzanne Gabriello. Ο Brel ήταν παντρεμένος, αρνήθηκε την πατρότητα του παιδιού και εκείνη αναγκάστηκε να κάνει έκτρωση. Το τραγούδησε και στα ολλανδικά το 1961, ενώ το επανηχογράφησε το 1972. 

Video Url

 

Charles Aznavour – Hier encore (1964)    

Ο Γάλλος Frank Sinatra σε μία από τις κορυφαίες επιτυχίες της καριέρας του. Έγραψε τους στίχους και το τραγούδησε στη μητρική του γλώσσα το 1964, με την ορχήστρα του Paul Mauriat. Το ερμήνευσε επίσης στα αγγλικά το 1967 ως “Yesterday when I was young””, στα ιταλικά το 1970 ως “Leri si” και στα ισπανικά το 1971 ως “Ayer aun”.

To 2008 o Charles Aznavour το έκανε ντουέτο με τον Elton John, o πρώτος τραγούδησε στα γαλλικά ενώ ο δεύτερος στα αγγλικά και τo συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του “Duets”. 

Video Url

 

Gilbert Becaud – Je reviens te chercher (1967)

Το ερμήνευσε δικαιωματικά πρώτος το 1967, έγραψε τη μουσική. Ζήτησε από τον Pierre Delanoe να γράψει τους στίχους που στηρίχτηκαν σε αληθινό γεγονός της ζωής του Becaud, ήταν σε διαμάχη με την τότε σχέση του, την Αμερικανίδα μοντέλο Kitty St. John, την οποία παντρεύτηκε το 1973.

H Dalida το τραγούδησε επίσης το 1967, λίγο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε, είχε προηγηθεί έναν μήνα πριν ο θάνατος του εραστή της Luigi Tenco που σημάδεψε τη ζωή της.  

Video Url

 

Nicoletta – Ou es-tu passe mon Saint-Germain-des-Pres (1969)

Ο Michel Legrand συνυπογράφει τη μουσική με τον Eddie Barclay και η Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια ντύνει μαγικά με τη φωνή της τους μελαγχολικούς στίχους της Arlette Kotchounian, το 1969.

Video Url

 

Christophe – Oh ! Mon amour (1972)

Ότι δεν κατάφερε το 1963 όταν ξεκίνησε να τραγουδά με το πραγματικό του όνομα, Daniel Bevilacqua, ξεκίνησε να το «χτίζει» δύο χρόνια αργότερα ως Christophe. H στάμπα του τη δεκαετία του ’60 ήταν το “Aline”, ενώ του ’70 το “Oh! Mon amour” και όχι μόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος, στις 8 Μαρτίου, κυκλοφόρησε τελικά στις γαλλικές αίθουσες η ταινία ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, είχε προβληθεί για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών του 2022. Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στην καριέρα του, απεβίωσε το 2020, και είναι βασισμένη σε φωτογραφίες και βίντεο από συναυλίες του και σκηνές από τα παρασκήνια. Στις 3 Μαρτίου κυκλοφόρησε το σάουντρακ του φιλμ, με αξέχαστες επιτυχίες του. 

Ο Christophe τραγούδησε το “Oh ! Mon amour” και στα ιταλικά.

Video Url

 

Michel Fougain & Le Big Bazar – Une belle histoire (1972)

Η “Όμορφη ιστορία” δημιουργήθηκε το 1972, είναι σε δική του σύνθεση. O Michel Fougain το συμπεριέλαβε στον πρώτο δίσκο που κυκλοφόρησε με τους Big Bazar, δημιούργησε ένα σχήμα με τραγουδιστές και χορευτές. Οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 800.000 αντίτυπα. Την ίδια χρονιά το τραγούδησε στα ιταλικά ως “Un’estate fa”, ενώ αγαπήθηκε και με τη φωνή της Mina το 1972.

Video Url

 

Joe Dassin – L'ete indien (Africa) (1975)

Η διασκευή του “Africa” των Ιταλών Albatros του 1975, το συγκρότημα που ξεκίνησε την καριέρα του ο Toto Cutugno, έμελλε να γράψει ιστορία στο γαλλικό πεντάγραμμο από τον Joe Dassin που το διασκεύασε την ίδια χρονιά ως “L'ete indien (Africa)”. Έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του πουλώντας σχεδόν 2 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο γιος του διάσημου σκηνοθέτη Jules Dassin ήταν ο πρώτος που το τραγούδησε στα αγγλικά ως “Indian summer”, ενώ το ερμήνευσε επίσης στα γερμανικά ως “Septemberwind”, στα ιταλικά ως “Africa (L’estate di San Maritno)” και στα ισπανικά ως “Aun vivo para el amor”. Όλες οι εκτελέσεις κυκλοφόρησαν το 1975.

Στην Ελλάδα έγινε επιτυχία και ως “Όνειρα” από τη διασκευή του Δάκη το 1976.

Video Url

 

Stephanie – Ouragan (1986)

Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ο Πριγκίπισσα του Μονακό Stephanie, από το ντεμπούτο της δίσκο “Besoin” του 1986. Δεν γυρίστηκε ποτέ επίσημο βίντεο κλιπ γιατί η επιτυχία του ήταν αναπάντεχη, κυκλοφόρησε μόνο ένα με σκηνές από την ηχογράφηση του στο στούντιο. Έγινε Νο.01 στη Γαλλία, ήταν το πρώτο που παρέμεινε στη κορυφή για 10 εβδομάδες, και το δεύτερο πιο εμπορικό σινγκλ της χρονιάς. Έγινε επίσης Νο.01 στην Ισπανία και Νο.05 στην Ευρώπη. 

Τραγουδώντας το και στα αγγλικά με τίτλο “Irresistible” έφτασε στο Νο.02 της Γερμανίας και στο Νο.84 της Αγγλίας. Χορεύτηκε πολύ, ακούγεται και χορεύεται ακόμα. 

Video Url

 

Vanessa Paradis – Joe le taxi (1987)

H Γαλλίδα τραγουδίστρια, μετέπειτα μοντέλο και ηθοποιός, σάρωσε το 1987 στη χώρα της σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών, παραμένοντας στο Νο.01 για 11 εβδομάδες με το τραγούδι αυτό. Το 1988 κυκλοφόρησε στην Ιρλανδία και στην Αγγλία, ασυνήθιστο τότε για γαλλόφωνο τραγούδι, φτάνοντας στο Νο.02 και Νο.03 αντίστοιχα. Έγινε χρυσό στο Βέλγιο, Νο.08 στην Ευρώπη, πουλώντας 2 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον πλανήτη.    

Video Url

 

Enigma – Sadeness (Part I) (1990) 

H πιο διαχρονική επιτυχία του γερμανικού μουσικού σχήματος που δημιούργησε ο Michael Cretu με την τότε σύζυγο του Sandra, τους Enigma, είναι στη γαλλική γλώσσα. Πούλησε 5 εκατ. παγκοσμίως.

Κυκλοφόρησε ως το πρώτο σινγκλ από το ντεμπούτο τους δίσκο το 1990. Έγινε Νο.01 σε 14 χώρες, μεταξύ αυτών η Αγγλία και η Ελλάδα, ενώ παρέμεινε στην κορυφή της Ευρώπης για 9 εβδομάδες. Στην Αμερική πούλησε 500.000 αντίτυπα ανεβαίνοντας στο Νο.01 του “Dance Club Songs” και του “Dance Singles Sales”, ενώ στο “Hot 100” έφτασε ως το Νο.05.

Video Url

 

Mylene Farmer – Desenchantee (1991)

Όση μελαγχολία κι αν έβαλε στους στίχους που έγραψε η ίδια, ο ρυθμός του φρόντισε να χορευτεί. Κυκλοφόρησε το 1991. Έγινε No.01 στη Γαλλία για 9 εβδομάδες, ήταν το πιο πολυπαιγμένο της χρονιάς και το δεύτερο πιο εμπορικό σινγκλ της χρονιάς. Στην Ευρώπη έφτασε στο Νο.07, ενώ οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 1,7 εκατ.αντίτυπα. 

Το 2005 ήταν το πιο πολυπαιγμένο γαλλικό τραγούδι παγκοσμίως.  

Video Url

 

Lara Fabian – Je t'aime (1996)

Μπορεί η Βελγοκαναδή σταρ να έχει τραγουδήσει σε 12 γλώσσες, διακρίθηκε κυρίως στη γαλλική. Ο πιο εμπορικός της δίσκος με τίτλο “Pure” είναι γαλλόφωνος, έγινε πλατινένιος στη Γαλλία μέσα σε δύο εβδομάδες και πλατινένιος στον Καναδά, ξεπερνώντας τα 2 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Μέσα από αυτόν το “Je t'aime”, μία από τις πιο χαρακτηριστικές επιτυχίες της.

Video Url

 

Johnny Hallyday – Pauvres diables (Vous les femmes) (2001)

Τραγούδι του 1978 που ερμήνευσε πρώτος ο Ισπανός Julio Iglesias στη μητρική του γλώσσα, το είπε επίσης πρώτος στα γαλλικά την επόμενη χρονιά.

Ο θρυλικός τραγουδιστής και ηθοποιός Johnny Hallyday, ο Γάλλος Elvis Presley με τους 5 διαμαντένιους δίσκους, 40 χρυσούς και 22 πλατινένιους, άφησε το στίγμα του και σε αυτό το 2001. Από το σάουντρακ της γαλλικής κωμωδίας “15 Aout”.

Video Url

 

Stromae – Alors on danse (2009)

Το πιο πολυπαιγμένο γαλλόφωνο τραγούδι παγκοσμίως το 2010. 

Ένας Βέλγος φρόντισε η γαλλική γλώσσα να «χορευτεί» για τα καλά διεθνώς. Κυκλοφόρησε αρχικά στη Βέλγιο το 2009, ενώ στην Ευρώπη το 2010. Κατέκτησε την κορυφή 19 χωρών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η επιτυχία του έφτασε στη Βόρεια Αμερική και στον Καναδά, παίχτηκε πολύ από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Quebec, άλλωστε είναι γαλλόφωνη πόλη.

Το 2014 έγινε το 83ο πιο εμπορικό τραγούδι του 21ου αιώνα στη Γαλλία με 334.000 αντίτυπα, ενώ οι συνολικές του πωλήσεις πλησίασαν το 1 εκατομμύριο.

Video Url

 

Zaz – Je veux (2010)

O Quincy Jones και ο Charles Aznavour έχουν μιλήσει με κολακευτικά σχόλια για τη Γαλλίδα σταρ, με τους οποίους κατάφερε και να συνεργαστεί.

Έγινε πλατινένιο σινγκλ στο Βέλγιο και στην Ελβετία, ενώ χρυσό στην Ιταλία. Από το ντεμπούτο της άλμπουμ με τίτλο το όνομά της, που κυκλοφόρησε το 2010. Παρόλο που πήρε ανάμεικτες κριτικές από το γαλλικό τύπο, ο κόσμος τη δικαίωσε. Έγινε διπλά διαμαντένιο στη Γαλλία, το πέμπτο πιο εμπορικό της χρονιάς, ενώ πλατινένιο σε Γερμανία, Βέλγιο, Ρωσία, Ελβετία, Αυστρία και Πολωνία.

Video Url

 

Barbara Pravi – Voila (2020) 

Με το τραγούδι αυτό η Γαλλία και η Eurovision βρήκαν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Εκπροσώπησε επάξια τη χώρα της στο μουσικό διαγωνισμό καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση το 2021, ερμηνεύοντας υποδειγματικά τους μελαγχολικούς στίχους. Συμμετείχε στη σύνθεση, στους στίχους και στην παραγωγή του.

Κυκλοφόρησε μόνο ψηφιακά, πριν το διαγωνισμό, τον Νοέμβριο του 2020. Έγινε χρυσό στην Γαλλία και πλατινένιο παγκοσμίως.

Video Url