Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο μπασίστας των Smiths, Andy Rourke

Twitter @Johnny Marr

«Ο Andy θα μείνει στη μνήμη μας ως μια ευγενική και όμορφη ψυχή», έγραψε ο κιθαρίστας Johnny Marr.

Ο Andy Rourke, ιδρυτής και μπασίστας των βρετανών The Smiths, πέθανε σήμερα μετά από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας σε ηλικία 59 ετών.

Ο κιθαρίστας της μπάντας, Johnny Marr επιβεβαίωσε την τραγική είδηση: «Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Andy Rourke μετά από μια μακρά ασθένεια με καρκίνο στο πάγκρεας», έγραψε στα social media. «Ο Andy θα μείνει στη μνήμη μας ως μια ευγενική και όμορφη ψυχή για όσους τον γνώρισαν και ως ένας εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός για τους λάτρεις της μουσικής».

 

 

Ο Rourke έπαιξε και στα τέσσερα κλασικά στούντιο άλμπουμ του βρετανικού συγκροτήματος: The Smiths (1984), Meat Is Murder (1985), The Queen Is Dead (1986) και Strangeways, Here We Come (1987).

Γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου 1964 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, ο Rourke συνάντησε για πρώτη φορά τον Marr στο σχολείο, όπου μοιράστηκαν την αγάπη τους για την κιθάρα. Στην συνέχεια ο τραγουδιστής Steven Morrissey και ο ντράμερ Mike Joyce δέθηκαν με τον Rourke και τον Marr και δημιούργησαν τους The Smiths. Μετά από μια επιτυχημένη πενταετία κατά τη διάρκεια της οποίας ο μοναδικός τους ήχος έγινε παγκόσμια φαινόμενο, το συγκρότημα διαλύθηκε το 1987.

 

 

Η διάλυση της μπάντας άφησε μια πικρή γεύση τόσο στα μέλη της μπάντα όσο και στους θαυμαστές και στη δεκαετία του '90 θα κατέληγε σε μια νομική μάχη για τα δικαιώματα της μουσικής τους, με τον Rourke και τον Joyce από τη μια πλευρά, τον Morrissey και τον Marr από την άλλη. Ο Rourke πάλεψε κατά καιρούς με τους εθισμούς του (απολύθηκε για λίγο από το συγκρότημα το 1986 λόγω των προβλημάτων του με τις απαγορευμένες ουσίες) και τα οικονομικά του προβλήματα, αλλά παρέμεινε ένα πολυαγαπημένο μέλος μιας μπάντας της οποίας η επιρροή συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Μετά την διάλυση των Smiths, ο Rourke έπαιξε στο supergroup Freebass με τον μπασίστα Mani από τους Stone Roses και τον Peter Hook των New Order. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συνεργάστηκε επίσης με τους Pretenders, τους Killing Joke, τη Sinead O'Connor και δημούργησε μαζί με τον Joyce και τον πρώην κιθαρίστα των Oasis, Paul Arthurs τους Moondog One.

 

 

Όταν ο Morrissey και ο Marr είχαν μια διαμάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πέρυσι, μια επανένωση των Smiths φαινόταν όλο και λιγότερο δυνατή. Με τον θάνατο του Rourke, από ότι φαίνεται δεν θα υπάρξει ποτέ αυτό το reunion.

 

Video Url