Σύμφωνα με τον Sting, η μουσική βιομηχανία θα κοντραριστεί με την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια

Instagram @theofficialsting

Ο 71χρονος Sting λέει ότι οι μουσικοί θα αντιμετωπίσουν «μια μάχη» με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τη χρήση της στη μουσική βιομηχανία. Οι δηλώσεις του έρχονται μετά από μια αύξηση στον αριθμό των τραγουδιών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναδημιουργήσουν τη δουλειά γνωστών μουσικών και συγκροτημάτων.

Καλλιτέχνες όπως οι Eminem, Drake, The Weeknd και Oasis, έχουν όλοι δει πλαστά αντίγραφα της δουλειάς τους να παράγονται με αυτόν τον τρόπο. Μιλώντας στο BBC, ο Sting είπε: «Τα δομικά στοιχεία της μουσικής ανήκουν σε εμάς, στους ανθρώπους. Αυτή θα είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι τα επόμενα δύο χρόνια: Να υπερασπιστούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα εργαλεία είναι χρήσιμα, αλλά πρέπει εμείς να τα οδηγούμε», είπε. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να επιτρέψουμε στα μηχανήματα να αναλάβουν απλώς την εξουσία. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Πρόσθεσε ότι ένιωθε με τον ίδιο τρόπο για τα τραγούδια που δημιουργήθηκαν με AI, όπως και για ταινίες που χρησιμοποιούν CGI. «Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση», είπε. «Βαριέμαι αμέσως όταν βλέπω μια εικόνα που δημιουργείται από υπολογιστή. Φαντάζομαι ότι θα νιώθω το ίδιο με την τεχνητή νοημοσύνη που φτιάχνει μουσική. Ίσως για την ηλεκτρονική χορευτική μουσική να λειτουργεί. Αλλά, για τα τραγούδια που εκφράζουν συναισθήματα, δεν νομίζω ότι θα με συγκινήσει».

Οι δηλώσεις του Sting έρχονται πριν από τα σημερινά βραβεία σύνθεσης τραγουδιών, Ivor Novello, όπου πρόκειται να βραβευθεί για το έργο του ως συνθέτης και τραγουδοποιός, δίπλα σε καλλιτέχνες όπως ο Sir Paul McCartney, η Kate Bush, η Joan Armatrading, ο Peter Gabriel και ο Sir Elton John.