Scott Walker - The Seventh Seal (1969)

Scott Walker - The Seventh Seal (1969)

Δεν γνωρίζω , αλλά μάλλον είναι δύσκολο να έχoυν υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο, εφάμιλλες εκπομπές 150 -έως 300ες  από ότι δείχνει θα φτάσουν -,  με πλήρη αναφορά στην μουσική ιστορία και τα τραγούδια που έλαμψαν (και επηρέασαν γενιές) την περίοδο 1955-1972.  εποχή που τότε όλα πρώτο συνέβησαν  . Δεν μπορεί να έχει ξαναυπάρξει εκπομπή, με τέτοια σειρά, πληροφορία, εστιασμό, πλουραλισμό, μεράκι, γούστο,  γνώση και σοφία επιλογής μοναδική. Ίσως  είναι ότι καλύτερο έχει ποτέ υπάρξει οπουδήποτε.

Αν και έχω  αναφερθεί ξανά θετικά σε αυτό το αφιέρωμα ,ως αρκετά νεότερος ηλικιακά για να έχω ζήσει αυτή την εποχή, η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ποτέ σήμερα, ότι θα μου προκαλούσε, εκπομπή-εκπομπή, τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, το κόνσεπτ της εκπομπής, τα τραγούδια εκείνης της εποχής, την οποία  δεν γνώριζα, πέρα από αποσπασματικά τραγούδια και μερικά κύρια συγκροτήματα.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής εκπομπή, του μαραθώνιου αυτού αφιερώματος, που να μην περιέχει το στοιχείο της μεγάλης έκπληξης τραγουδιών ή την στιγμή , ή στιγμές της μεγάλης τραγουδάρας.

Αριστουργήματα μοναδικά το ένα μετά το άλλο.

Παραθέτω αυτούσια τα λόγια του Γιάννη Πετρίδη, από πρόσφατη εκπομπή θεματολογίας του, «1955-72»  στις 10-05-2023,  για το εν λόγω τραγούδι, και τον εντυπωσιασμό μου :

« .. φθινόπωρο του 1969. Το 5ο άλμπουμ- SCOTT 4- του Scott Walker.

εμπνευσμένο από την ταινία του 1957, έβδομη σφραγίδα, του Μπέργκμαν.»

«..¨Η πολύτιμη μουσική που μας άφησαν όλοι αυτοί οι τεράστιοι δημιουργοί από τα παλιά χρόνια, για να ακούγεται και στο μέλλον…¨ και για να ακούμε σήμερα.. την εποχή του στρίμινγκ..¨»

 

Video Url