Ερωτευμένα ντουέτα 8 δεκαετιών

Αμέτρητα τα τραγούδια για τον έρωτα. Μπήκαμε στο χρονοντούλαπο της μουσικής με σκοπό να βρούμε «δηλώσεις» από δύο ανθρώπους που γίνονται ένα καθώς απευθύνονται ο ένας στο άλλον.

Τραγούδια ερωτικά, ρυθμικά, χορευτικά, για όλες τις στιγμές. Θα ταξιδέψουμε στην Αμερική, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, από τη δεκαετία του ’50 μέχρι αυτή που διανύουμε, μέσα από 15+1 διαφορετικές ιστορίες με κοινό παρονομαστή τον αμοιβαίο έρωτα.

 

 

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – The nearness of you (1956) 

It's not the pale moon that excites me, that thrills and delights me. Oh no, it’s just the nearness of you”.

Ο ρομαντισμός σε όλο του το μεγαλείο στη ρετρό εποχή των '50ς, μέσα από ένα θρυλικό ντουέτο. Οι στίχοι στήνουν το σκηνικό μιας νύχτας με φεγγάρι, σε μια εξομολόγηση εκατέρωθεν των πρωταγωνιστών για τον έρωτα τους. Από τον κοινό τους δίσκο “Ella and Louis” του 1956.

Video Url

 

Marvin Gaye & Kim Weston – It takes two (1966)

Το ότι χρειάζονται δύο για το ευτυχές γεγονός, μουσικά το είπαν πρώτοι ο Marvin Gaye με την Kim Weston το 1966. Tο «επιβεβαίωσαν» και άλλα ζευγάρια, ξεχωρίζει αυτό του Rod Stewart με την Tina Turner το 1990. Με τους πρώτους γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία στην Αμερική, έφτασε ως το Νο.14, ενώ με τους δεύτερους στην Αγγλία στο Νο.05. 

Video Url

 

Nicole Croisille & Pierre Barouh – Plus fort que nous (1966)

Ερωτεύσιμο τόσο με γαλλικό στίχο, με τίτλο “Plus fort que nous”, όσο και με αγγλικό ως “Love is stronger than we”. Πως να μην είναι, αφού ο συνθέτης «ακούει» στο όνομα Francis Lai. Από το σάουντρακ της γαλλικής ταινίας “Ένας άνδρας και μία γυναίκα” του 1966, είχε γράψει τη μουσική, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης και Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.

Video Url

 

Roberta Flack feat. Donny Hathaway – The closer I get to you (1977)

Από τις μελωδίες που ακούγονται «διαφορετικά» τη νύχτα.

Τρυφερή μπαλάντα του 1977 βραβευμένη με Grammy. Οι δύο ερμηνευτές το κέρδισαν στην κατηγορία “Καλύτερη Ποπ εμφάνιση με φωνητικά από ντουέτο”. Έγινε No.01 στο “Hot Soul Singles” στην Αμερική και Νο.02 στο γενικό της κατάλογο. Τους «ζήλεψαν» και ο Luther Vandross με την Beyonce Knowles το 2003.

Video Url

 

Billy Preston & Syreeta – With you I’m born again (1979) 

Θέλει κότσια να κοιτάξεις τον άλλον στα μάτια και να πεις: «Μαζί σου ξαναγεννήθηκα». 

Από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια της δεκαετίας του ’70. Αθεράπευτα ρομαντικοί οι στίχοι του: “I was half not whole, in step with none. Reaching through this world, in need of one”. 

Έφτασε μέχρι το No.02 της Αγγλίας, ενώ στη χώρα τους το Νο.04. Από το σάουντρακ της ταινίας “Fast break” του 1979. 

Video Url

 

Stevie Wonder & Dionne Warwick – It’s you (1984) 

Θρυλικό ντουέτο της Motown Records. Εκτός από τα μεγάλα ονόματα των ερμηνευτών και το τραγούδι καθαυτό, ξεχώρισε από την κωμωδία “Η γυναικάρα με τα κόκκινα” με τη Kelly LeBrock, του 1984. 

Η σκηνή της ταινίας όπου η σαγηνευτική ηθοποιός και μοντέλο απολαμβάνει το χορό της σ’ ένα υπόγειο πάρκινγκ καθώς ο αέρας από το φρεάτιο σηκώνει το φόρεμα της, αγνοεί ότι ένας παντρεμένος την κοιτάζει αποχαυνωμένος από το αυτοκίνητο του, δεν αποτυπώνεται ιδανικά με λέξεις… βλέπεται. 

Επανερχόμαστε στην «τάξη», είναι από τα πιο γλυκά τραγούδια της δεκαετίας του ‘80. 

Video Url

 

Jimmy Ruffin & Jackson Moore – I’m gonna love you forever (1984)

Αυτό το φρέσκο-ερωτευμένο ζευγάρι σύμφωνα με τους στίχους, μας δείχνει ότι ο έρωτας εκτός από μπαλάντες ή ρυθμικά τραγούδια εκφράζεται και με χορευτικά.

Αν και ντουέτο αμερικανών καλλιτεχνών, κυκλοφόρησε μόνο στην Ευρώπη χωρίς να γνωρίσει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, έφτασε ως το Νο.95 της Αγγλίας. Στις ντισκοτέκ όμως τα κατάφερε περίφημα, ενώ έπαιξε και στα ραδιόφωνα. Tο Hi-NRG mix του αξέχαστου τραγουδιού χορεύεται ακόμα, από ερωτευμένους και μη.

Video Url

 

Aretha Franklin & George Michael – I knew you were waiting (for me) (1987) 

Σ’ αυτή την ιστορία δεν υπάρχει αμφιβολία, δηλώνουν με σιγουριά τον έρωτα τους αμφότεροι. 

Οι δημιουργοί του τραγουδιού δεν το είχαν γράψει για ντουέτο, είχαν στο μυαλό τους την Tina Turner ή την Aretha Franklin. O Clive Davis, διευθυντής της Arista Records, είχε την ιδέα να το ερμηνεύσουν ο George Michael με την Aretha Franklin και δικαιώθηκε. Έγινε No.01 σε Αμερική, Αγγλία, Ευρώπη και Αυστραλία το 1987, ενώ κέρδισε Grammy στην κατηγορία «Καλύτερη R&B εμφάνιση από ντουέτο ή γκρουπ με φωνητικά».

Video Url

 

Riccardo Cocciante & Mina – Amore (1994) 

H περίπτωση του κεραυνοβόλου έρωτα, σύμφωνα με τους στίχους.

Χάνεται το μέτρημα των φορών που αποκαλεί ο ένας τον άλλον… amore. Το ντουέτο του Riccardo Cocciante με την Mina, σε σύνθεση του πρώτου, τραγούδησε για την αγάπη το 1994 και έμεινε στην ιστορία του ιταλικού πενταγράμμου.  

Video Url

 

Barbra Streisand & Bryan Adams – I finally found someone (1996) 

Στους στίχους του, από τον τίτλο καταλαβαίνουμε ήδη τη θεματολογία του, η λέξη που έχει ξεχωριστό νόημα είναι… επιτέλους. Κάθε ερωτευμένος την έχει πει δυνατά, ή μέσα του. 

Από το σάουντρακ της ταινίας “O καθρέπτης έχει δύο πρόσωπα” του 1996, με τους Barbra Streisand, Jeff Bridges και Lauren Bacall. Η Streisand έκανε τα πάντα, πρωταγωνίστησε, σκηνοθέτησε την ταινία, έγραψε μουσική και τραγούδησε. «Θυμώνουμε» λίγο μαζί της που αρνήθηκε να το τραγουδήσει στην απονομή των βραβείων Όσκαρ του 1997, ήταν υποψήφιο για «Καλύτερο τραγούδι». Δυστυχώς δεν κέρδισε ούτε Grammy ως η “Καλύτερη Ποπ συνεργασία με φωνητικά”.

 

Eros Ramazzotti & Tina Turner – Cose della vita / Can't stop thinking of you (1997)

Όπως στη ζωή έτσι και στη μουσική, ο ένας έγιναν δύο. 

Ο Eros το τραγούδησε αρχικά μόνος το 1993, συμμετείχε στη δημιουργία του, ενώ τo 1997 το ερμήνευσε ντουέτο με την Tina Turner. Το ερμήνευσαν με ιταλοαγγλικό στίχο, εκείνη στα αγγλικά και εκείνος στη μητρική του γλώσσα, εξού και ο διπλός τίτλος του.

Video Url

 

Andy Williams & Denise Van Outen – Can’t take my eyes off you (2002)

Αν ήταν ερωτευμένοι θα λέγαμε… «Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά».

Ο 74χρονος τότε Andy Williams με την 28χρονη Denise Van Outen το τραγούδησαν το 2002, έφτασε στο Νο.23 της Αγγλίας. Έτσι αγαπήθηκε και ως ντουέτο, σχεδόν πέντε δεκαετίες από την πρώτη επιτυχία που γνώρισε με τον Frankie Valli το 1967, τους Boys Town Gang το 1982 και την Gloria Gaynor το 1990.

Η ατάκα “I love you baby and if it's quite alright I need you baby” είναι μια ευκαιρία πρώτης τάξης να την τραγουδήσουμε πάνω στο χορό στο πρόσωπο που μας ενδιαφέρει.

Video Url

 

Lara Fabian and Mario Frangoulis – So in love (2004) 

Λόγω του έρωτα τους αμφιβάλουμε αν έχουν επίγνωση των λεγόμενων τους: “So taunt me and hurt me, deceive me, desert me. I'm yours 'til I die, so in love with you my love am I”.

Δημιούργημα του σπουδαίου Cole Porter για το μιούζικαλ “Kiss me, Kate” του 1953. Το ντουέτο της Lara Fabian με τον «δικό» μας Μάριο Φραγκούλη δημιουργήθηκε για το σάουντρακ της ταινίας “De-Lovely”, του 2004. 

Video Url

 

Tony Bennett & Lady Gaga – Cheek to cheek (2014) 

Από τη δεκαετία του ’30 υπάρχει καταγεγραμμένη στη μουσική η επαφή αυτή και μάλιστα με... μάρτυρες. Η πρωτιά έγινε από τον Fred Astaire με την ορχήστρα του Leo Reisman, ακούστηκε στην ταινία “Top Hat” όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Ginger Rogers. Έγινε Νο.01 στην Αμερική, ενώ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ.

Επίσης διάσημα ζευγάρια που το παραδέχτηκαν με νότες είναι ο Louis Armstrong με την Ella Fitzgerald το 1956 και ο Toni Bennett με την Lady Gaga το 2014. 

Video Url

 

Ryan Gosling & Emma Stone – A lovely night (2016)

Υπάρχει και αυτή η ιστορία στη ζωή, δυστυχώς. Ο έρωτας δύο ανθρώπων χωρίς… happy ending.

Η περηφάνια, ο εγωισμός ή η ανασφάλεια αντικατοπτρίζονται χαρακτηριστικά στο «παιχνιδιάρικο» “A lovely night”. Οι ατάκες δίνουν και παίρνουν στους… ηλίου φαεινότερον ερωτευμένους.

Stone: “But, I'm frankly feeling nothing
Gosling: “Is that so?
Stone: “Or it could be less than nothing
Gosling: “Good to know, so you agree?
Stone: “That's right
Stone + Gosling: “What a waste of a lovely night

Από το αριστουργηματικό μιούζικαλ “La La Land” του 2016, που συγκίνησε κοινό και κριτικούς. Κέρδισε 6 από τα 14 Όσκαρ που ήταν υποψήφιο. Το σάουντρακ έγινε Νο.01 άλμπουμ στην Αγγλία και Νο.02 στην Αμερική.

Video Url

 

Ed Sheeran feat. Taylor Swift – The joker and the queen (2022) 

Μελωδικό τραγούδι που δίνει την αίσθηση ότι «βγήκε» από παραμύθι.

Ο Ed Sheeran αρχικά τo ερμήνευσε μόνος του το 2021, έκανε την παραγωγή και συμμετείχε στη δημιουργία του. Έγινε Νο.02 στην Αγγλία και στην Ιαπωνία. Το εμπνεύστηκε από τον έρωτα του με την Cherry Seaborn που ήταν συμμαθητές, την παντρεύτηκε το 2018 μετά από πολυετή σχέση. Η ιστορία αυτή είχε happy ending και στην πραγματική ζωή.

Το τραγούδησε ντουέτο με την Taylor Swift το 2022. Ήταν η τέταρτη φορά που ένωσαν τις φωνές τους.

Video Url