Το κλασικό τραγούδι των Led Zeppelin, που χρειάστηκε τρεις δεκαετίες για να εμφανισθεί στα charts

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στον πλανήτη, οι Led Zeppelin δεν ήταν ποτέ στην φάση της κυκλοφορίας σινγκλ και το «Good Times Bad Times» από τον πρώτο τους δίσκο κατάφερε με το ζόρι να μπει στο Top 100. Όσο και αν αδικήθηκαν στα charts, τίποτα από αυτά δεν είχε σημασία από τη στιγμή που αποφάσισαν ότι τα άλμπουμ θα ήταν το κύριο μέσο για την διάδοση της μουσικής τους.

Ενώ οι κριτικοί της εποχής μπορεί να κατέκριναν το συγκρότημα για το ασυνήθιστο στυλ προώθησης του έργου τους, κάθε άλμπουμ τους είχε τεράστια επιτυχία με τους θαυμαστές τους, φτάνοντας στο σημείο να μην δώσουν όνομα στο τέταρτο άλμπουμ τους, ώστε οι fans να το βρουν μόνοι τους.

Μετά από χρόνια, με το συγκρότημα να παίζει με τους δικούς του κανόνες, η μαγεία των Zeppelin έσβησε ξαφνικά στις 25 Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο ντράμερ John Bonham βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του Jimmy Page, έχοντας πεθάνει από υπερβολική δόση αλκοόλ. Το συγκρότημα κατέρρευσε από εκείνη τη στιγμή και μετά (αν και βγάλανε το Coda το 1982), αλλά οι θαυμαστές δεν ξέχασαν τον αντίκτυπό τους χρόνια αργότερα.

Το 1997, οι Zeppelin σημείωσαν την πρώτη τους επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια επανέκδοση του τραγουδιού τους «Whole Lotta Love». Ως βασικό κομμάτι στις ζωντανές τους εμφανίσεις, το «Whole Lotta Love» άγγιξε τις μάζες ακριβώς όταν οι Zeppelin κυκλοφόρησαν μερικές από τις BBC Sessions συλλογές τους, καταγράφοντας την ασύγκριτη δύναμή τους πάνω στην σκηνή.

 

Video Url

 

Αν και η γοητεία των Zeppelin μπορεί να ήταν ακόμα ζωντανή, η μπάντα δεν θα επανασυνδεθεί ποτέ ξανά για μια reunion περιοδεία. Έχοντας παγιώσει τη θέση του ως σόλο καλλιτέχνης, ο Robert Plant αρκέστηκε στο να αφήσει το παρελθόν εκεί που ήταν, παίζοντας μόνο μερικές συναυλίες με τον γιο του Bonham, Jason το 2007. Αυτό δεν εμπόδισε τους Zeppelin να έχουν μια τεράστια διάρκεια ζωής για τους θαυμαστές τους, με την μουσική τους να ακούγεται σε πάμπολλες ταινίες, ενώ το τραγούδι τους «When the Levee Breaks» έγινε βασικό sample σε δεκάδες hip-hop, rock και pop τραγούδια.

 

Video Url

 

Παρά το γεγονός ότι ακούγεται αδύνατο για ένα συγκρότημα όπως οι Led Zeppelin να έχουν την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία τόσα χρόνια μετά, η επιτυχία στα chart δεν ήταν ποτέ αυτό που κυνηγούσαν. Αυτό που τους ένοιαζε ήταν η μουσική σαν σύνολο, οπότε γιατί να συμπυκνώσουν την ουσία των άλμπουμ τους σε λίγα μόνο τραγούδια;