Ποιο είναι το πιο σπάνιο βινύλιο του Bob Dylan και πόσο κοστίζει;

Instagram @bobdylan

Το 2022, οι πωλήσεις βινυλίου αυξήθηκαν για 15η συνεχή χρονιά, με τον πήχη να φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το 1990. Οι επανεκδόσεις από θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan αποτελούν μεγάλο μέρος των πωλήσεων, αλλά ενθαρρυντικά, νέοι καλλιτέχνες και ακροατές επίσης αποτελούν σημαντικό μέρος της αγοράς.

Για ορισμένους συλλέκτες βινυλίου, η επανέκδοση του Revolver των Beatles δεν αρκεί. Η αγορά ενός τέτοιου δίσκου μπορεί να είναι αρκετά συγκινητική για κάποιους, αλλά για άλλους, παραείναι εύκολη και τελικά, πού είναι η συλλεκτική αξία σε ένα πανταχού παρόν και απεριόριστο προϊόν; Αντ 'αυτού, οι πιο αφοσιωμένοι συλλέκτες θα σαρώσουν τα σκονισμένα δισκάδικα και θα ξενυχτήσουν στο eBay για να βρουν το αυθεντικό Revolver, το οποίο περιέχει τη σπάνια αποσυρμένη έκδοση του «Tomorrow Never Knows» που θα κοστίσει περίπου 400 ευρώ.

Ομολογουμένως, αυτό είναι λίγο περισσότερο από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν για έναν δίσκο, αλλά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την εντυπωσιακή αξία που δίνεται στο πιο σπάνιο βινύλιο του Bob Dylan.

Μετά από ένα λάθος του πιεστηρίου, το εξαιρετικά δημοφιλές δεύτερο άλμπουμ του Dylan, «The Freewheelin’ Bob Dylan» του 1963, κυκλοφόρησε αρχικά με τέσσερα κομμάτια που αντικαταστάθηκαν γρήγορα μετά την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου. Τα «Rocks and Gravel», «Let Me Die In My Footsteps», «Gamblin’ Willie's Dead Man's Hand» και «Talkin’ John Birch Blues» εμφανίστηκαν όλα σε αυτή την εξαιρετικά σπάνια έκδοση.

Για λόγους που ποτέ δεν διευκρινίστηκαν πλήρως, αυτά τα τέσσερα κομμάτια αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από μόνο δύο: το «Masters of War» και το «Girl From The North Country». Κάποιοι προτείνουν ότι το «Talkin’» αφαιρέθηκε από την Columbia Records που ανήκει στο CBS για τον ίδιο λόγο που στελέχη της τηλεόρασης του CBS εμπόδισαν τον Dylan να ερμηνεύσει το τραγούδι κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο The Ed Sullivan Show.

Πολύ λίγα από αυτά τα πρωτότυπα «αποσυρθέντα» αντίγραφα έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες έξι δεκαετίες από την κυκλοφορία του άλμπουμ. Μόνο δύο στερεοφωνικά και 20 μονοφωνικά αντίγραφα έχουν τεκμηριωθεί. Περιττό να πούμε ότι αυτοί είναι μερικοί από τους πιο ακριβούς δίσκους που μπορείτε να αγοράσετε, αν τους βρείτε. Σύμφωνα με την Record Mecca, ένα στερεοφωνικό αντίγραφο πουλήθηκε για 35.000 δολάρια πριν από μερικά χρόνια, ενώ ένα μονοφωνικό πρεσάρισμα σε καλή κατάσταση θα κόστιζε πιθανότατα περίπου 15.000 δολάρια σε μια δημοπρασία.

Έτσι, αν θέλετε να κερδίσετε μερικά χρήματα παραπάνω, μπορεί να βρείτε κάτι το εκπληκτικά πολύτιμο σε αυτό το σκονισμένο παλιό κατάστημα μεταχειρισμένων ή στις πιο απόκρυφες γωνιές του eBay. Απλά πρέπει να ελπίζετε ότι ο πωλητής δεν έχει καμιά σχέση με το αντικείμενο.