Ακούστε τους Beatles να διασκευάζουν το «God Only Knows» των Beach Boys, με την βοήθεια μιας AΙ

Wikimedia Commons / Takahiro Kyono, Raph_PH

Το κομμάτι είχε χαρακτηρισθεί στο παρελθόν από τον Paul McCartney ως το αγαπημένο του τραγούδι όλων των εποχών.

Ένα νέο mashup που δημιουργήθηκε από μια AI εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, αυτή τη φορά παρουσιάζοντας το «God Only Knows» των The Beach Boys σαν να το ερμήνευσαν οι Beatles.

Τους τελευταίους μήνες, οι λάτρεις της μουσικής χρησιμοποιούν μεθόδους AI για να δημιουργήσουν «νέα μουσική» και συνεργασίες με τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των The Weeknd, Drake, Kanye West και άλλων. Ωστόσο, ένα από τα πιο πρόσφατα projects δείχνει ότι οι θαυμαστές μπορούν επίσης να επαναφέρουν στη ζωή μερικά από τα νοσταλγικά αγαπημένα τους κομμάτια και να δημιουργήσουν νέες διασκευές εμβληματικών κομματιών της δεκαετίας του 1960.

Μια από τις πιο πρόσφατες διασκευές, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, δείχνει ακριβώς αυτό - απεικονίζοντας το εμβληματικό κομμάτι των Beach Boys του 1966, «God Only Knows» να παίζεται στο στυλ των Beatles.

Ξεκινώντας με φωνητικά δημιουργημένα από μία τεχνητή νοημοσύνη, το κομμάτι περιλαμβάνει επίσης ένα ονειρικό ντουέτο με τον Paul McCartney και τον John Lennon, με την συμμετοχή του ντράμερ Ringo Starr και ένα a cappella φινάλε. Ακούστε το κομμάτι παρακάτω.

 

 

Ενώ ο δημιουργός του βίντεο δεν δίνει πολλές εξηγήσεις για το τι ενέπνευσε το έργο ή ποια εργαλεία χρησιμοποίησε για την ανάπτυξη του κομματιού, ο McCartney έχει περιγράψει προηγουμένως το τραγούδι ως «ένα από τα λίγα τραγούδια που με κάνουν να κλαίω κάθε φορά που το ακούω. Είναι πραγματικά ένα τραγούδι αγάπης, αλλά έχει γίνει έξοχα. Δείχνει την ιδιοφυΐα του Brian Wilson», είπε για τον τραγουδιστή των Beach Boys.

Ενώ τα mashup που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν συχνά να θεωρηθούν αμφιλεγόμενα από τους θαυμαστές, η συνεργασία των Beatles και των Beach Boys έχει λάβει κυρίως θετικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο. 

Τον περασμένο μήνα, ένα "χαμένο" άλμπουμ των Oasis που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη εμφανίστηκε επίσης στο διαδίκτυο και έλαβε επίσης θετικά σχόλια από τους θαυμαστές. Το έργο - το οποίο αναπαριστά πώς θα ακουγόντουσαν οι Oasis εάν ξανασμίγαν και δημιουργούσαν μουσική που θυμίζει την ακμή τους της δεκαετίας του '90 - κέρδισε επίσης την αναγνώριση από τον πρώην frontman της μπάντας, Liam Gallagher, ο οποίος το περιέγραψε ως «μέγα» και «καλύτερο από όλα τα άλλα κακέκτυπα εκεί έξω».

 

Video Url

 

Ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι fans είχαν μια λιγότερο θετική άποψη για ένα άλλο έργο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είδε τον Kurt Cobain να ερμηνεύει το τραγούδι του συγκρότημα της Courtney Love, Hole του 1998, «Celebrity Skin».
Ενώ ο δημιουργός του το είχε χαρακτηρίσει τίποτα περισσότερο από ένα "επεξεργασμένο mashup", οι θαυμαστές έσπευσαν να επικρίνουν το έργο και να το χαρακτηρίσουν ως ακατάλληλο.

 

Video Url

 

Ο frontman των Bad Seeds, Nick Cave, μοιράστηκε επίσης την δική του άποψη για τη σύνθεση τραγουδιών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης νωρίτερα φέτος - χαρακτηρίζοντάς το ως «μια τραγική ειρωνεία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος». Επίσης, σχολίασε το θέμα αργότερα, εξηγώντας ότι επιθυμούσε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT να «γαμ*** και να αφήσουν στην άκρη τη σύνθεση τραγουδιών».

Η καναδή τραγουδίστρια Grimes μπήκε επίσης πρόσφατα στη συνεχιζόμενη συζήτηση και εξέφρασε την υποστήριξή της για τη χρήση της φωνής της στη μουσική AI. Απευθυνόμενη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επέτρεψε στους θαυμαστές να χρησιμοποιήσουν τα φωνητικά της για τυχόν επερχόμενα έργα, επειδή όπως δήλωσε η ίδια, «είναι ωραίο να είσαι ενωμένος με μια μηχανή».