Με μια «αγκαλιά» τραγούδια που μιλούν για αγκαλιές

Αγκαλιά. Βουβή πράξη, μιλά όσο 1000 λέξεις. Άλλωστε οι πράξεις έχουν πιο δυνατή φωνή από τις λέξεις. Όταν αυτό που νιώθουμε είναι αληθινό, είναι τόσο βαθύ και δυνατό που δε μπορούμε να το περιγράψουμε.

Άραγε πως αγκαλιάζονταν από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα; Θα ταξιδέψουμε σε αρκετές χώρες μέσα από 8 δεκαετίες, με οδηγό 15+1 τραγούδια.

 

 

Muriel Smith – Hold me, thrill me, kiss me (1953)

Στους περισσότερους ο τίτλος του τραγουδιού φέρνει στη μνήμη τη φωνή της Gloria Estefan που το διασκεύασε εξαιρετικά το 1994 φτάνοντας το στο No.11 της Αγγλίας. Ωστόσο είχε γίνει μεγαλύτερη επιτυχία από τη Muriel Smith το 1953, Νο.03 στην Αγγλία, αλλά και από τον Mel Carter το 1965, Νο.08 στην Αμερική. Είναι η μοναδική επιτυχία της Αμερικανίδας στην Αγγλία.

Video Url

 

Beatles – I want to hold your hand (1963)

Καταξιωμένοι ήδη στην Αγγλία, όχι όμως ακόμα στην Αμερική. Κυκλοφόρησε στη χώρα τους τον Νοέμβριο του 1963, ήταν το τρίτο τους Νο.01 εκεί, ενώ στην Αμερική στις αρχές της επόμενης χρονιάς, κατακτώντας για πρώτη φορά την κορυφή της. 

Video Url

 

Julio Iglesias – Abrázame (1975) 

Αυτό το κράτημα έγινε μία σφιχτή αγκαλιά και η πιο χαρακτηριστική επιτυχία του Ισπανού συνθέτη και τραγουδιστή, το έγραψε με τον Rafael Ferro. Στη μητρική του γλώσσα κυκλοφόρησε το 1975, το τραγούδησε στα ιταλικά το 1977, στα γαλλικά το 1981, ενώ στα αγγλικά και πορτογαλικά το 1982. 

Το 1983 ο Julio Iglesias μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα ηχογραφημένα τραγούδια σε διαφορετικές γλώσσες, δεκατέσσερις συνολικά.

To “Abrázame” αγαπήθηκε από αναρίθμητους ερωτευμένους, παρόλο που οι στίχοι είναι άκρως μελαγχολικοί.

Video Url

 

Teddy Pendergrass & Whitney Houston – Hold me (1984) 

Χρειάζονται δύο για μία αγκαλιά, το είπαν ο ένας στον άλλον το 1984. Κυκλοφόρησε πρωτίστως από την Diana Ross το 1982 με ελάχιστα διαφορετικούς στίχους και διαφορετικό τίτλο, “In your arms”, η οποία είχε κάνει και την παραγωγή. 

Ήταν το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε η Whitney στην καριέρα της. Το “Hold me” έγινε Νο.05 στην Αμερική, στην κατηγορία “Hot R&B”.

Video Url

 

Downes & Price – New York hold her tight (1986)

Εκτός από τις αληθινές αγκαλιές και εκείνες που φανταζόμαστε, υπάρχουν και αυτές με μεταφορική έννοια. Οι στίχοι περιγράφουν μια φανταστική συζήτηση ενός ερωτευμένου άνδρα με την Νέα Υόρκη, στην οποία ζει εκείνη την περίοδο η αγαπημένη του.

Υπέροχη «νυχτερινή» μπαλάντα του 1986, δημιουργία του Cliff Downs με τα φωνητικά του Jimmy Price.

Video Url

 

Johnny Logan – Hold me now (1987)

Αξέχαστο ερωτικό τραγούδι, με μία μεγάλη αλήθεια κρυμμένη στους στίχους της: ”What do you say when words are not enough”. 

Ο πολυνίκης ιρλανδικής καταγωγής Αυστραλός συνθέτης και τραγουδιστής της Eurovision, δύο φορές ως τραγουδιστής, το 1980 με το “What’s another year” και το 1987 με το “Hold me now” και μία ως συνθέτης το 1992 με το “Why me?” που ερμήνευσε η Linda Martin. Παρόλο που το πρώτο έγινε Νο.01 στη Αγγλία ενώ το δεύτερο No.02, αποδείχτηκε η πιο χαρακτηριστική του επιτυχία. 

Video Url

 

Jimmy Somerville – Safe in these arms (1995)

Η αγκαλιά δημιουργεί ασφάλεια, λειτουργεί σαν απάγκιο.

Ο Jimmy Somerville την αποτύπωσε ιδανικά με στίχους και νότες στο “Safe in these arms”. Το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ “Date to love” το 1995, ενώ ως σιγνκλ κυκλοφόρησε το 1997 με τίτλο “Safe”. 

Video Url

 

East 17 – Hold my body tight (1995) 

Από τα πιο γλυκά ποπ τραγούδια του βρετανικού αγορίστικου γκρουπ. Κυκλοφόρησε ως το πέμπτο σινγκλ από το δεύτερο άλμπουμ τους “Steam”, γεγονός που δεν το βοήθησε να γίνει τόσο εμπορικό όσο άξιζε. Έγινε Νο.04 στο Ισραήλ, Νο.06 στην Ευρώπη, Νο.07 στην Ιαπωνία και Νο.12 στην Αγγλία. 

Video Url

 

Boyzone – Baby can I hold you (1997) 

Ένα ακόμη boy band, αυτή τη φορά από την Ιρλανδία. Το 1997 διασκεύασαν επιτυχημένα το τραγούδι που έγραψε και ερμήνευσε πρώτη η Tracy Chapman το 1988. Η αυθεντική εκτέλεση της Αμερικανίδας έγινε Νο.01 στη Βραζιλία και στην Πορτογαλία, μόλις Νο.94 στην Αγγλία, πούλησε όμως συνολικά 400.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο από φυσικές πωλήσεις και streaming και έγινε χρυσό. 

Οι Boyzone το έφτασαν ως το Νο.02 στην Αγγλία, έγινε πλατινένιο με 600.000 αντίτυπα από φυσικές πωλήσεις και streaming.

Video Url

 

Scott & Leon – You used to hold me (2000) 

Αυτό το αγκάλιασμα είναι παρελθοντικό, ξυπνά αναμνήσεις.

Με εκπληκτικό drum & bass ήχο οι DJ και παραγωγοί Scott Anderson και Leon McCormack διασκεύασαν το 2000 το τραγούδι του Αμερικανού συναδέλφου τους Ralphi Rosario, του 1987. Στα φωνητικά είναι η Sylvia Mason-James. Έγινε Νο.05 στα “Dance singles” της Αγγλίας, Νο.19 στον γενικό κατάλογό της, ενώ γνώρισε ραδιοφωνική επιτυχία και στην Ελλάδα.  

Video Url

 

Rod Stewart – Embraceable you (2004)

Αυτή η αγκαλιά συνοδεύεται από πιάνο, κεριά, αλκοόλ και μια ακαταμάχητη φωνή. 

Ο Rod Stewart στα 57 του, το 2002, δημιούργησε το πρώτο του “Great American Songbook”, μια συλλογή με τα πιο γνωστά τραγούδια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Ως το 2010 θα κυκλοφορήσει πέντε, θα ξεπεράσει τα 12 εκατ. αντίτυπα και θα προσθέσει 5 αντίστοιχες υποψηφιότητες για βραβείο Grammy από τις 15 που έχει μέχρι σήμερα. Μάλιστα το μοναδικό που κέρδισε είναι για το τρίτο του αφιέρωμα “Stardust: The great American songbook Volume III” το 2004, στην κατηγορία ”Best Traditional Pop Vocal Album”, το οποίο ξεπέρασε τα 2.2 εκατ. παγκοσμίως. Μέσα από αυτό, το “Embraceable you”.

Video Url

 

NEK – Abbracciami (2005)

Η αγκαλιά στη γειτονική χώρα όπως την περιέγραψε ο NEK στο όγδοο άλμπουμ του “Una parte di me”, που έγινε διπλά πλατινένιο στην Ιταλία. Η τρυφερή μπαλάντα εκτός από τη συγκεκριμένη σωματική επαφή, αναφέρεται στην αμοιβαιότητα και στην εμπιστοσύνη.  

Video Url

 

Sagi Rei – Your loving arms (2005)

Το μάθαμε ως χορευτική επιτυχία το 1994 από τη Γερμανίδα Billie Ray Martin. Το πρώην μέλος των Electribe 101 ξεκίνησε με αυτό το τραγούδι τη σόλο πορεία της, συμμετείχε και στη δημιουργία του. Έγινε Νο.01 στην Ιταλία και στο “Dance Club Play” του Billboard, No.02 στην αντίστοιχη “Dance” κατηγορία της Αγγλίας και No.06 στο γενικό της κατάλογο. Πουλώντας συνολικά 200.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο από φυσικές πωλήσεις και streaming έγινε πλατινένιο. Γνώρισε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία στην Ελλάδα.

Ο Ισραηλινός μουσικός και τραγουδιστής Sagi Rei, είναι πολιτικοποιημένος Ιταλός αφού ζει από 22 ετών στο Μιλάνο, το 2005 παρουσίασε με την κιθάρα του και τη φωνή του μια εκτέλεση που ταιριάζει αρμονικά με τους στίχους. Τη συμπεριέλαβε στο ντεμπούτο του άλμπουμ “Emotional songs”.

Video Url

 

Mania Mena – Just hold me (2006)

Αν η φράση «απλά αγκάλιασε με» είχε τραγούδι θα ήταν αυτό, κι ας είναι μελαγχολικό. H Νορβηγίδα ποπ τραγουδίστρια αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα με το “Just hold me”. Υποδειγματική ερμηνεία των πονεμένων στίχων, ταυτίστηκαν ουκ ολίγοι μαζί της. Από το τρίτο της άλμπουμ “Apparently unaffected”.

Video Url

 

Monsieur Minimal – Αγκαλιά (2017) 

Επιτρέψτε μας να θωρούμε τις ελληνικές αγκαλιές πιο ένθερμες. Κάτι ο ήλιος, η θάλασσα, το μεσογειακό ταπεραμέντο, το DNA μας, ή όλα αυτά μαζί. 

Ρυθμικό, αισιόδοξο, με παιχνιδιάρικη συλλαβιστική ερμηνεία των ρομαντικών στίχων, τόσο στο κουπλέ όσο και στο ρεφραίν. Από το πέμπτο άλμπουμ του ταλαντούχου Έλληνα δημιουργού Χρήστου Τσιτρούδη, τον μάθαμε ως Monsieur Minimal, με τίτλο “Erotica”. 

Video Url

 

Lady Gaga – Hold my hand (2022)

To σίκουελ του εμβληματικού “Top Gun” του 1986 με τον Tom Cruise επέστρεψε το 2022, μετά από 37 χρόνια, αν και ήταν έτοιμο από το 2019 προβλήθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας. 

H Lady Gaga επέστρεψε και αυτή με τη σειρά της στην παραγωγή των τραγουδιών, είναι σε δικούς της στίχους, μετά τη μουσική που επιμελήθηκε στο σάουντρακ της ταινίας “A Star Is Born” το 2018. Στην κινηματογραφική εκδοχή του “Hold my hand” υπάρχει πρόσθετη παραγωγή και μουσική από τον οσκαρικό Hans Zimmer και τον Lorne Balfe. H Αμερικανίδα σταρ τελικά δεν «αγκάλιασε» κάποιο από τα πολυπόθητα αγαλματίδια που ήταν υποψήφια, για Χρυσή Σφαίρα, Όσκαρ και δύο Grammy.

Video Url