Το ξεχασμένο τραγούδι των Pink Floyd που αγαπούσε ο David Gilmour: «Είναι εγκληματικά αγνοημένο»

Instagram @davidgilmour

Την περίοδο αμέσως μετά την απόλυση του Syd Barrett, οι Pink Floyd ξεκίνησαν μια αναζήτηση δεκαετίας για τη νέα τους καλλιτεχνική ταυτότητα. Ο πειραματισμός έγινε βασικό χαρακτηριστικό τους, με τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να ρίχνουν διαφορετικές ιδέες για να δουν τι θα ταιριάξει στο τέλος. Η έλλειψη κατεύθυνσης της μπάντας οδήγησε τελικά στον David Gilmour να κοιτάξει με περιφρόνηση μια από τις πιο πειραματικές προσπάθειες του συγκροτήματος, το Atom Heart Mother του 1970.

«Δεν ξέραμε πού πηγαίναμε όσον αφορά την ηχογράφηση. Αλλά, τα πηγαίναμε πολύ καλά στις συναυλίες. Ήμασταν πολύ καλοί στο τζαμάρισμα. Αλλά, δεν μπορούσαμε να το μεταφράσουμε αυτό σε δίσκο», είχε πει ο Gilmour το 2001. «Σταδιακά, μια κατεύθυνση μας αποκαλύφθηκε η οποία ξεκίνησε με το κομμάτι Saucerful of Secrets μέχρι το Echoes και ενδιάμεσα το Atom Heart Mother».

«Αυτή ήταν μια καλή ιδέα. Αλλά, το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Πρόσφατα άκουσα αυτό το άλμπουμ. Θεέ μου, είναι απάισιο. Ίσως το χαμηλότερο σημείο μας καλλιτεχνικά», ισχυρίστηκε ο Gilmour. «Το Atom Heart Mother μοιάζει σαν να μην είχαμε ιδέα τι κάναμε. Αλλά, γίναμε πολύ πιο παραγωγικοί μετά από αυτό».

Οι Floyd προσπάθησαν να ανεβάσουν μερικές ζωντανές παραστάσεις του Atom Heart Mother, συμπεριλαμβανομένης μιας στο Hyde Park το 1970, τη χρονιά που κυκλοφόρησε ο δίσκος. Ωστόσο, παρόλο που το συγκρότημα είχε ιδέες για μια πλήρης σειρά τραγουδιών και συνθέσεων, το Atom Heart Mother δεν ήταν το όχημα που θα εκπλήρωνε τις επιθυμίες τους.

«Το μόνο που προσπάθησα να κάνω, είναι να παίζω μουσική που μου αρέσει να ακούω. Κάποια από αυτά τα κομμάτια σήμερα, όπως το Atom Heart Mother, μου φαίνονται τελείως χάλια», είπε ο Gilmour στο The Word το 2008. «Δεν θέλω πλέον να παίζω πράγματα που δεν μου αρέσουν».

Ωστόσο, ένα τραγούδι από το άλμπουμ αρέσει ακόμη στον Gilmour: η folk σύνθεση του Fat Old Sun. «Είναι εγκληματικά αγνοημένο», είπε ο Gilmour στο Prog το 2022. Ο κιθαρίστας ήθελε ακόμη και να συμπεριληφθεί το τραγούδι στη συλλογή Echoes του 2001, αλλά ι υπόλοιποι αρνήθηκαν. «Προσπάθησα πολύ να πιέσω τους άλλους… αλλά δεν συμφώνησαν ποτέ».

«Είναι ένα από εκείνα τα τραγούδια, όπου η δημιουργία του έγινε τόσο εύκολα», είπε ο Gilmour στο Uncut το 2017. «Θυμάμαι να σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή: Από πού το έκλεψα αυτό; Είμαι σίγουρος ότι είναι από τους Kinks ή από κάποιον άλλον. Αλλά από το 1968 ή το 1969 – κανείς δεν έχει πει ποτέ ότι είναι κλεμμένο. Έχει ωραίους στίχους. Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό».

 

Video Url