«Χρησιμοποιήστε ελεύθερα την φωνή μου» - H Grimes θέλει να φτιάξετε την δική σας μουσική με την χρήση ΑΙ

Instagram @grimes

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το πιο πρόσφατο κομμάτι της τεχνολογίας που έχει αισθανθεί την οργή της μουσικής βιομηχανίας. Καθώς παρόμοιες διασκευές που δημιουργήθηκαν από την ΑΙ με τον Kanye να τραγουδά κομμάτι του Drake (What's Next) και τον Michael Jackson σε τραγούδι της Ice Spice (Munch), πολλαπλασιάζονται στο διαδίκτυο, ήταν η viral επιτυχία ενός ψεύτικου τραγουδιού των Drake και του The Weeknd, (Heart On My Sleeve), που τελικά ώθησε τις μεγάλες δισκογραφικές να δράσουν, κατεβάζοντας το κομμάτι στις 19 Απριλίου, επικαλούμενες παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. 

 

Video Url

 

Από τότε, το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε η μουσική βιομηχανία θα δράσει για να εμποδίσει την αυξανόμενη απειλή που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, με τους δικηγόρους των μεγάλων εταιριών να ετοιμάζουν μηνύσεις.

Αλλά, υπάρχει ένας καλλιτέχνης που καλωσόρισε το νέο τεχνολογικό κύμα: η Grimes. Ως απάντηση στην απόσυρση του «Heart On My Sleeve», η Grimes δημοσίευσε ένα tweet δηλώνοντας ότι θα μοιραστεί από κοινού τα δικαιώματα για οποιοδήποτε «επιτυχημένο τραγούδι δημιουργηθεί από AI και χρησιμοποιήσει τη φωνή μου», δηλώνοντας: «Προσφέρω την ίδια συμφωνία με οποιονδήποτε καλλιτέχνη με τον οποίο συνεργάζομαι. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη φωνή μου χωρίς πρόβλημα». Τώρα, η τραγουδίστρια εκπληρώνει αυτή την υπόσχεση με την κυκλοφορία του δικού της λογισμικού παραγωγής τραγουδιών AI που στοχεύει να κάνει τη διαδικασία δημιουργίας (και λήψης δικαιωμάτων) ακόμα πιο εύκολη.

 

 

 

Στις 2 Μαΐου, η τραγουδίστρια παρουσίασε επίσημα το Elf.Tech, ένα νέο λογισμικό που επιτρέπει στους θαυμαστές να αναπαράγουν τη φωνή της Grimes και να την χρησιμοποιήσουν στη δική τους μουσική. Στην πράξη, αυτό λειτουργεί τόσο απλά με τους θαυμαστές να τραγουδούν στην εφαρμογή και η εφαρμογή να παράγει το τραγούδι με τη φωνή της Grimes. Εάν ο δημιουργός επιλέξει στη συνέχεια να διανείμει δημόσια το τραγούδι, «η Grimes θα εισπράξει το 50 τοις εκατό επί των δικαιωμάτων κύριας ηχογράφησης», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Το software βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμή beta, αλλά φέρεται να έχει ήδη δημιουργήσει πάνω από 15.000 «μετασχηματισμούς φωνής» χρησιμοποιώντας το GrimesAI-1. Αργότερα, θα υπάρξει μια επιλογή στο διαδίκτυο με τους θαυμαστές να μπορούν να εκπαιδεύσουν το δικό τους μοντέλο Grimes, με περισσότερες λειτουργίες να προστίθενται στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα δεν φαίνεται ότι είναι πολύ διαφορετικό από το λογισμικό vocaloid που υπάρχει ήδη - αν και αντί για μια εντελώς ψεύτικη φωνή που δημιουργείται από υπολογιστή, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φωνητικά της Grimes.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Grimes είχε αποχωρήσει επίσημα από τη δισκογραφική της, Columbia και εκ των υστέρων, η κίνηση φαίνεται ότι έγινε για να μπορέσει να ζωντανέψει το Elf.Tech χωρίς να χρειάζεται να παραμείνει υπό το άγρυπνο βλέμμα της εταιρίας. Για την ώρα πάντως, η AI δεν έχει αντικαταστήσει πλήρως τη μουσική της καριέρα.

Η τραγουδίστρια  αναμένεται να κυκλοφορήσει δύο νέα τραγούδια με τους πετυχημένους τίτλους «Music for Machines» και «I Wanna Be Software». Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το αν κατασκευάστηκαν από την πραγματική Grimes, αλλά σε αυτό το σημείο, υπάρχει πραγματικά διαφορά;

 

Video Url