Ο Ed Sheeran βάζει τέλος στην καριέρα του αν χάσει τη μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Wikimedia Commons / Harald Krichel

Ο Ed Sheeran φάνηκε να απειλεί ότι θα εγκαταλείψει τη μουσική βιομηχανία, εάν χάσει τη μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, με την κατηγορία ότι έκλεψε υλικό από το «Let's Get it On» του Marvin Gaye για να γράψει το «Thinking Out Loud».

Οι εκπρόσωποι του Ed Townsend, ο οποίος συνέγραψε την επιτυχία του 1973 του Marvin Gaye «Let's Get It On», μήνυσαν τον Βρετανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό για παραβίαση δικαιωμάτων.

Ο Άγγλος τραγουδιστής και τραγουδοποιός πήρε το βήμα τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «πραγματικά προσβλητικούς», καταθέτοντας ότι οι εν λόγω συγχορδίες για τις οποίες κατηγορείται, είναι μια «συνηθισμένη εξέλιξη» που χρησιμοποιείται σε πολλά τραγούδια.

Όταν η δικηγόρος του Sheeran, Ilene Farkas, ρώτησε τι θα έκανε εάν οι ένορκοι αποφασίσουν ότι το «Thinking Out Loud» αντέγραψε την επιτυχία του Gaye από το 1973, είπε, «Αν συμβεί αυτό, τελείωσα, σταματάω», σύμφωνα με το People. «Το βρίσκω πραγματικά προσβλητικό. Δουλεύω πολύ σκληρά για να είμαι εδώ που είμαι». Οι εκπρόσωποι του Sheeran δεν απάντησαν με περαιτέρω σχόλια.

Η μήνυση κατά του Sheeran έγινε το 2017 και ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι του 2014 παρουσίαζε «εκπληκτικές ομοιότητες και ξεκάθαρα κοινά στοιχεία» με το «Let's Get It On» παραβιάζοντας έτσι τα πνευματικά δικαιώματα. Ο Sheeran συνέγραψε το κομμάτι που κέρδισε Grammy με την Amy Wage, η οποία πήρε επίσης θέση και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων «καταστροφικούς και τρομακτικούς διότι  είναι κάτι που δεν κάναμε».

Η Wage κατέθεσε ότι ποτέ δεν έμαθε επίσημα πώς να παίζει κιθάρα και ότι χρησιμοποίησε την ίδια «βασική» εξέλιξη συγχορδίας σε ένα άλλο τραγούδι, σύμφωνα με το CNN. «Απλώς έπαιζα μερικές απλές συγχορδίες που ήξερα να παίζω», είπε η Wage, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν δυνατόν» να έχει κλέψει οποιοδήποτε τραγούδι.

Ο Sheeran κέρδισε μια άλλη μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι για το τραγούδι του «Shape of You» το 2017. Μετά τη νίκη του, κατέκρινε την αύξηση στις μηνύσεις κατά των mainstream καλλιτεχνών ως «καταστροφική». 

«Δεν είμαι μια οντότητα, δεν είμαι εταιρεία, είμαι άνθρωπος», είπε. «Είμαι πατέρας, είμαι σύζυγος, είμαι γιος. Οι μηνύσεις δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία και ελπίζω ότι αυτή η απόφαση, σημαίνει ότι στο μέλλον, αβάσιμοι ισχυρισμοί όπως αυτός μπορούν να αποφευχθούν».