Πώς αντέδρασαν οι Depeche Mode στη διασκευή του Johnny Cash στο «Personal Jesus»

Instagram @depechemode

Ενώ οι Depeche Mode έγιναν γνωστοί για την επιτυχία τους «Just Can’t Get Enough» του 1981 από τον δίσκο Speak & Spell, υπάρχουν πολλά περισσότερα σπουδαία κομμάτια στην δισκογραφία τους και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, το συγκρότημα εξέλιξε τη τέχνη του, δημιουργώντας ατμοσφαιρικό ηλεκτρονικό ροκ. Αυτό κορυφώθηκε με την κυκλοφορία του Violator το 1990, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το καλύτερο άλμπουμ τους και περιλαμβάνει διαχρονικές επιτυχίες όπως το «Enjoy the Silence» και το «Policy of Truth».

Ενώ τα πιο αξιοσημείωτα σινγκλ τους παραμένουν μερικά από τα βασικά κομμάτια των Depeche Mode, το βασικό σινγκλ του άλμπουμ, το «Personal Jesus» του 1989, είναι το πιο γνωστό από αυτά. Διαθέτοντας ρυθμό, σκοτεινό riff και πιασάρικο ρεφραίν, το τραγούδι έχει γίνει διασκευή από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του θρύλου της κάντρι, Johnny Cash και του αμφιλεγόμενου σοκ ρόκερ Marilyn Manson.

Φυσικά, η έκδοση του Cash είναι αυτή που επαινείται περισσότερο, καθώς εμφανίζεται στο 67ο και τελευταίο άλμπουμ του, American IV: The Man Comes Around. Ο παραγωγός του δίσκου, Rick Rubin, πρότεινε την ιδέα και η διασκευή αποδείχθηκε αριστουργηματική, με ένα από τα καλύτερα κομμάτια της μετέπειτα περιόδου του Cash. Ο ίδιος θα το περιέγραφε αργότερα ως «ίσως το πιο γκόσπελ τραγούδι που ηχογράφησα ποτέ».

Μιλώντας στο Entertainment Weekly το 2017, ο frontman των Depeche Mode, Dave Gahan, μίλησε για τον Johnny Cash και την διασκευή στο κομμάτι τους. Πριν από αυτό, ωστόσο, αναφέρθηκε στη φήμη ότι το έτερον του ήμισυ στους Depeche Mode, o  Martin Gore πήρε τον τίτλο από τα απομνημονεύματα της Priscilla Presley. Είπε: «Πιστεύω ότι αυτή την συγκεκριμένη φράση την εμπνεύστηκε από κάτι που διάβασε o  Martin στο βιβλίο της, όπου μίλησε για τον Elvis ο οποίος ήταν «ο προσωπικός της Ιησούς» και νομίζω ότι αυτό τον άγγιξε. Είναι ένας υπέροχος στίχος. Έχει και χιούμορ και υπάρχει πάντα αυτό το περίεργο σκοτεινό χιούμορ σε πολλά τραγούδια των Depeche Mode που ζητάει ο κόσμος, αυθόρμητο και επίσης πολύ βρετανικό».

Όταν ρωτήθηκε αν οι διαφορετικές διασκευές του Cash και του Manson άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο το συγκρότημα προσέγγισε το «Personal Jesus» ζωντανά ή ακόμα και την άποψή τους για το τραγούδι, ο Gahan απάντησε: «Ήμουν στο στούντιο και ηχογραφούσα ένα σόλο άλμπουμ, το Hourglass και ο Martin μου τηλεφώνησε διότι άκουσε ότι ο Johnny Cash ήθελε να το διασκευάσει και αναρωτιόταν αν θα έπρεπε να του δώσουμε άδεια και είπα: «Είσαι τρελός; Είναι σαν να ρωτάει ο Elvis. Φυσικά, να τον αφήσουμε να το κάνει». 

Και κατέληξε: «Και είναι μια εξαιρετική εκδοχή, απλά φανταστική. Αλλά, πραγματικά ώθησε το τραγούδι σε μια άλλη διάσταση, όπως και η εκδοχή του Manson. Η έκδοσή μας είναι η δική μας έκδοση και αλλάζει λίγο όταν είναι live. Και μπορείς να κάνεις πολλά με αυτό διότι είναι ένα υπέροχο ροκ εν ρολ τραγούδι».

Ακούστε ξανά και τις δύο εκδόσεις του «Personal Jesus» παρακάτω.

Video Url

 

Video Url