Ο Bono εξομολογείται την αγάπη του για τους Beatles. «Είναι η πρώτη μου ανάμνηση μουσικής»

Wikimedia Commons / Peter Neill

Ως τραγουδιστής των U2, ο Bono έχει απολαύσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα, κερδίζοντας 22 Grammy και μια θέση στο Rock and Roll Hall of Fame. Το ιρλανδικό ροκ συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, Boy το 1980, προτού βγάλουν τον πρώτο τους νούμερο ένα δίσκο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον τίτλο War τρία χρόνια αργότερα. Μετά από μερικά χρόνια ηχογραφήσεων και περιοδειών, οι U2 έγινε μια μπάντα διεθνώς αναγνωρισμένη.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Bono έχει αναφερθεί πολλές φορές σε μια από τις μεγαλύτερες μουσικές του επιρροές, τους Beatles, τους οποίους κάποτε περιέγραψε ως την «πρώτη του μουσική ανάμνηση». Πηγαίνοντας στο site των U2, ο Bono είχε γράψει ένα γράμμα ως θαυμαστής προς το αγαπημένο του συγκρότημα από το Liverpool, τονίζοντας τη σημασία της πρώτης φοράς που άκουσε το «I Want to Hold Your Hand», όταν ήταν τριών ετών. Έγραψε: «Συνδέω το τραγούδι με τη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού, καθώς ήμουν ξαπλωμένος ανάσκελα στο έδαφος, αφού ο μπαμπάς μου είχε κόψει το γκαζόν».

Πρόσθεσε: «Ήταν άνοιξη του 1964… το τραγούδι στο ραδιόφωνο έμοιαζε σαν πηγή ζωής… σαν να συνειδητοποίησα για πρώτη φορά ότι ήμουν ζωντανός και ότι το να είμαι ζωντανός ήταν μια πραγματικά, πραγματικά υπέροχη αίσθηση». Ο μουσικός ισχυρίστηκε επίσης: «Στο μυαλό μου ένιωθα ότι το σύμπαν, μου τραγουδούσε απευθείας… και το νιώθω ακόμα και τώρα όταν ακούω τα περισσότερα από τα τραγούδια τους».

Εμφανιζόμενος στην εκπομπή του MSNBC, Andrea Mitchell Reports, ο Bono δήλωσε τη λατρεία του για τους Beatles, περιγράφοντάς τους ως «ανέγγιχτους». Αναφερόμενος στους υπόλοιπους U2, εξήγησε: «Εξακολουθούμε να κοιτάμε τους Beatles ως παράδειγμα προς μίμηση για το τι μπορεί να συμβεί, όταν τέσσερα άτομα μπουν σε ένα δωμάτιο και αρχίσουν να πειραματίζονται».

Και συνέχισε: «Είναι λυπηρό που δύο από αυτούς έχουν φύγει τώρα.  Αξίζει πάντα να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε μια εποχή που μεγαλώσαμε με τους Beatles».

«Όταν είσαι σε ένα συγκρότημα, είναι σαν να είσαι ενάντια στον κόσμο. Αν έρχεστε από μια γειτονιά του Δουβλίνου ή του Λίβερπουλ και πηγαίνετε στην Αμερική και ανακαλύπτετε τις ρίζες της σόουλ μουσικής και των μπλουζ και άλλων, αυτό μπορεί να σας επηρεάσει ή όχι, αλλά σίγουρα σας ανοίγει τα αυτιά και τα μάτια - ήταν οι πρώτοι που το κατάφεραν αυτό».

Η αγάπη του Bono για τους Beatles δεν μειώθηκε ποτέ με τα χρόνια. Το 2007, ο frontman των U2 εμφανίστηκε στην ταινία Across the Universe, υποδυόμενος τον Dr. Robert σε μια εκτέλεση των «I Am The Walrus» και «Lucy in the Sky with Diamonds». Υποστήριξε μάλιστα ότι το να παρακολουθείς τους Fab Four να φτιάχνουν μουσική για το ντοκιμαντέρ «Get Back» ήταν σαν να βλέπεις τον Ιησού να γράφει ένα κήρυγμα.

 

Video Url