«Ερχόμαστε ούτως ή άλλως» - Ο Roger Waters αψηφά την απαγόρευση συναυλιών του στη Φρανκφούρτη

Instagram @rogerwaters

Ο Roger Waters δηλώνει ότι έρχεται στη Φρανκφούρτη, ανεξάρτητα από το αν η συναυλία του στην πόλη ακυρώθηκε λόγω ισχυρισμών για αντισημιτικές δηλώσεις από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η συναυλία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Festhalle στις 28 Μαΐου, ως μέρος της περιοδείας, This Is Not a Drill Tour του Waters, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της υποτιθέμενης «επίμονης αντι-ισραηλινής συμπεριφοράς» του πρώην frontman των Pink Floyd.

Καθώς το δημοτικό συμβούλιο μοιράζεται το 60% της ιδιοκτησίας του χώρου μαζί με την κυβέρνηση της πολιτείας της Έσσης, αναζήτησαν νομική άδεια να κλείσουν την παράσταση, ενώ περιέγραψαν τον μουσικό ως «έναν από τους πιο γνωστούς αντισημίτες στον κόσμο».

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, με τον τίτλο «Η Φρανκφούρτη αποτελεί παράδειγμα κατά του αντισημιτισμού», η πόλη επισήμανε το γεγονός ότι ο Roger Waters «έκανε επανειλημμένα έκκληση για πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ και έκανε συγκρίσεις με το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική». Αναφέρθηκε επίσης στη χρήση από τον Waters ενός τεράστιου μπαλονιού σε σχήμα γουρουνιού με το αστέρι του Δαβίδ μαζί με διάφορα άλλα εταιρικά λογότυπα σε προηγούμενες περιοδείες.

Η δήλωση σημείωσε επιπλέον την ιστορική σημασία του χώρου, το Festhalle, που ήταν ο χώρος όπου 3.000 Εβραίοι τέθηκαν υπό κράτηση το 1938 πριν από την απέλασή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μετά την Kristallnacht, τις βίαιες αντιεβραϊκές διαδηλώσεις που είδαν τους Ναζί να καταστρέφουν καταστήματα εβραίων, κτίρια και συναγωγές.

Τώρα, ωστόσο, ο Roger Waters δήλωσε ότι «έρχεται ούτως ή άλλως» στη Φρανκφούρτη, παρά την ακυρωμένη παράσταση, μέσω μιας ανάρτησης στο Instagram που δείχνει μια φωτογραφία του τάφου της Sophie Scholl, μιας Γερμανίδας φοιτήτριας και ακτιβίστριας αντιναζί που αποκεφαλίστηκε με γκιλοτίνα το 1943 με την κατηγορία διανομής αντιπολεμικών φυλλαδίων γύρω από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Ο μουσικός αποκάλυψε ότι έχει καταθέσει επίσης περιοριστικά μέτρα κατά του συμβουλίου, αν και δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση. «Το Συμβούλιο της Φρανκφούρτης ήταν νομικά υποχρεωμένο να απαντήσει στην προσωρινή διαταγή του Roger Waters μέχρι τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου», γράφει ο Waters. «Το έκαναν; Κανείς δεν ξέρει; Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε τι συμβαίνει στη Φρανκφούρτη. Παίζουν με το χρόνο; Ποιός ξέρει;  Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία. Ερχόμαστε πάντως. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σημασία. Γιατί η ελευθερία του λόγου μετράει. Δημοτικό Συμβούλιο της Φρανκφούρτης, θυμόμαστε την Kristallnacht. Όπως η Sophie Scholl, οι πατέρες μας στάθηκαν με αυτούς τους τρεις χιλιάδες Εβραίους και σήμερα στεκόμαστε δίπλα στους Παλαιστίνιους. Ερχόμαστε στη Φρανκφούρτη στις 28 Μαΐου».

Δείτε την δημοσίευση παρακάτω: