Ακούστε το demo του George Harrison πάνω στο «Love You To» των Beatles

Πριν εμφανισθούν τα παραδοσιακά ινδικά όργανα, ο George Harrison είχε στην διάθεσή του μια ακουστική κιθάρα και μια μελωδία. Τα αρμονικά στοιχεία αυτού που θα γινόταν τελικά το trippy κομμάτι Love You To από τον δίσκο Revolver των Beatles, είχαν πάντα ως βάση την ράγκα της ινδικής μουσικής, αλλά ο Harrison δεν είχε τίποτα από όλα αυτά στη διάθεσή του όταν συνέλαβε για πρώτη φορά το κομμάτι.

Μια άκρως ψυχεδελική σύνθεση, το Love You To που αρχικά είχε τον τίτλο Granny Smith, θα αγκαλιάσει τελικά την ινδική κλασική μουσική, με την χρήση σιτάρ, τάμπλα και ταμπουρά να ηχογραφούνται  με την βοήθεια μουσικών από τον οργανισμό Asian Music Circle. Ο Harrison πρόσθεσε τα δικά του κομμάτια κιθάρας και εκτός από μια μικρή συνεισφορά από τον Paul McCartney στα φωνητικά και το ντέφι από τον Ringo Starr, οι άλλοι Beatles δεν θα είχαν καμία σχέση με την τελική έκδοση του Love You To.

«Για μένα, η ινδική κλασική μουσική είναι η μόνη πραγματικά υπέροχη μουσική και κάνει τους σύγχρονους δυτικούς μουσικούς ρυθμούς να φαίνονται κάπως ξεπερασμένοι», εξήγησε ο Harrison το 1966. «Μπορείς να πάρεις πολλά περισσότερα από αυτή, αν είσαι πραγματικά έτοιμος να συγκεντρωθείς και να ακούσεις».

Ωστόσο, το αρχικό demo του κομματιού του Harrison είχε μόνο τον ίδιο στην ακουστική κιθάρα. Το demo αποκαλύπτει ότι ο McCartney παρείχε τα αρμονικά φωνητικά του από την αρχή. Παρόλα αυτά, ο Harrison επέμεινε ότι το τραγούδι είχε γραφτεί εξαρχής για σιτάρ, ένα μουσικό όργανο που δεν άρχισε να μελετά σοβαρά παρά μόνο ένα χρόνο αργότερα.

«Έγραψα το Love You To στο σιτάρ, γιατί το σιτάρ ακουγόταν τόσο ωραίο και το ενδιαφέρον μου γινόταν όλο και πιο βαθύ», ισχυρίστηκε ο Harrison. «Ήθελα να γράψω μια μελωδία που ήταν ειδικά για το σιτάρ. Είχε επίσης ένα κομμάτι για τάμπλα και ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε τέτοιο όργανο».

Ο Harrison ανακάλυψε για πρώτη φορά το σιτάρ στα γυρίσματα της ταινίας Help! το 1965. Αργότερα αγόρασε ένα για τον εαυτό του και αργότερα πρόσθεσε το όργανο στο τραγούδι Norwegian Wood (This Bird Has Flown) από το Rubber Soul. Ο Harrison εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ερασιτεχνική ερμηνεία και προσπάθησε να αυξήσει τις δεξιότητές του στο όργανο, γίνοντας τελικά φίλος με τον ειδικό του σιτάρ, Ravi Shankar και συνθέτοντας τραγούδια όπως τα Within You Without You και The Inner Light με πρωταγωνιστή το σιτάρ.

Ακούστε την πρώτη εκτέλεση του Love You To, που εμφανίζεται τώρα στην πολυτελή επανέκδοση του Revolver, παρακάτω.

 

Video Url

 

Video Url