Beatles, διασκευές έτσι & αλλιώς & Πασχαλιώς

©EMI

Τους Beatles πολλοί μιμήθηκαν, τα κέρδη τους κανένας. Που κολλά αυτό, μάλλον στην επιρροή που άσκησαν και ασκούν 60 και κάτι χρόνια από την δημιουργία τους και την πρωτοποριακή προσέγγιση της μουσικής και της νεολαίας. Πολλοί τους μιμήθηκαν, πολλοί τους μίσησαν, πολλοί έκαναν τον αδιάφορο αλλά όλοι τελικά επηρεάστηκαν με τον ένα ή άλλο τρόπο από το φαινόμενο Beatles. Άλλωστε και μετά την διάλυση τους τα μέλη τους –όσοι είναι ακόμη ζωντανοί αλλά και οι πεθαμένοι- ασκούν επιρροή, κάνουν έργο, συνεργασίες, επανεκδόσεις, συζητήσεις, απασχολούν και δημιουργούν «νέα» μουσική πραγματικότητα, τουλάχιστον ως αναφορά στην ποπ κουλτούρα που διαμορφώθηκε από το 1960 και μετά.

Αυτό είναι φανερό και στην παρακάτω μικρή επιλογή τραγουδιών διασκευών, που συνθέτουν μόνο ένα ελάχιστο δείγμα του επηρεασμού των Beatles στην σύγχρονη μουσική σκηνή. Άλλωστε κατά πολλούς λέγεται ότι το πιο πολυδιασκευασμένο μουσικό κομμάτι, είναι το “Yesterday” των Beatles. Στα παρακάτω τραγούδια άλλοι διασκευάζουν, άλλοι διασκεδάζουν, άλλοι τροποποιούν, άλλοι ερωτοτροπούν, άλλοι ενδοσκοπούν και κάποιοι καιροσκοπούν. Το αποτέλεσμα είναι ένα, τίποτα δεν περνά απαρατήρητο.

 

Anastasia Petrik –Oh! Darling-2009
Το ταλέντο είναι ταλέντο. Η 8χρονη Ουκρανή Anastasia Petrik εξέπληξε τους πάντες ερμηνεύοντας με ασύλληπτο πάθος και συγκλονιστική σκηνική παρουσίαση το “Oh! Darling” των Beatles με θεατρικό τρόπο τερματίζοντας 2 η στον διαγωνισμό. Δεν είναι παράξενο που κέρδισε την πρώτη θέση στην Junior Eurovision το 2012 με το τραγούδι “Nebo”. Το 2022 μετακόμισε στην Αμερική αναζητώντας μεγαλύτερα ακροατήρια και επιτυχία. Καλή τύχη.

Video Url

 

 

The Better Beatles - Penny Lane -1982
Μετά το 1978 έχουμε μπει για τα καλά στο new-wave με όλες τις περίεργες παραλλαγές του. Μια από αυτές και η περίπτωση του γκρουπ “The Better Beatles”.Τι όνομα!!! Σχηματίστηκαν μάλλον για να πειραματιστούν με την εκδοχή των Beatles στην δεκαετία του ΄80. Πριν όμως προλάβουν να γίνουν καλύτεροι από τους προκατόχους τους, κατάφεραν ν’ αφήσουν ένα και μοναδικό επίσημο single του 1982 “I’m down/Penny Lane”. Ακούγονται με ένα «ξεκούρδιστο» keyboard Casio να αποδομούν ή να «εκτελούν» Beatles στα 3 μέτρα. Κάπου ακούγονται σαν τους Γερμανούς Trio στο “Da Da Da”.

Video Url

 

Danielle Dax - Tomorrow never knows-1990
Η ονειροπαρμένη σειρήνα Danielle Dax, το ήμισυ των Ντανταϊστικού ντουέτου “Lemon Kittens” στην προσωπική της καριέρα διασκευάζει το “Tomorrow never knows” και είναι σα ν’ ακούμε τραγούδι από James Bond φιλμ, σε σκηνή όπου ο «007» κυνηγά τσούρμο κακοποιών που βρίσκονται όλοι υπό την επήρεια μεσκαλίνης. Όχι μόνο το αύριο αλλά και το σήμερα είναι αβέβαιο.

Video Url

 

 

Esperanto - Eleanor Rigby-1975
Το 1975 ένα βραχύβιο πολυεθνικού χαρακτήρα συγκρότημα οι Esperanto που είχαν την εσωτερική δύναμη των Kansas και την ορχηστρική μαεστρία των πρώιμων E.L.O. στον τελευταίο δίσκο τους “Last Tango” ανοίγουν το άλμπουμ με την δικιά τους εκδοχή στο “Eleanor Rigby”. Η εκτέλεση είναι μια μαγευτική εναλλαγή τσέλων και βιολιών με αρμονικές διφωνίες. Η όλη ορχηστρική ανάπτυξη του, κρατά το κομμάτι σε υψηλό επίπεδο εκτέλεσης αλλά και αισθητικού αποτελέσματος. Κατά την γνώμη μου, καλύτερη των Beatles

Video Url

 

 

Weird Al Yankovic - Pac-Man (Taxman)-1982
Ο Αμερικάνος Alfred Matthew Yankovic -Σλοβενο-Κροάτικης καταγωγής- γνωστός ως “Weird Al” Yankovic έχει αποδείξει έμπρακτα και πετυχημένα ότι δεν διαθέτει μόνο χιούμορ αλλά και αστείρευτο ταλέντο. Στο “Pac-man” παρωδεί μουσικά το “Taxman” των Beatles «ανακατεύοντας» το στιχουργικά με το “Pinball Wizzard” των Who.

Video Url

 

 

Lenny White - Lady Madonna-1978
Ο κάποτε ντράμερ των jazz-fusion “Return to forever” στον προσωπικό του δίσκο “Streamline” με την φωνή της Chaka Khan δίνει έναν αέρα πίστας ΄70ς στο “Lady Madonna” που θα μπορούσαν άνετα τα μπαλέτα του Φλωρινιώτη να το πλαισιώσουν επί σκηνής.

Video Url

 

 

Moving Sidewalks - I want to hold your hand-1968
Ο σπουδαίος κιθαρίστας Billy Gibbons πριν σχηματίσει τους boogie-rockers “ZZ Top” για λίγο υπήρξε ιδρυτικό μέλος των επίσης Τεξανών γκαραζο-λυσεργικών “Moving Sidewalks” και θα μπορούσε άνετα να τζαμάρει με τον «δικό» μας Γιάννη Σπάθα και τους “Socrates” για να δώσουν αυτή την ψυχεδελική ερμηνεία στο “I want to hold your hand”.

Video Url

 

 

 

Laibach –let it be-1988
Οι «βιομηχανικοί» αντι-σταρ Σλοβένοι Laibach που «ταίριαξαν»? με τα «θέλω» και τα «πιστεύω» του Kim Jong-Un!! αφού είναι και η πρώτη «δυτική» μπάντα που έκανε συναυλίες στην Βόρεια Κορέα, «ξεκοιλιάζουν» κυριολεκτικά ως άλλοι Residents ένα από τα πιο ωραία κομμάτια των Beatles, το “Get back”. Και άντε τώρα να γυρίσεις πίσω από ‘κει που ξεκίνησες.

Video Url

 

 

Barnes & Barnes - Please Please Me-1980
Το κωμικό new-synth-wave ντουέτο Barnes & Barnes στην δεκαετία του ’80 ανέλαβαν να συνδυάσουν την standup comedy με διάφορα μουσικά είδη και τάσεις. Το πρώτο τους άλμπουμ “Voobaha” ξεκινά με το “Please Please me” των Beatles. Καθόλου παράξενο δεν θα μου φαινόταν να το τραγουδά ο Tom & Jerry σε κάποιο κυνηγητό μιας καρτούν ιστορίας.

Video Url

 

 

SPOOKY TOOTH - I Am The Walrus-1970
Οι Spooky Tooth σίγουρα δεν ήταν τυχαίο γκρουπ και πειραματίστηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 με είδη, τάσεις, θεωρίες και εκφράσεις μουσικής πρωτοπορίας. Tο “I am the Walrus” τους πάει «γάντι» και τα φωνητικά έχουν κάτι από την «μανία» της ερμηνείας του Joe Cocker όταν διασκεύαζε κι εκείνος Beatles.

Video Url

 

 

Zeus B. Held -The Fool On The Hill-1978
Ο Γερμανός οργανίστας Zeus Held πριν περάσει σε σόλο ήταν για ένα διάστημα μέλος των progsters “Birth Control”. Στο “Fool on the hill” που ανοίγει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο “ Zeus & Amusement”-1978, με fader, vocoder και άλλα μπλιμπλίκια θα μπορούσε κάλλιστα να παίζει από τα ηχεία σε κατάστημα με ηλεκτρονικά παιχνίδια και φλιπεράκια «Amusement arcade».

Video Url

 

 

Sigourney Weaver - Back in the USSR-2001
Μια από τις πιο διασκεδαστικές εκτελέσεις στο “Back in the USSR” είναι σίγουρα η σκηνή που στο φιλμ “Heartbreakes”-2001 η Sigourney Weaver ανεβαίνει στην πίστα νυχτερινού κέντρου και μαζί μ’ ένα συγκρότημα «Ρώσων» που παίζουν μπαλαλάικες και τραγουδά αλά Ρωσικά το “Back in the USSR”.

Video Url

 

 

Yellow Magic Orchestra - Day tripper-1979
Τελευταίο αφήνω τον πρόσφατα χαμένο Ryuichi Sakamoto που με τους Yellow Magic Orchestra από τα 1980 διασκευάζουν κι αυτοί Beatles “Day tripper” σε electro-synth-pop συνταγή.

Video Url