Μπλουζ, ροκ, ψυχεδέλεια στα «πνευμόνια» και άλλα, στην νέα σημερινή 'κασέτα' μουσικής

Εισαγωγή από το αμερικανικό κουαρτέτο των Young Rising Sons με το φάντασμα του συντοπίτη τους Springsteen να δεσπόζει πάνω από τη σύνθεσή τους. Ακολουθεί ροκ από το Σαν Φραντσίσκο με τους αδελφούς Shannon και Spence Koehler. Επετειακή επανακυκλοφορία, με αρχική ημερομηνία το 2012, της συνεργασίας Robert Glasper και Erykah Badu, μιας χιπ χοπ διασκευής στο τζαζ στάνταρ «Αfro Βlue»του κουβανού περκασιονίστα Mongo Santamaria από το 1959. Επανακυκλοφορία του περσινού Headache σε απολαυστική εκτενή εκτέλεση, από την φανκ κολλεκτίβα των Smudge All Stars με τη συμμετοχή του 81 ετών πλέον George Clinton.

Το βρετανικό σεξτέτο των Holy Moly & The Crackers αναμιγνύει φολκ, αμερικάνα και ροκ σε ένα ενδιαφέρων αποτέλεσμα, το «Hot Red» που ακούμε εδώ υπάρχει και στο νέο τους τραγούδι /ep με τίτλο «Calm Down». Είναι μαζί μας πάνω από μια δεκαετία, έχουν κυκλοφορήσει τρεις στούντιο δίσκους και εντός του μηνός θα κυκλοφορήσουν τη νέα τους δουλειά, το «Solid Gold». Επόμενη στάση το Μισσισίπι και το γκρουπ των Royal Horses.

Μπλουζ, ροκ και ψυχεδέλεια στα «πνευμόνια», σύνθεση του εκλιπόντα τεξανού Townes Van Zandt από το μακρινό 1969. Ανάμειξη εθνικοτήτων και επιρροών συναντάμε στο ηλεκτρονικό / άφρο παιδί της συνεργασίας των εκ Τασμανίας Msafiri Zawose, του νεουορκέζου dj / παραγωγού Photay και του βρετανικού τρίο των Penya. Στους King Canyon συναντάμε τον με επτά υποψηφιότητες για βραβείο γκράμμι κιθαρίστα και παραγωγό Eric Krasno (Tedeschi Trucks Band), τον πολυοργανίστα/παραγωγό Otis McDonald και τον αμερικανό μπασίστα Mike Chiavaro. Ο ήχος τους rnb με ρέγκε επιρροές.

Πριν δυο χρόνια περίπου το σάιτ είχε αναφέρει τη φολκ των αδελφών  Leah Song και Chloe Smith. Κυκλοφορούν δουλειές εδώ και δεκαεννέα χρόνια και τις συναντάμε ξανά, εδώ σε μια λιτής παραγωγής, φολκ- τζαζ επιρροών, ζωντανά ηχογραφημένη εκτέλεση του «Silver». Νιγηρία και ΗΠΑ ενώνονται ξανά για ένα ακόμη ενδιαφέρον αποτέλεσμα, άφρο ρυθμοί και χιπ χοπ, η νέα συνεργασία των Seun Kuti και Black Thought (The Roots).

Για τη συνέχεια ένα ακόμη δείγμα από το πιο πρόσφατο άλμπουμ του βετεράνου γάλλου δημιουργού, Arthur H (Arthur Higelin). Ταξίδι στην Αυστραλία με την ποπ, που κατά την ταπεινή μου γνώμη συμβαδίζει με τη διαχρονικότητα, με το μέχρι πρότινος ντουέτο των Geowulf στο «Must Be a Woman» πλέον αποκλειστική υπόθεση της Star Kendrick. Αν ήταν μέσα στις μουσικές προτιμήσεις ο σόουλ / φολκ / τζαζ ήχος του αείμνηστου Terry Callier τότε θα λατρέψετε και τα μουσικά πονήματα του γάλλου Benjamin Duterde (Ben L'Oncle Soul), όπως εδώ το «Levitate» ένα από τα τέσσερα σιγκλ του τη χρονιά που μας πέρασε.

Ο μεγάλου μουσικού αναστήματος πρίγκιπας από τη Μινεάπολις αναβιώνει μέσω των επιρροών στις επόμενες από αυτόν γενιές, όπως  στο τραγούδι ενός λευκού, κατοίκου του Χάρλεμ, του 39χρνου Caleb Hawley στο «Sales Pitch», που από το 2017 έχει κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ. Ο Επίλογος για σήμερα από το ανατολικό Λονδίνο με τον τρομπετίστα, συνθέτης και παραγωγό, Nick Walters, σε μια πανσπερμία επιρροών  ηλεκτρονικής μουσικής, jazz fusion και ινδικής παράδοσης.

Καλή σου ακρόαση…

Στο Spotify:

 

Στο Youtube:

Video Url

 

Η λίστα:

 

Καλλιτέχνης

Τίτλος

Άλμπουμ/EP/Single

Ημερομηνία Κυκλοφορίας

Young Rising Sons

Oblivious

Oblivious

06/01/2023

The Stone Foxes

Help Me Now

On The Other Side

18/11/2022

Robert Glasper, Erykah Badu

Afro Blue

Black Radio (Deluxe Edition)

11/11/2022

Smudge All Stars, George Clinton, Niara Scarlett, Stefan Frank, Richie Stevens

Headache Ft. George Clinton -Xtended Mix

Headache Ft. George Clinton - Xtended Mix

24/02/2023

Holy Moly & The Crackers

Hot Red

Hot Red

02/11/2022

Royal Horses

Lungs

Where The Purple Flowers Grow

04/11/2022

WEMA, Msafiri Zawose, Photay, Penya, Marysia Osu, Magnus P.I

ZEZE - Magnus P.I Version

ZEZE (Remixes)

18/11/2022

King Canyon, Otis McDonald, Eric Krasno, Son Little

Ice & Fire

Ice & Fire

02/12/2022

Rising Appalachia

Silver - Live

Live From New Orleans at Preservation Hall

11/11/2022

Seun Kuti, Black Thought

African Dreams - Remix

African Dreams

09/12/2022

Arthur H

L'innocence

LA VIE

17/02/2023

Geowulf

Must Be a Woman

Must Be a Woman

16/12/2022

Ben L'Oncle Soul

Levitate

Is It You?

17/02/2023

Caleb Hawley

Sales Pitch

Sales Pitch

24/02/2023

Nick Walters, Tenderlonious, Kieran McLeod, Tim Carnegie

Road To Munnar

Road To Munnar

15/02/2023