Νέο βιβλίο αποκαλύπτει ότι ο Mark Lanegan συνέγραψε το «Something in the Way» των Nirvana

Wikimedia Commons / Teresa Sedó

Ο αείμνηστος τραγουδιστής των Screaming Trees, Mark Lanegan, ήταν στενός φίλος με τον Kurt Cobain κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο Cobain έπαιξε στο ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του Lanegan και τα ανέκδοτα από τα απομνημονεύματα του Lanegan έδειξαν πόσο δεμένοι ήταν οι δύο μουσικοί της grunge.

Στη νέα βιογραφία με τίτλο, Lanegan, απο τον Greg Prato, ο μπασίστας των Queens of the Stone Age, Nick Oliveri, αποκάλυψε ότι ο Mark βοήθησε να γραφτούν στίχοι για το τραγούδι των Nirvana, Something in the Way, αλλά χωρίς το όνομα του να αναφερθεί πουθενά. Ως εκ τούτου, ο Lanegan, ο οποίος συχνά πάλευε να τα βγάλει πέρα ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα εθισμού, δεν έλαβε κανένα είδους αμοιβή από τις πωλήσεις του Nevermind.

 

Video Url

 

«Ο Mark είπε ότι έγραψε μερικούς στίχους για το Something in the Way μαζί με τον Kurt στο Nevermind», είπε ο Oliveri στον συγγραφέα Greg Prato. «Αλλά, ο Kurt είχε παίξει σε μερικά από τα σόλο κομμάτια του Mark στο άλμπουμ The Winding Sheet. Έτσι, αντί να πληρωθούν, είπαν το εξής: "Γεια σου φίλε, θα προσθέσω έναν στίχο στο τραγούδι σου και εσύ πρόσθεσε έναν στίχο στο δικό μου και ας πατσίσουμε. Ό,τι είναι να συμβεί, ας συμβεί. Ο Mark δεν ήξερε ότι το Nevermind θα έβγαζε τόσα πολλά χρήματα. Τον θυμάμαι να χτυπιέται γι' αυτό».

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο κιθαρίστας των Screaming Trees, Gary Lee Conner, θυμήθηκε όταν η Courtney Love πρόσφερε στο συγκρότημα το ακυκλοφόρητο τραγούδι των Nirvana, You Know You're Right μετά τον θάνατο του Cobain. Οι Screaming Trees έφτασαν στο σημείο να προβάρουν το τραγούδι, αλλά ο Lanegan δεν μπόρεσε να βάλει τον εαυτό του να τραγουδήσει τους στίχους και η έκδοση των Trees δεν ηχογραφήθηκε ποτέ. Για άλλη μια φορά, πιθανότατα θα είχε αποφέρει πολλά χρήματα στο συγκρότημα, αλλά αντ 'αυτού η ηχογράφηση του You Know You're Right των Nirvana κυκλοφόρησε ως σινγκλ για την ομότιτλη συλλογή τους το 2002 και θα γινόταν μια μεταθανάτια επιτυχία για τον Cobain.

«Όταν εργαζόμασταν στη σύνθεση τραγουδιών για το άλμπουμ Dust, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Mark είπε: Η Courtney θέλει να κάνουμε ένα τραγούδι», είπε ο Conner στο Prato. «Και ήταν αυτό το τραγούδι - You Know You're Right [ένα τραγούδι των Nirvana που δεν είχε κυκλοφορήσει τότε]. Έτσι, πήρα μια κασέτα και το προβάραμε. Δεν το ηχογραφήσαμε ποτέ. Αλλά, το μάθαμε χωρίς τον Mark και ο Mark κατέβηκε να το τραγουδήσει… και δεν μπορούσε. Άλλαξε γνώμη. Και αυτό ήταν το τέλος του».

Ο Conner συνέχισε: «Αλλά ποιος ξέρει; Θα μπορούσαμε να είχαμε μια μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι του Kurt. [Γέλια] Φαντάζομαι ότι θα ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση – το ’95 ή το ’96 να κυκλοφορήσω μια διασκευή ενός άγνωστου τραγουδιού των Nirvana. Δεν γνωρίζω. Αυτή ήταν η ιδέα. Αλλά δεν ξέρω αν ήταν η ιδέα να κεφαλαιοποιήσουμε τον Kurt… αν και θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει τα χρήματα».

 

Video Url

 

Ο Lanegan πέθανε πριν από ένα χρόνο, στις 22 Φεβρουαρίου σε ηλικία 57 ετών.