Ο Παύλος Παυλίδης μιλάει στον Γιάννη Πετρίδη για το project, «Πέρα από τη θάλασσα»

Ο Παύλος Παυλίδης μίλησε στο πρώτο πρόγραμμα στο «Από τις 4 στις 5» και τον Γιάννη Πετρίδη για το project του με διασκευές τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου, «Πέρα από τη θάλασσα».

Γ.: Πάμε να μιλήσουμε απευθείας για το άλμπουμ. Μου είχες αναφέρει ότι θα έκανες το άλμπουμ με τα κομμάτια του Γιάννη Μαρκόπουλου πριν από αρκετό καιρό. Νομίζω το 2019. Θα ήθελα να μου πεις πώς διάλεξες τα τραγούδια από έναν τέτοιον θησαυρό που έχει ηχογραφήσει ο Μαρκόπουλος και ποια ήταν η προσέγγισή σου για να κάνεις το άλμπουμ; 

Π.: Σίγουρα το κλειδί για να βρω πώς να διαλέξω, μέσα από αυτό το τεράστιο και σε ποιότητα και σε όγκο έργο, ήταν η ποίηση που έχει συμπεριλάβει ο συνθέτης. Το πρώτο πράγμα που μπορούσα να πιαστώ και σε αυτό που έπρεπε να εστιάσω, ήταν οι στίχοι που θα τραγουδούσα. Οπότε δεν ήταν πολύ περίπλοκο. 

Κατάλαβα πως είναι το έργο μιας ολόκληρης ζωής και έπρεπε να διαλέξω τα κομμάτια με τα οποία μπορούσα να ταυτιστώ ως δημιουργός. Αυτή ήταν η πρώτη πυξίδα.  Και καθώς άκουγα με προσοχή τους δίσκους, ανακάλυπτα και τραγούδια που δεν ήξερα, ακόμη και τραγούδια που είναι καν δικά του. 

Γ: Έχεις καταλήξει στα τραγούδια που βλέπουμε στο άλμπουμ, το οποίο κυκλοφορεί σε cd και βινύλιο. Μην τα ακούτε σε streaming μόνο. Οι καλλιτέχνες θέλουν τα άλμπουμ τους να φτάνουν στα σπίτια σας και με διαφορετικό τρόπο. Όταν κατέληξες στα κομμάτια, μιλήσατε με τον Γιάννη μήπως μπει και κάποιο άλλο κομμάτι ή εσύ αποφάσισες ποια θα είναι τα τραγούδια;

Π: Υπήρχε εξαρχής μία συμφωνία ότι εγώ θα περιπλανηθώ ελεύθερος, απρόσκοπτα, χωρίς καμιά παρέμβαση από τον συνθέτη. Οπότε αξιοποίησα και απόλαυσα αυτήν την ελευθερία.
Όπως και να το κάνουμε δεν αισθάνεσαι απόλυτη συγγένεια με το έργο ενός συνθέτη που περιλαμβάνει δεκαετίες όπως εκείνη του 50, του 60, του 70. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να αισθάνομαι άνετα σε αυτό το πεδίο. 

Γ: Πόσο χρόνο σου πήρα να ηχογραφήσεις τα κομμάτια; Ποιοι είναι οι συνεργάτες και πώς σκεφτήκατε τις ενορχηστρώσεις για να βγει αυτό το αποτέλεσμα;

Π: Εκείνη την εποχή (το 2019), βασικός μου συνεργάτης και με τους b movies ήταν ο Χρήστος Λαϊνάς. Έτσι κι αλλιώς σχεδιάζαμε να κάνουμε την παραγωγή του επόμενου δίσκου των B Movies. Προέκυψε (παράλληλα) το έργο με τις συνθέσεις του Μαρκόπουλου και καθίσαμε με τον Χρήστο και το στήσαμε. Εγώ καθόμουν και σχεδίαζα την διασκευή και ο Χρήστος έμπαινε πολύ σοβαρά, αρχικά δημιουργόντας ένα καινούργιο sound design επάνω στα πράγματα που έστηνα. Έπαιξε κι ο ίδιος στα 8 από τα 12 κομμάτια. Είχαμε πάρει φωτιά και δουλεύαμε πυρετωδώς. Υπήρχε και ένας ενθουσιασμός και μια ενθάρρυνση από την ανταπόκριση του Μαρκόπουλου.

Γ: Κάποια κομμάτια που ακόμα δεν είχαν την τελική τους φόρμα, τα είχε ακούσει (ο Μαρκόπουλος); 

Π: Δύο ή τρία κομμάτια τα είχαμε φτάσει σε τελική φόρμα ακριβώς για να δούμε τι συμβαίνει. Ποια είναι και η ανταπόκριση. Ήταν συγκινητική η ανταπόκριση. Ο Μαρκόπουλος δεν είναι από τους συνθέτες που του αρέσουν πάρα πολύ να πειράζουν το έργο του. Δύο ή τρία κομμάτια τα ολοκληρώσαμε με τον Χρήστο και τα στείλαμε στον Μαρκόπουλο με τεράστια αγωνία και περισσότερο με προσμονή ότι θα φάμε τα μούτρα μας. Ήταν  όμως γενναιόδωρη η απάντηση και είπαμε ότι θα προχωρήσουμε έτσι. 

Γ: Έτσι σας έδωσε και τις ευλογίες του;

Π: Από την αρχή όμως. Και μάλιστα ήταν πολύ σαφείς. Είπε, «Έχω πάρα πολλές παρατηρήσεις για αυτό που κάνουν τα παιδιά, αλλά είναι τόσο ισχυρή αυτή η άποψη, που πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος χωρίς καμία παρέμβαση δική μου. 

Γ: Είναι πολύ σπουδαία αυτή η ιδέα που βγήκε για ‘μένα και για τους ακροατές και τους πραγματικούς φίλους της μουσικής του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ήταν η ιδέα της κόρης του Μαρκόπουλου; Σε συνάντησε νομίζω η κόρη του Γιάννη, έτσι δεν είναι;

Π: Η κόρη του με συνάντησε γιατί έτσι κι αλλιώς ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι σε αρκετά μεγάλη ηλικία. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές από το τηλέφωνο.

Γ: Από τα πολλά μηνύματα που παίρνουμε και είναι ενθουσιώδη, ένα από αυτά λέει πως είναι πάρα πολύ όμορφο το εξώφυλλο. Το έχει επιμεληθεί ο Στέφανος Ρόκος. Θέλεις να μας πεις κάποια λόγια για το εξώφυλλο;

Π: Για τον Στέφανο θα μπορούσα να μιλάω πολλή ώρα. Είναι παλιός φίλος. ‘Έχουμε συναντηθεί κάπου στο 2009. Έχουμε κάνει τρία εξώφυλλα μαζί. Αυτό είναι το τέταρτο. Το ότι ο Στέφανος ασχολείται με αυτό το project είναι σίγουρα τιμή. Ο Στέφανος είναι φοβερός καλλιτέχνης με μια φοβερή πορεία. Αξίζει όσοι δεν τον ξέρουν  να τον ανακαλύψουν. Και να ανακαλύψουν και τον τρόπο με τον οποίο προχωράει. Αλήθεια αισθάνομαι ότι καλπάζει. 

Γ: Έχει χάσει πια ο κόσμος την επαφή με το άλμπουμ, με το εξώφυλλο. Είδες ότι ο ακροατής το παρατήρησε, ότι το είδε το εξώφυλλο. 

Π: Κι εγώ χαίρομαι πολύ που και η εταιρία, United We Fly, η εταιρία με την οποία συνεργαζόμαστε, το πρόσεξε πάρα πολύ. Είναι πολύ φροντισμένο όλο. 

Γ: Θέλω να μου πεις, η παράσταση (η οποία ήταν εξαιρετική), πώς στήθηκε και αν θα έχουμε μία επανάληψη των παραστάσεων αυτών, για όσους δεν μπόρεσαν να την δουν. Ακόμα και εκτός Αθηνών, όπως στην Θεσσαλονίκη. 

Π: Σίγουρα ο στόχος είναι να περιοδεύσει αυτή η δουλειά. Είμαστε ακριβώς σε αυτήν την φάση που το οργανώνουμε. Η παράσταση όμως της Στέγης, επειδή μας τίμησε με το να συμπεριλάβει σπουδαίους σκηνογράφους, φωτιστές, εννοείται τον καταπληκτικό Χρήστο Σαρρή τον σκηνοθέτη, ο οποίος είχε την ιδέα να γίνει να γίνει το έργο παράσταση. Εγώ δεν σκόπευα να κάνω κάτι τέτοιο. Έτυχε να με ρωτήσει ο Χρήστος αν ετοιμάζω κάτι καινούργιο. Του είπα ότι έχω αυτόν τον δίσκο με τις διασκευές του Μαρκόπουλου που σκέφτομαι σιγά σιγά να τον βγάλουμε προς τα έξω. Με το που άκουσε δύο κομμάτια μου είπε ότι αυτό πρέπει να συνοδευτεί από εικόνα. Η παράσταση είναι μία έμπνευση του Χρήστου του Σαρρή. 

Γ: Που είναι υπεύθυνος για το στήσιμο της παράστασης;

Π: Ναι βέβαια. Έστησε όλα τα visuals και ο Χρήστος στην ουσία βρήκε και όλους τους συνεργάτες. Είναι όλοι σπουδαίοι και αναγνωρισμένοι και από δουλειές που κάνουν στο εξωτερικό. Οπότε ήταν πολύ εύκολο να γίνει, από τη στιγμή που συμμετείχαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. 

Γ: Άρα να περιμένουν κάποιοι στην περιφέρεια και στη Θεσσαλονίκη ότι θα δουν κάποια στιγμή την παράσταση αυτή μέσα στην χρονιά;

Π: Σίγουρα.

Γ: Από εδώ και πέρα, εκτός από την συναυλία, την παράσταση αυτού του άλμπουμ, σκέφτεσαι όταν κάνεις συναυλίες να συμπεριλάβεις κάποια από τα κομμάτια αυτού του άλμπουμ; Πώς θα είναι οι συναυλίες σου από εδώ και πέρα;

Π: Θέλω να κρατήσουμε αυτήν την παράσταση ως μια αυτούσια ενότητα. Δεν θέλω να εντάξω στο δικό μου πρόγραμμα τις διασκευές. Για τον λόγο ότι θέλω να στηρίξω το ταξίδι αυτής της παράστασης σε άλλες πόλεις, σε άλλα θέατρα, σε χώρους που να ταιριάζουν. Μπορεί ύστερα από κάποια χρόνια να ενταχθούν κάποια κομμάτια στο πρόγραμμα των δικών μου συναυλιών. 

Γ: Άρα, εκτός από αυτήν την παράσταση, προετοιμάζεσαι για συναυλίες τους επόμενους μήνες;

Π: Αυτές τις συναυλίες τις κάνουμε έτσι κι αλλιώς. 

Γ: Πότε είναι οι επόμενες;

Π: Ήδη κάναμε δύο συναυλίες στην Κρήτη. Τώρα έχουμε μία περιοδεία στην Βόρεια Ελλάδα. Μέσα στην άνοιξη θα παίξουμε σίγουρα. 

Video Url