Οι Pussy Riot αποσύρονται από γερμανικό φεστιβάλ, λόγω συμμετοχής της Anna Netrebko

Copyright Instagram @pussyriot

Η ρωσική ομάδα ακτιβιστριών οι οποίες τάσσονται ενάντια στο Κρεμλίνο, Pussy Riot ακύρωσαν την επερχόμενη εμφάνισή τους σε ένα μουσικό φεστιβάλ στη Γερμανία. Ο λόγος ήταν ότι στο εν λόγω φεστιβάλ συμμετέχει μια τραγουδίστρια της όπερας, η οποία στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του Πούτιν.

Οι Pussy Riot είχαν προγραμματιστεί να εμφανιστούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Μαΐου στο Βισμπάντεν, ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά φεστιβάλ της Γερμανίας, αλλά το γκρουπ αποχώρησε αφού το φεστιβάλ δημοσίευσε την πλήρη σύνθεση του τη Δευτέρα, στο οποίο συμμετείχε η Ρωσίδα τραγουδίστρια της όπερας, Anna Netrebko.

Μουσικοί από την Εθνική Λυρική Σκηνή της Ουκρανίας και ηθοποιοί από το Δραματικό Θέατρο Taras Shevchenko του Χάρκοβο είχαν αποδεχτεί αρχικά μια πρόσκληση να εμφανιστούν στο φεστιβάλ, αλλά αποσύρθηκαν αφού οι διοργανωτές αρνήθηκαν να αφαιρέσουν την Netrebko από το πρόγραμμα. Στη συνέχεια, οι Pussy Riot αποδέχτηκαν την πρόσκληση να έρθουν στο Βισμπάντεν.

«Μάθαμε για το όλο θέμα και το σκάνδαλο από τις ειδήσεις. Φυσικά ακυρώσαμε την εμφάνισή μας», είπε η Olga Borisova, μέλος των Pussy Riot στους The Moscow Times.

Η ρωσική ομάδα δημοσίευσε μια δήλωση στο Twitter αναφέροντας: «Δεν γνωρίζαμε ότι η Anna Netrebko θα συμμετάσχει επίσης σε αυτό το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Δεν είχαμε ιδέα ότι υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη και ότι κληθήκαμε να καλύψουμε το κενό για Ουκρανούς καλλιτέχνες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ούτε εμείς θέλουμε να συμμετέχουμε. Ως εκ τούτου, ακυρώνουμε την παράστασή μας στο Βισμπάντεν λόγω αλληλεγγύης με τους Ουκρανούς καλλιτέχνες».

Η Netrebko, Ρωσο-αυστριακή σταρ της όπερας, ήταν κάποια στιγμή ένθερμη υποστηρίκτρια του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υποστήριξε στην επανεκλογή του το 2012. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η τραγουδίστρια έκανε μια αμφιλεγόμενη δωρεά 18.500 δολαρίων σε μια όπερα στην αυτονομιστική περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας και μάλιστα πόζαρε με τη σημαία της «Novorossiya», ενός προσωρινού κράτους μαριονέτας που προσπαθούσε να δημιουργήσει το Κρεμλίνο σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Ωστόσο, η Netrebko μίλησε ανοιχτά κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και βρίσκεται στην άβολη θέση να ακυρωθούν οι παραστάσεις της τόσο στη Δύση όσο και στη Ρωσία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Uwe Eric Laufenberg υπερασπίστηκε την απόφασή του σε μια δήλωση τύπου, δηλώνοντας: «Η Netrebko έχει ένα έγκυρο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί από όλα τα μέρη». Και πρόσθεσε: «Η Netrebko δεν φταίει σε τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να καταδικάστηκε. Υπάρχει μια γενική υστερία ενάντια στο πρόσωπό της.  Είναι ένα είδος ηθικής υστερίας. Αν σε όποιον φωτογραφήθηκε με τον Πούτιν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου απαγορευόταν να κάνει παραστάσεις, να ασχοληθεί με την πολιτική ή να γράψει, τότε δεν θα υπήρχε κανείς εδώ».

Η Netrebko έχει τεθεί υπό έλεγχο για την υποτιθέμενη στο παρελθόν υποστήριξή της στον Πούτιν. Έκτοτε, έχει καταδικάσει τον πόλεμο τρεις φορές με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα συμβόλαιά της στη Ρωσία, ενώ την έχουν αποκαλέσει ακόμη και προδότρια.

Video Url