Τραγούδια που θα κόλαζαν ακόμα και τον Άγιο Βαλεντίνο

Και τι δεν έχει ακούσει ο φτερωτός θεός από τους λαβωμένους ανθρώπους για το βέλος που εκτοξεύει. Όχι, δεν σκοπεύουμε να του γκρινιάξουμε για όσα μας έχει κάνει. Απλά θα του το επιστρέψουμε, βάζοντάς τον στον πειρασμό μέσα από τη μουσική για να δει τη… «γλύκα». Αυτή πάλι, σιγά μη δεν είχε καταγράψει το παιχνίδι του έρωτα με ή χωρίς στρατηγική.

 

Προετοιμαστείτε, ακολουθούν ήχοι και στίχοι προκλήσεις προσκλήσεις που εξάπτουν τη φαντασία, ζεσταίνουν τις αισθήσεις και θα ξεσήκωναν ακόμα και τον πιστό… Άγιο Βαλεντίνο.

 

Christine – Miss X (1963)

Η Βρετανίδα ηθοποιός και χορεύτρια Joyce Blair ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50. Σε ηλικία 13ων ετών έκανε την πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση στο θέατρο, ενώ τη δεκαετία του ’60 ξεκίνησε να τραγουδά με το ψευδώνυμο Miss Χ. Το «παιχνιδιάρικο» τραγούδι του 1963, μία γυναίκα φλερτάρει αισθησιακά έναν άνδρα, απαγορεύτηκε από το BBC επειδή ένα μήνα πριν είχε ξεσπάσει σκάνδαλο με την παραίτηση του Υπουργού Πολέμου John Profumo, αφού παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη σχέση του με την Christine Keeler. Το μοντέλο και call-girl διατηρούσε επίσης σχέση με τον ακόλουθο του ρωσικού ναυτικού Yevgeni Ivanov. Παρόλα αυτά, στα δισκοπωλεία του Σόχο η ζήτηση του τραγουδιού ήταν μεγάλη και έγινε Νο.37 στην Αγγλία. Το σινγκλ περιλαμβάνει και το “S-E-X”, όπου στους στίχους του υπάρχει αναφορά στους Έλληνες: “This mystic that gets the Greeks”. Έχουμε έναν λόγο παραπάνω να την εκτιμούμε.

Video Url

 

Je t'aime... moi non plus – Jane Birgin & Serge Gainsbourg (1969)

Ακόμα και γαλλικά να μη ξέρει κάποιος, καταλαβαίνει την υπόθεση από τους αναστεναγμούς. Ακούμε τη συζήτηση ενός ζευγαριού κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης. Το ευτράπελο είναι ότι εκείνη του λέει «Σ ’αγαπώ», ενώ εκείνος την απαντά «Ούτε εγώ». Το 1967 ο πολυτάλαντος συνθέτης, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και όχι μόνο Serge Gainsbourg είναι ερωτευμένος με την Brigitte Bardot. Γράφει το τραγούδι αυτό και της ζητά να το ερμηνεύσει. Η Γαλλίδα ηθοποιός θα το ηχογραφήσει αλλά τελικά θα αρνηθεί την κυκλοφορία του, κατόπιν ισχυρής πίεσης από το σύζυγό της Γερμανό επιχειρηματία, λέγεται ότι και η ίδια φοβήθηκε μήπως κάνει κακό στην εικόνα της. Θα δώσει τη συγκατάθεσή της 17 χρόνια αργότερα, το 1986.

Τελικά, η 23χρονη Αγγλίδα ηθοποιός Jane Birgin, ο έρωτας σταθμός του Gainsbourg και η επί 13 χρόνια σχέση του, θα το τραγουδήσει το 1968 και θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά. Το πρωτοποριακό για την εποχή ηχητικό αποτέλεσμα προκαλεί σκάνδαλο σε όλη την Ευρώπη. Αρχικά αντιδρά το Βατικανό και η Ιταλία γίνεται η πρώτη χώρα που θα σταματήσει να το μεταδίδει στο ραδιόφωνο. Θα ακολουθήσουν η Ισπανία, Αγγλία, Σουηδία και Βραζιλία, αρκετοί σταθμοί στην Αμερική, ενώ στη Γαλλία μεταδίδεται μετά τις 11 το βράδυ. Ο σάλος όμως έχει ήδη αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση. Είναι το πρώτο ξενόγλωσσο τραγούδι και το μοναδικό γαλλόφωνο που έγινε Νο.01 στην Αγγλία, πούλησε 3 εκατ. αντίτυπα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι το 1996 είχε ξεπεράσει τα 6. Από το πρώτο κοινό τους άλμπουμ “Jane Birkin - Serge Gainsbourg”. 

Για την ιστορία, το 1976 η Birgin πρωταγωνίστησε στην ταινία με τον ίδιο τίτλο, “Je t'aime... moi non plus, που σκηνοθέτησε ο Gainsbourg. Το φιλμ κέρδισε δύο υποψηφιότητες για βραβείο Cesar, μουσικής και ήχου.

Video Url

 

Get up I feel like being a sex machine – James Brown (1970)

Δεν είναι μόνο ο τίτλος, ο ρυθμός ξεσηκώνει για να κουνηθούν τουλάχιστον η μέση και οι γοφοί, συν τις πάμπολες φορές που ο νονός της σόουλ προστάζει επιτακτικά… “Get up, (get on up)”. Για τη δεκαετία του ’70 και μάλιστα στο ξεκίνημά της ο τίτλος ήταν σοκαριστικός. Κυκλοφόρησε αρχικά ως "Get up I feel like being a sex machine" το 1970 και έγινε το πρώτο τραγούδι που μπήκε στο Top 100 του Billboard με τη λέξη "Sex" στον τίτλο του. Στο βρετανικό τσαρτ εισέβαλε τρεις φορές, ως “Get up I feel like being a sex machine" το 1970, “Sex machine” το 1985 και “Get up (I feel like being a sex machine)” το 1991.

Video Url

 

Jungle fever – Chakachas (1971)

Οι Βέλγοι παραγωγοί Chakachas αποτελούνται από Αφροκουβανούς μουσικούς. Παρουσιάζουν πειστικά τον “Πυρετό της ζούγκλας” χρησιμοποιώντας κρουστά, κιθάρες και αισθαντικά γυναικεία φωνητικά. Με το άκουσμα που δίνουν δε χρειάζεται να μάθουμε τι λέει στα ισπανικά η εν λόγω κυρία, άλλωστε είναι σαφέστατη και απολύτως κατανοητή.

Κυκλοφόρησε το 1971, ενώ την επόμενη χρονιά συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ “New sound”. Το «βασανιστικό» ηχητικό αποτέλεσμα έκανε τους Αμερικανούς να τρέξουν αλλόφρονες στα δισκοπωλεία, Νο.08 στο Hot 100, ξεπερνώντας το 1 εκατ. αντίτυπα. Στην Αγγλία έφτασε μέχρι το Νο.29, μη βιαστείτε να τους... κατηγορήσετε, το BBC φταίει που απαγόρευσε τη μετάδοση του.

Video Url

 

Feel like making love – Ana Mazzotti (1974)

Η αλήθεια είναι ότι με τη Roberta Flack γνώρισε επιτυχία το 1974, No.01 στην Αμερική και στον Καναδά. Την ίδια χρονιά επιβεβαίωσαν την εν λόγω εμπειρία, μουσικά πάντα, ο Johnny Mathis, o Lou Crawls και  η Ana Mazzotti, η τελευταία όμως είναι αυτή που το έκανε «τρισδιάστατα» αισθησιακό.

Video Url

 

Love to love you baby – Donna Summer (1975)

Η βασίλισσα της ντίσκο σ’ ένα από τα τραγούδια της «δυναμίτες». Είναι η πρώτη μεγάλη αξέχαστη επιτυχία της, δημιουργία της ίδιας με τον Giorgio Moroder και τον Pete Bellotte. Έγινε No.02 στην Αμερική το 1975, ενώ No.04 στην Αγγλία την επόμενη χρονιά. Από το ομότιτλο άλμπουμ του 1975.

Λέγεται ότι το ερμήνευσε καθισμένη στο πάτωμα του στούντιο, προσποιούμενη ότι κάνει σεξ και έρχεται σε οργασμό. Ένα μέρος της φήμης αληθεύει, προφανώς το δεύτερο. Αφού ξεκίνησε την ηχογράφηση στην παραδοσιακή κάθετη στάση του σώματος, όρθια, ο Moroder της ζήτησε να το ερμηνεύσει στο πάτωμα ζητώντας να σβήσουν τα φώτα για να μη τη βλέπουν οι υπόλοιποι συντελεστές. Οι «μερακλήδες» ας αναζητήσουν στο YouTube την εξουθενωτική long version, διαρκεί 17 λεπτά.

Video Url

 

You can leave your hat on – Joe Cocker (1986)

Από τις πρώτες νότες το μυαλό τρέχει με ταχύτητα φωτός στην ταινία “9 ½ εβδομάδες”. Η αλησμόνητη επιτυχία με τo γρέζι της φωνής του Joe Cocker, αυτό είναι το λιγότερο, στο υποψήφιο για Grammy τραγούδι του 1986, επίσης το λιγότερο, την ώρα που η Kim Basinger λικνίζεται προς τέρψη του Mickey Rourke, ξυπνά μνήμες που «ξεσηκώνουν» τουλάχιστον… μάτια και αυτιά. 

To ότι το τραγούδησε πρώτη φορά o Randy Newman το 1972 και την επόμενη χρονιά η Etta James ως “Leave your hat on” μάλλον θα προσπεραστεί. Τουλάχιστον ας μη ξεχνάμε ότι αν δεν ήταν ο Newman το τραγούδι δεν θα υπήρχε, γιατί αυτός το έγραψε.

Video Url

 

Touch me – Samantha Fox (1986)

Μία ακόμη απόδειξη ότι το 1986 ήταν «ταραχώδης» χρονιά. Η Βρετανίδα σέξι τραγουδίστρια ήταν ένα επιτυχημένο topless μοντέλο και η Jive Records έψαχνε τη Madonna της Αγγλίας. Tο ντεμπούτο άλμπουμ “Touch me (I want your body)” κυκλοφόρησε το 1986 και έγινε το πιο εμπορικό της με σχεδόν 1 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έγινε χρυσό στην Αμερική. Το ομώνυμο τραγούδι στοίχειωσε τις φαντασιώσεις κάθε άνδρα. Έγινε Νο.01 στην Ελλάδα, αλίμονο, καθώς και σε πέντε ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Κορυφαίο ήταν επίσης στην Αυστραλία και στον Καναδά, ενώ Νο.03 στην Αγγλία και Νο.04 στην Αμερική. «Μπήκε» σε μπαρ, κλαμπ, σπίτια και στα καλύτερα από αυτά δεν έφυγε ποτέ. Αν τα 3.5 λεπτά σας είναι λίγα υπάρχει και η extended version, 1.5 λεπτό παραπάνω, για μεγαλύτερης διάρκειας απόλαυση.

Video Url

 

French kiss – Lil Louis (1989)

Ένας Αμερικανός φρόντισε το περιβόητο γαλλικό φιλί να έχει τον κατάλληλο μουσικό εκφραστή και όχι μόνο. Με μοναδικά φωνητικά, γυναικεία, ένα επαναλαμβανόμενο επιφώνημα σε διαφορετικούς «χρωματισμούς», ο DJ και παραγωγός άλωσε στα κλαμπ της Αμερικής το 1989 αφού παρέμεινε στο Νο.01 των “Dance Club Songs” του Billboard για δύο εβδομάδες. Το BBC απαγόρευσε τη μετάδοση του αλλά δεν ίδρωσε το αυτί των Άγγλων, ενώ αν εξαιρέσουμε τους Ολλανδούς που το έκαναν Νο.01, οι Έλληνες ήταν ο αμέσως επόμενος λαός που ξεσάλωσε μαζί του, Νο.02 στα ραδιόφωνο, επιβεβαιώνοντας ότι είμαστε ευπαθής λαός στις συγκινήσεις. Όσοι προετοιμάζονται για... «εξεταστική» και όχι ένα πρόχειρο διαγώνισμα, υπάρχει η extended version που διαρκεί 9:22 λεπτά, αποτελεί όμως αντένδειξη για repeat γιατί θα σαλέψει ο εγκέφαλος.

Video Url

 

Justify my love – Madonna (1990)

Εύκολη η επιλογή της καλλιτέχνιδας, δύσκολη του τραγουδιού. Το κορίτσι, τότε, δικαιούται όχι διπλή αλλά τουλάχιστον πενταπλή συμμετοχή με τα “Like a virgin”, “Justify my love”, “Erotica”, “Inside of me” και “Forbidden love”. Η Madonna δεν άφησε περιθώρια διεκδίκησης και αυτής της πρωτιάς. Έχει αφιερώσει ολόκληρα άλμπουμ επί του θέματος, από το “Erotica” ως το “Bedtime stories”. Μέχρι και βιβλίο έβγαλε, το “Sex”, ενώ έχει προκαλέσει και στην προσωπική της ζωή όσο καμία άλλη τραγουδίστρια. 

Ο Lenny Kravitz τη βοήθησε να γράψει και να κάνει την παραγωγή του “Justify my love” το 1990. Είναι το πρώτο σινγκλ από τo “Immaculate collection”, την πρώτη συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της και ταυτόχρονα το πιο εμπορικό επίτευγμα της βασίλισσας της ποπ, ξεπερνώντας τα 30 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Το δεύτερο νέο τραγούδι που περιείχε ήταν το “Rescue me”. 

Έγινε No.01 επιτυχία στην Αμερική και σε τέσσερις ακόμη κατηγορίες του περιοδικού Billboard, επίσης κορυφαίο στον Καναδά και στη Φινλανδία, Νο.02 στην Αγγλία και στην Ιταλία, ενώ Νο.04 στην Ελλάδα.

Video Url

 

I touch myself – Divinyls (1990)

Πρωτοποριακά τα κορίτσια από την Αυστραλία. Το 1990 τραγούδησαν χωρίς ταμπού για το κοινό μυστικό εκτόνωσης ως επί το πλείστον των ανδρών, αλλά και γυναικών. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του αυστραλιανού ροκ συγκροτήματος. Έγινε Νο.01 στη χώρα τους, ενώ No.04 στην Αμερική πουλώντας μισό εκατ. αντίτυπα. Από το πιο εμπορικό τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους, που κυκλοφόρησε το 1991. Οι Divinyls εισήχθη στο ARIA (Australian Recording Industry Association) Hall of Fame το 2006. 

Video Url

 

Blue – La Tour (1991)

Ουδέν το επιλήψιμο στον τίτλο του, για τους στίχους δεν το συζητάμε γιατί δεν υπάρχουν. Είναι αυτό που λένε… δεν υπάρχουν πονηρές λέξεις, μόνο πονηρά μυαλά. Αιτία της «θερμής» κατάστασης που δημιουργεί στο άκουσμά του είναι η 7η τέχνη, το αξέχαστο “Βασικό ένστικτο” του 1992 με την Sharon Stone και τον Michael Douglas. Μία άλλη «τέχνη» μεγαλουργεί στην ταινία, αυτή της αποπλάνησης. Το μπιτάτο ορχηστρικό τραγούδι ακούγεται τη στιγμή που η Sharon χορεύει αισθησιακά με τη φίλη της, ενίοτε και σχέση της, σε νυχτερινή διασκέδαση. O Douglas μπαίνει στο κλαμπ, χορεύουν σε απόσταση αναπνοής και η γλώσσα του σώματος μιλά, έως παραμιλά.

Video Url

 

Η επίμαχη σκηνή Sharon Stone – Michael Douglas.

Video Url

 

Let me be your underwear – Club 69 (1992)

Το κλαμπ που δεν έχει όνομα αλλά έναν αριθμό, διόλου τυχαίο, αφού ξεσήκωσε με το αποτέλεσμά του ραδιόφωνα, μπαρ, κλαμπ, μέχρι και καφετέριες. Κυκλοφόρησε το 1992 γνωρίζοντας επιτυχία στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική. Είναι αποτέλεσμα του αυστριακού παραγωγού, remixer και DJ Peter Rauhofer, που κυκλοφορούσε δουλειές του με το ψευδώνυμο Club 69. Μπορεί να έχει δυνατές συνεργασίες στο ενεργητικό του με remix που έκανε σε τραγούδια των Madonna, Britney Spears, Kylie Minogue, Christina Aguilera, Depeche Mode, Seal και Pet Shop Boys, το προσωπικό του όμως δημιούργημα αποδείχτηκε… το κάτι άλλο. Έβαλε το «χεράκι» της και η Kim Cooper, με τα εξαιρετικότατα φωνητικά της.  

Video Url

 

Would you? – Touch & Go (1998)

Το βρετανικό γκρουπ «άγγιξε» αρκετό κόσμο με το τραγούδι αυτό για αρκετά χρόνια. Κεφάτο, του 1998, ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε από το ντεμπούτο του άλμπουμ “I find you very attractive”, γνωρίζοντας επιτυχία σε ραδιόφωνα και κλαμπ σε όλη την Ευρώπη. Μία αποφασισμένη γυναίκα προσεγγίζει αρχικά ντροπαλά έναν άντρα, κυρία, λέγοντας: “Umm…  I noticed you around”. Συνεχίζει δυναμικά: “I find you very attractive” και τελικά αφήνει τον τίτλο της κυρίας «χτυπώντας» κατά μέτωπο: “Umm, would you go to bed with me?”. Δε μάθαμε ποτέ τη συνέχεια, γιατί μπήκε φουριόζα η τρομπέτα και έδωσε ρεσιτάλ. Αν δεν το έχετε ακούσει, ακούστε το και θα καταλάβετε!

Video Url

 

Should've never – Jennifer Lopez (1999)

Tο πιο παθιασμένο τραγούδι της εκρηκτικής Λατίνας σταρ. Από τα ωραιότερα μελωδικά της, όχι για την τροπή που παίρνει στο τέλος, αλλά γιατί είναι μια τρυφερή μελαγχολική εξομολόγηση μιας ερωτευμένης γυναίκας που δε βρήκε την ανταπόκριση που ήθελε. Ενώ θα μπορούσε να είχε τελειώσει σε τέσσερα λεπτά, η πληγωμένη JLo παρουσίασε το μεγαλύτερης διάρκειας τραγούδι της, 6:15 λεπτά. Από το 4:05 μέχρι το τέλος μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε τι είπε στον καλό της, στα ισπανικά, μεταξύ των αναστεναγμών της. Από το άλμπουμ “On the 6” του 1999.

Video Url

 

Turn me on – Kevin Lyttle (2003)

Μια χαρά τα κατάφερε να πονηρέψει όλο τον πλανήτη κι ας ήταν η πρώτη του φορά. Το ντεμπούτο σινγκλ του καλλιτέχνη από την Καραϊβική κυκλοφόρησε το 2003, έγινε παγκόσμια επιτυχία το 2004. Βρέθηκε στο Νο.01 σε τέσσερις κατηγορίες του Billboard και στο Νο.04 του Hot 100 της Αμερικής, Νο.02 στην Αγγλία και Top 10 σε 17 συνολικά χώρες.

Video Url

 

So sexy – Jamie Lewis & DJ Pipi feat. Kim Cooper (2006)

Μια ακόμη απογειωτική ερμηνεία της Kim Cooper, από τις μετρ του είδους. Έγινε Top 10 στο Beatport το 2006, με τα κλαμπ και τα ραδιόφωνα να το «πυροβολούν» ασταμάτητα. Με σεξουαλικά υπονοούμενα, χωρίς να παρεκτρέπεται με χυδαιότητες, σε συνδυασμό με το δυνατό beat έγινε δικαίως χορευτικός ύμνος. To εύσημα στον εκπληκτικό Ελβετό DJ και παραγωγό Jamie Lewis για την έμπνευση, τα ένσημα στον διάσημο Ιταλό ντι τζέι της Ίμπιζα DJ Pipi γιατί δούλεψε το παλικάρι και τα παράβολα στη Kim Cooper για την… πειθήνια ερμηνεία της.

Video Url

 

Άγιε Βαλεντίνε καλό κουράγιο…