Μήνυση δέχτηκαν οι Megadeth για τα πνευματικά δικαιώματα του τελευταίου τους εξώφυλλου

Copyright Instagram @megadeth

Ο καλλιτέχνης Brent Elliott White, κάνει μήνυση για το εξώφυλλο του The Sick, the Dying... and the Dead.

Ο Brent Elliott White, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ισχυρίζεται ότι εκατοντάδες ώρες εργασίας έχουν μείνει απλήρωτες και ότι εξακολουθεί να κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του εξωφύλλου. Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, ο White λέει ότι «δημιουργεί εξώφυλλα και χαρακτήρες εδώ και πολύ καιρό για τους Megadeth, τα οποία έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του συγκροτήματος».

Οι Megadeth ήρθαν αρχικά σε επαφή μαζί του για να δουλέψει πάνω στο καινούργιο άλμπουμ στις αρχές του 2020, αλλά δεν υπέγραψαν κάποιο συμβόλαιο εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ο White ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο έργο, το οποίο περιλάμβανε πολλές αναθεωρήσεις και «εκατοντάδες ώρες εργασίας».

Το συγκρότημα επέλεξε παρ ‘όλα αυτά το εξώφυλλο για το The Sick, the Dying… and the Dead τον Απρίλιο του 2021 και ο White ανέλαβε να ετοιμάσει και το εξώφυλλο για ένα EP. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2022, του ζητήθηκε από τον μάνατζερ των Megadeth να ετοιμάσει και άλλα εξώφυλλα, καθώς και σκηνικά για την περιοδεία. Ακόμα χωρίς συμβόλαιο, ο White επικοινώνησε με τον μάνατζερ μέσω μηνύματος: «Ξέρω ότι ο χρόνος κυκλοφορίας του άλμπουμ επείγει, αλλά πρέπει να αναφέρω ότι οποιαδήποτε προβολή των έργων μου, υπόκειται σε αποζημίωση και συμβόλαιο. Οπότε θα πρέπει να το λύσουμε σύντομα».

Η μήνυση προσθέτει ότι ο μάνατζερ υποτίθεται ότι ήταν συνεργάσιμος. «Κανείς δεν σκόπευε να μην έχει διευθετηθεί το θέμα μέχρι τώρα», απάντησε, αλλά το βασικό σινγκλ του άλμπουμ κυκλοφόρησε την επόμενη μέρα, με το εξώφυλλο του White να δημοσιεύεται σε διάφορες μουσικές ιστοσελίδες. Στη συνέχεια πήγε απευθείας στην Universal Music Group για να εξηγήσει ότι εξακολουθούσε να είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων μέχρι να υπογραφτεί συμφωνία για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων.

Το άλμπουμ τελικά κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε μια τιμή. Ο White τώρα μηνύει τους Megadeth, τη Universal Music Group και άλλους, δηλώνοντας ότι η τέχνη του έχει προβληθεί εκατομμύρια φορές μέσω βίντεο YouTube κ.λπ. και ότι πουλιέται merchandise χωρίς την άδειά του. Επικαλείται επίσης τον νόμο Freelance Isn't Free της Νέας Υόρκης, ο οποίος απαιτεί γραπτή σύμβαση για εργασία αξίας 800 δολαρίων και πάνω.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το επίμαχο εξώφυλλο.