Σε πόλεμο δηλώσεων ο Gilmour και ο Waters για την Ουκρανία

Wikimedia Commons / Daigo Oliva & Andy MacLarty

Προσωπική επίθεση εξαπέλυσε η σύζυγος του David Gilmour, ενάντια στον πρώην συμπαίχτη του στους Pink Floyd, Roger Waters κατηγορώντας τον ως μισογύνη, αντισημίτη και υποστηριχτή του Πούτιν.

Δεν έχει αλλάξει κάτι, ο David Gilmour και ο Roger Waters εξακολουθούν να μισούν ο ένας τον άλλον. Η σύζυγος του Gilmour, η συγγραφέας Polly Samson, κατήγγειλε στο Twitter τον Waters ως «μισογύνη, αντισημίτη και υποστηριχτής του Πούτιν» μεταξύ πολλών άλλων και ο Gilmour συμφώνησε με τους ισχυρισμούς ως «αποδεδειγμένα αληθινούς».

«Δυστυχώς @rogerwaters είσαι αντισημίτης μέχρι το κόκκαλο», έγραψε η Samson στο Twitter. «Επίσης είσαι ένας απολογητής του Πούτιν και ένας ψεύτης, κλέφτης, υποκριτής, φοροφυγάς, μισογύνης, άρρωστος από φθόνο και μεγαλομανής. Αρκετά με τις ανοησίες σου». Αμέσως μετά, ο Gilmour απάντησε στο tweet της συζύγου του, προσθέτοντας: «Κάθε λέξη είναι αποδεδειγμένα αληθινή».

 

Ο Waters είναι εδώ και καιρό ανοικτός με τα πιστεύω του γύρω από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αποκαλώντας ακόμη και τον πρόεδρο Joe Biden «εγκληματία πολέμου» επειδή προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία και όπως ισχυρίζεται «τροφοδοτεί τον πόλεμο με τη Ρωσία». Μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία σε μια πρόσφατη συνέντευξή του και με αφορμή ένα παλιότερο σχόλιό του όταν είχε αποκαλέσει τον Πούτιν «γκάνγκστερ», τώρα δηλώνει πιο ανοιχτός στο να ακούσει τι έχει να πει ο Ρώσος πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Waters υπερασπίστηκε το μποϊκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ, δηλώνοντας απλά, «Οι Ισραηλινοί διαπράττουν γενοκτονία».

«Κατά τη γνώμη μου, το Ισραήλ έχει δικαίωμα ύπαρξης εφόσον είναι αληθινή δημοκρατία και εφόσον καμία ομάδα, θρησκευτική ή εθνική, δεν απολαμβάνει περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα από οποιαδήποτε άλλη», πρόσθεσε ο Waters. «Αλλά, δυστυχώς αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η κυβέρνηση λέει ότι μόνο οι Εβραίοι πρέπει να έχουν ορισμένα δικαιώματα. Άρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατικό».

Μετά την ανάρτηση της Samson, ο Waters απάντησε με ένα δικό του μήνυμα, λέγοντας ότι γνώριζε τα «εμπρηστικά και εξωφρενικά ανακριβή σχόλια που έγιναν γι' αυτόν» τα οποία «διαψεύδει πλήρως». «Αυτή τη στιγμή δέχεται συμβουλές για τη θέση του», αναφέρει η δήλωση.

 

Ως συγκρότημα, οι Pink Floyd προσφάτως απέσυραν τη μουσική τους από τις υπηρεσίες ροής στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως ένδειξη αλληλεγγύης για την Ουκρανία. Ο Gilmour και ο Nick Mason κυκλοφόρησαν επίσης το πρώτο τους τραγούδι ως Pink Floyd μετά από 28 χρόνια, "Hey, Hey Rise Up!", προς όφελος του Ουκρανικού Ανθρωπιστικού Ταμείου.

Η πολύχρονη διαμάχη μεταξύ των δύο frontmen των Floyd χρονολογείται εδώ και 40 χρόνια και πιθανότατα ξεκίνησε στο στούντιο στο απόγειο της φήμης τους, αλλά έγινε ιδιαίτερα άσχημη τη δεκαετία του 1980 εν μέσω διαφωνιών για τη δημιουργική κατεύθυνση του συγκροτήματος που οδήγησε στην αποχώρηση του Waters.

Ο μπασίστας και συνιδρυτής των Pink Floyd, Roger Waters μήνυσε την υπόλοιπη μπάντα για να διαλύσουν επισήμως το γκρουπ και να μην μπορέσουν  να συνεχίσουν με το όνομα των Pink Floyd. Η αγωγή διευθετήθηκε εξωδικαστικά το 1987, αλλά οι εντάσεις συνεχίστηκαν - τόσο στον Τύπο όσο και στα παρασκήνια. Μια σύντομη ανάπαυλα από τη διαμάχη ήρθε το 2005 όταν το συγκρότημα ενώθηκε ξανά για να εκτελέσει ένα σετ στη συναυλία Live 8 στο Hyde Park του Λονδίνου.

 

Video Url