ON/OFF. O διακόπτης της ζωής μας μέσα από τη μουσική

Αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας η μουσική, καταγράφει κάθε μας στιγμή. Υπάρχουν φορές που έχουμε «κατεβάσει» τον διακόπτη, κλεινόμαστε στο μικρόκοσμο μας για αυτοπροστασία ή ανασυγκρότηση και επιστρέφουμε δριμύτεροι «ανεβάζοντας» τον για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ψάξαμε για αποδείξεις. Τουλάχιστον 7 δεκαετίες το καταμαρτυρούν, χωρίς δισταγμό. 

 

 

Can't take my eyes off you – Frankie Valli (1967)

Μπορεί να το έχουν ερμηνεύσει περισσότεροι από 330 καλλιτέχνες, είναι όμως πιθανότατα οι πιο πολυτραγουδισμένοι στίχοι από εμάς εν ώρα διασκέδασης και όχι μόνο, μετά το “Happy birthday”. Ποιος δεν τραγούδησε χορεύοντας “You're just too good to be true, can't take my eyes off of you”, είτε για να «περάσει» το μήνυμα στο πρόσωπο που ενδιαφέρεται και να δει αντιδράσεις, είτε πάνω στο κέφι.

Αρχικά κυκλοφόρησε από τον Frankie Valli, τον Απρίλιο του 1967. Πριν φύγει η χρονιά θα το διασκευάσουν κατά σειρά ο Ross McManus, o Percy Faith με την ορχήστρα του και οι Vikki Carr, Al Martino, Andy Williams, Patty Paige, Alan Copeland Conspiracy.
 
Τη δεκαετία του ’70 θα πάρουν τη σκυτάλη η Mina και η Shirley Bassey, το ’80 οι Boys Town Gang και o Isaac Hayes που θα το μετατρέψει σε ερωτικό τραγούδι, ενώ το ’90 η Gloria Gaynor θα το «βάλει» στις ντίσκο και όχι μόνο για να ιδρώσουμε από το χορό.

Video Url

 

Always on my mind – Elvis Presley (1972)

Έχει συνδεθεί με τον θρυλικό Elvis Presley. H πρώτη ηχογράφηση έγινε από την Brenda Lee τον Ιούνιο του 1972, ενώ η πρώτη κυκλοφορία από την Gwen McCrae τον Μάρτιο της ίδια χρονιάς. Πριν φύγει το ’72, τον Οκτώβριο, θα το τραγουδήσει ο Elvis και θα βάλει τη σφραγίδα του. Έκτοτε κανένας καλλιτέχνης πρώτης γραμμής δε θα το διασκευάσει. Εξαιρείται δικαιωματικά ο σπουδαίος B.B. King που το τραγούδησε στα 78 του, το 2003. Θα κερδίσει Grammy ως η “Καλύτερη Κάντρι εμφάνιση με φωνητικά”, ενώ ήταν υποψήφιος και στην κατηγορία “Ηχογράφηση της χρονιάς”.

Από το άλμπουμ “Separate ways” του 1972.

Video Url

 

On the border – Al Stewart (1976)

Ο Σκοτσέζος τραγουδιστής έχει παίξει στο θρυλικό πρώτο Glastonbury festival, το 1970. Έχει στο ενεργητικό του πλατινένιο δίσκο σε Αμερική και Καναδά, έγραψε και τη μουσική, το “Year of the cat” έγινε Νο.05 στην Αμερική και Νο.38 στην Αγγλία το 1976 ξεπερνώντας το 1,5 εκ. αντίτυπα. 

Ο Al Stewart δίνει ακόμα συναυλίες, στα 78 του, είναι σε περιοδεία με τους Αμερικανούς Empty Pockets. Πέρυσι εμφανίστηκαν σε Αγγλία, Ισραήλ και Αμερική, το προηγούμενο Σάββατο 28 Ιανουαρίου ήταν στο Μαϊάμι και στις 29 Μαρτίου θα παίξουν στο Έσσεξ. Μεταξύ των τραγουδιών που ερμηνεύει είναι το διαχρονικό ”On the border” από το άλμπουμ “Year of the cat” και κλείνει με τη μεγαλύτερη επιτυχία του, το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου.

Video Url

 

Take a chance on me – ABBA (1977)

Το σουηδικό συγκρότημα φαινόμενο είναι το μοναδικό στην ιστορία της μουσικής που έκανε τόσο μεγάλη καριέρα μόλις μέσα σε 8 χρόνια, από το “Waterloo” του 1974 μέχρι το “The visitors” του 1982. Από τα εμπορικότερα του πλανήτη, οι πωλήσεις τους ξεπερνούν τα 150 εκ. αντίτυπα, ενώ σύμφωνα με την Universal Music του Καναδά φτάνουν τα 385 εκ. 

Έγιναν γνωστοί με τη νίκη τους για λογαριασμό της Σουηδίας στον διαγωνισμό της Eurovision, το 1974. Το “Waterloo” ψηφίστηκε ως το καλύτερο τραγούδι του θεσμού το 2005. Οι ABBA εισήχθησαν στο Vocal Group Hall of Fame το 2002 και στο Rock & Roll Hall of Fame τo 2010, ενώ από το 2013 έχουν το δικό τους μουσείο στη Στοκχόλμη.

Το θεατρικό μιούζικαλ “Mamma Mia!” είναι βασισμένο στα τραγούδια τους, από τα πιο επιτυχημένα στο Μπρόντγουει, στο Γούεστ Εντ και με παγκόσμια περιοδεία σε εξέλιξη, ενώ η ταινία “Mamma Mia!” έσπασε ταμεία με 694,4 εκ. δολάρια παγκοσμίως.

Το τραγούδι “Take a chance on me” του 1977, γραμμένο από τα μέλη τους Benny Andersson και Björn Ulvaeus, έγινε Νο.01 στην Αγγλία και Νο.03 στην Αμερική. Από το δίσκο “The album” της ίδιας χρονιάς που έφτασε μέχρι το Νο.01 στην Αγγλία και το Νο.14 στην Αμερική. Είναι ο δεύτερος πιο εμπορικός τους, με 3.3 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως.

Video Url

 

Off – Kathy Barnes (1978)

Παιδί προσφύγων η Αμερικανίδα Kathy Barnes, πρωτοεμφανίστηκε στα 13 της με τον μεγαλύτερο αδελφό της Larry στο τηλεοπτικό σόου  “Hollywood Talent Scouts” του CBS. Κυκλοφόρησε προσωπικούς δίσκους τη δεκαετία του ’70. 

Το “Off” ερμηνεύτηκε πρώτη φορά από το σόουλ τρίο των Αμερικανίδων Hodges, James & Smith το 1977. H Barnes το διασκεύασε υποδειγματικά την επόμενη χρονιά και το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ “Body talkin’”. Έφτασε μέχρι το Νο.78 στην Αμερική, στην κατηγορία Hot R&B/Hip-Hop. Αγαπήθηκε από τους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και εξακολουθεί να ακούγεται. 

Video Url

 

Off the wall – Michael Jackson (1979)

Ένα ακόμη παράδειγμα που όταν πουλά μεγάλα νούμερα ένας δίσκος, τα σινγκλ που κυκλοφορούν μετά από αυτόν είναι πολύ πιθανό να μην έχουν αντίστοιχα τόσο επιτυχημένη πορεία.

Το άλμπουμ “Off the wall”, σε παραγωγή του Quincy Jones, έφτασε μέχρι το Νο.03 στην Αμερική πουλώντας 10 εκ. αντίτυπα. Έκανε τον Michael Jackson τον πρώτο σόλο καλλιτέχνη με τέσσερις Top 10 επιτυχίες στην Αμερική από τον ίδιο δίσκο. Έγινε 9 φορές πλατινένιος στην Αμερική, 6 στην Αγγλία και την Νέα Ζηλανδία, 5 στην Αυστραλία και μια φορά σε Καναδά, Γαλλία και Ολλανδία, ξεπερνώντας τα 20 εκ. αντίτυπα.

To ομώνυμο τραγούδι κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1979 φτάνοντας μέχρι το Νο.07, ενώ στην Αμερική το 1980 όπου έφτασε ως το Νο.10.    

Video Url

 

Keep on loving you – REO Speedwagon (1980)

Γραμμένο από τον Kevin Cronin, τον βασικό τραγουδιστή του ροκ συγκροτήματος, όταν έμαθε ότι τον απάτησε η γυναίκα του πριν το γάμο τους. Επέλεξε να μη χωρίσει και της έγραψε τραγούδι ότι θα κρατήσει την υπόσχεση του να συνεχίσει να την αγαπά. Είχε δηλώσει ότι είναι το πιο επώδυνο τραγούδι που έγραψε ποτέ. Η πράξη αυτή χάρισε στο συγκρότημα μια από τις κορυφαίες επιτυχίες τους και μια υποψηφιότητα για Grammy στην κατηγορία “Καλύτερη Ροκ εμφάνιση από ντουέτο ή γκρουπ με φωνητικά”. Το ζευγάρι τελικά χώρισε μερικά χρόνια αργότερα.

Κατέκτησε την κορυφή της Αμερικής το 1980. Από το “Hi infidelity” της ίδιας χρονιάς, που αποδείχτηκε ο πιο εμπορικός δίσκος των REO Speedwagon. Έγινε 10 φορές πλατινένιος στην Αμερική πουλώντας 10 εκ. αντίτυπα και 20 εκ. συνολικά παγκοσμίως.

Video Url

 

Stuck on you – Lionel Richie (1983)

Από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια των 80’ς, γραμμένο από τον ίδιο.

O συνθέτης, στιχουργός και βασικός τραγουδιστής των Commodores αποχώρησε από το συγκρότημα για να κάνει προσωπική καριέρα το 1981. Το 1982 θα κυκλοφορήσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο και την αμέσως επόμενη χρονιά τον δεύτερο με τίτλο “Can’t slow down”, που θα αποδειχτεί ο πιο εμπορικός της καριέρας του. Έγινε διαμαντένιος πουλώντας 10 εκ. στην Αμερική και 20 εκ. σε όλο τον κόσμο. Βραβεύητκε με Grammy ως “Άλμπουμ της χρονιάς”. Μέσα σε αυτόν βρίσκεται η σφραγίδα του “Hello”, το επίσης Νο.01 στην Αμερική “All night long (All night)” και το “Stuck on you”. 

To “Stuck on you” έγινε Νο.03 στην Αμερική και Νο.12 στην Αγγλία. Δεν έγινε ποτέ βίντεο κλιπ. Μπορεί ο Lionel Richie να ήταν ήδη γνωστός στο MTV, όμως το διάσημο μουσικό κανάλι πιθανότατα να μη το μετέδιδε γιατί ήταν ήχος για μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό. Το VH1 δεν υπήρχε ακόμη, ξεκίνησε δύο χρονιές μετά. Ακόμα και χωρίς εικόνα, θα γίνει από τις πιο χαρακτηριστικές επιτυχίες του.

Video Url

 

Gett off – Prince and the New Power Generation (1991)

Ο εμβληματικός μουσικός και τραγουδιστής που αναστάτωσε τα μουσικά δρώμενα από τo 1978. Έγραψε το πρώτο του τραγούδι στα 7, όσα και τα Grammy που κέρδισε από τις 38 υποψηφιότητες του.

Κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 1978. Μετά την επόμενη χρυσή του δεκαετία, το 1991 θα κυκλοφορήσει με το συγκρότημα του New Power Generation το “Diamonds and pearls”, που έφτασε μέχρι το No.02 στην Αγγλία και το Νο.03 στην Αμερική. Είναι το δεύτερο πιο εμπορικό του με 4.5 εκ. αντίτυπα. Έγινε 4 φορές πλατινένιο στην Αυστραλία, 3 στην Αγγλία, 2 στην Αμερική και μια φορά σε Καναδά, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία και Ελβετία. Το πρώτο σίνγκλ “Gett Off”, σε δική του σύνθεση και παραγωγή, θα γίνει Νο.04 στην Αγγλία και Νο.21 στην Αμερική. 

Οι συνολικές πωλήσεις των άλμπουμ του εκκεντρικού ποπ σταρ ξεπερνούν τα 100 εκ. αντίτυπα, ενώ η περιουσία του εκτιμάται στα 156,4 εκ. δολάρια. Δυστυχώς μας είπε… get οff το 2015 σε ηλικία 57 ετών, από υπερβολική δόση φαιντανύλης.

Video Url

 

Can’t take my hands off you – Soultans (1996)

Οι Soultans είναι ένα γερμανικό αντρικό τρίο που έγινε γνωστό στην Ευρώπη το 1996, με το “Can’t take my hands off you”. Ένα ευχάριστο ρυθμικό ποπ τραγούδι, που γίνεται ασυνείδητα συνειρμός με το “Can’t take my eyes off you”. Ξεχώρισε σε Αυστρία, Σουηδία, Ελβετία, Δανία και Ελλάδα.

Από το ντεμπούτο τους άλμπουμ “Love, sweat & tears”, που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά.       

Video Url

 

On my mind – Sunday Drivers (2005)

Οι Sunday Drivers είναι μια ισπανική ροκ μπάντα που τραγουδούσε στα αγγλικά. Δημιουργήθηκε το 1999, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ το 2002, διαλύθηκε όμως το 2010. Τουλάχιστον φρόντισαν να μείνουν στο μυαλό μας με το “On my mind” το 2005, που γνώρισε ραδιοφωνική επιτυχία στην Ελλάδα.

Από το άλμπουμ “Little heart attacks” της ίδιας χρονιάς.

Video Url

 

Hold on to you – Madrugada (2005)

Το νορβηγικό συγκρότημα σχηματίστηκε το 1993, χωρίς τον τραγουδιστή Sivert Hoyem στην αρχική σύνθεση. Κατέληξαν στο όνομα Madrugada το 1997 ύστερα από προτροπή του ποιητή, συγγραφέα και φίλου τους Oystein Wingaard Wolf. Το καλοκαίρι του 1998 η Virgin Records τους έκανε συμβόλαιο, λέγεται ότι υπογράφηκε στο καπό ενός αυτοκινήτου έξω από το νορβηγικό χρηματιστήριο. Ο θάνατος του κιθαρίστα Robert Burås τον Ιούλιο το 2007 έγινε η αιτία να διαλυθούν. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσαν την πιο επιτυχημένη συναυλία τους στην Ελλάδα, με περισσότερους από 20.000 θεατές, στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Το “Hold on to you” είναι το δεύτερο τραγούδι της επιστροφής τους μετά από 13 χρόνια. Από το εξαιρετικό ατμοσφαιρικό άλμπουμ "Chimes At Midnight" που κυκλοφόρησε πέρυσι.

Video Url

 

On the road – Hugo Barriol (2017)    

Αυτό το ON είναι ένα φωτεινό παράδειγμα της επιμονής και υπομονής.  

Ο Γάλλος τραγουδιστής και συνθέτης Hugo Barriol ξεκίνησε να τραγουδά σαν πλανόδιος στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Επιστρέφοντας στο Παρίσι συνέχισε να τραγουδά στο μετρό, παίζοντας με την κιθάρα του. Τον ακούει σκηνοθέτης του γαλλικού The Vοice και του προτείνει να συμμετάσχει αλλά αρνείται.
Το 2005 κέρδισε στα γαλλικά Metro Music Awards και δέκα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο το όνομα του, που περιλαμβάνει έξι τραγούδια.

Μας συστήθηκε με το μελαγχολικό, διόλου τυχαίο “On the road” το 2017. Από τα ωραιότερα στο είδος του και όχι μόνο.

Video Url

 

My life is going on – Cecilia Cruz (2018)

To γνωρίσαμε ως το μουσικό θέμα της ισπανόφωνης σειράς “La casa de papel”. Ξεκίνησε να προβάλλεται στο κανάλι Antena 3 της Ισπανίας το 2017. Την αγόρασε το Netflix και έγινε η πιο επιτυχημένη μη αγγλόφωνη στην ιστορία του συνδρομητικού καναλιού. Διήρκησε 5 κύκλους.     

Στην Ελλάδα το ακούσαμε το 2018. Γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού έγινε το No.01 τραγούδι των ραδιοφωνικών σταθμών για ολόκληρο το 2019.  

Video Url

 

Better off without me – Jack Savoretti (2019)

Βρετανός τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός, γεννημένος από Ιταλό πατέρα και Γερμανο-πολωνή μητέρα. Μας συστήθηκε δισκογραφικά το 2007 και μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 7 στούντιο άλμπουμ και ένα λάιβ. Τα δύο τελευταία του, “Singing to strangers” το 2019 και “Europiana“ το 2021, έγιναν Νο.01 στην Αγγλία. 

Ιδιαίτερα αγαπητός από το ελληνικό κοινό, τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφτηκε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα όπου εμφανίστηκε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της περιοδείας του “Europiana Tour”. Τον προηγούμενο μήνα τραγούδησε στη Ρώμη, ενώ τον ερχόμενο Μάιο και μέχρι τα μέσα του Ιούλη έχει ανακοινώσει 9 συναυλίες στην Αγγλία.

Το “Singing to strangers” περιέχει 12 τραγούδια που ηχογράφησε στα στούντιο του Ennio Morricone στη Ρώμη. Μέσα από αυτό, το μελαγχολικό “Better off without me”. 

Video Url

 

Easy on me – Adele (2021)

H εφημερίδα The Times τη χαρακτήρισε ως τη δεύτερη καλύτερη τραγουδίστρια του 21ου αιώνα, ενώ το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε 22η στο Top 200 για φέτος. Και τα τέσσερα στούντιο άλμπουμ της Adele έχουν γίνει Νο.01 στη χώρας της, είναι όμως σε σημαντική πτωτική πορεία οι πωλήσεις τους. Το ντεμπούτο πούλησε 30 εκ., το δεύτερο 23, το τρίτο 6,7 και το πιο πρόσφατο 4,5 εκ. αντίτυπα. Παρόλα αυτά το νούμερο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. 

Από την τελευταία της δουλειά με τίτλο “30”, το “Easy on me” στην πρεμιέρα του στο κανάλι της Βρετανίδας στο YouTube ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο views μέσα σε 23 λεπτά. Σινγκλ και άλμπουμ κυκλοφόρησαν το 2021 και έγιναν Νο.01 στην Αγγλία. 

Video Url