Γαλλικό ηλέκτρο-πανκ ήχος, γκαράζ ροκ διαμαντάκι, Φανκ από την Νέα Ορλεάνη και πολλά ακόμη

Image @ Facebook -Auntie Leo & The Backstabbers

Ξεκίνημα της σημερινής λίστας με γαλλικό ηλέκτρο-πανκ ήχο και στίχο από τη Γαλλία, με το τρίο Dalle Béton από την Ρεν της Βρετάνης. 

Ακολουθεί γκαράζ ροκ διαμαντάκι από την Μελβούρνη για να ξορκίσει το κουαρτέτο Auntie Leo & The Backstabbers την απομόνωση από τα πολλαπλά lockdown εξαιτίας της πανδημίας. Εμπνευσμένο απ’ ότι διαβάζω από το ντοκιμαντέρ Devil At The Crossroads, για το τέκνο του Μισισίπι Robert Johnson. 

Το Mash Up με το Elvis σε δύο από τα αγαπημένα μου τραγούδια του το οφείλουμε φαντάζομαι στο σκηνοθέτη της ταινίας τον αυστραλό Baz Luhrmann, από το πολύ ενδιαφέρον σάουντρακ της ταινίας για τον βασιλιά. 

Φανκ από την Νέα Ορλεάνη στη συνεργασία των Galactic (έχουν συνεργαστεί μεταξύ άλλων με Mavis Staples και Macy Gray) με τη δυναμική φωνή της Anjelika 'Jelly' Joseph αλλά και τον κουβανέζο Erik Alejandro Iglesias Rodríguez γνωστό με το καλλιτεχνικό όνομα Cimafunk. Ο τελευταίος έχει υποψήφιο για γκράμμι το τρίτο του άλμπουμ El Alimento. 

Ο γαλλο/λιβανέζος 42χρονος τρομπετίστας Ibrahim Maalouf έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το site. Ερχόμενος από μια άκρως ενδιαφέρουσα σύμπραξη Μέσης Ανατολής και Αφρικής με την Angélique Kidjo στο επίσης προτεινόμενο για βραβείο γκράμμι για την 65η απονομή τους, Queen of Sheba, (με το εκπληκτικό Omije) κυκλοφορεί με το σήμα κατατεθέν πολυπολυτισμικό ήχο του ένα ακόμη πνευματικό του παιδί, το 16ο στη σειρά, το Capacity to Love. 

Από την δεκαπενταετή καριέρα του κυρίου Maalouf σε ένα ξεκίνημα. Οι New Regency Orchestra μας συστήνονται από το Λονδίνο. Διασκευάζουν την 70χρονη σύνθεσή του Tito Puente κοντά στο ξεκίνημα της δικής του καριέρας, στο King Of The Mambo And His Orchestra του 1952. 

Μια φιλία που ξεκίνησε στο Λονδίνο μεταξύ δύο κυριών με διαφορετική καταγωγή, της Hannah Wilson (από το Γιόρκσαϊρ) και της Julia Fabrin (από την Κοπεγχάγη) οδήγησε τελικά το 2021 στο να δώσουν το δισκογραφικό τους παρών για πρώτη φορά. Μάλλον θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον αρκετά με τις ανεξαρτήτου ήχου που έλεγαν κάποτε μουσικές τους.

Γυναικεία υπόθεση είναι και το επόμενο. Το τρίο των Kid Sistr καλεί το μεγάλο μήλο ως η πόλη μου και ευχαριστεί την πλατφόρμα του Tik Tok για την αναγνώριση που έχουν. Τα ονόματά τους: Isabella (Sabel) Englert (κιθάρα), Sara Keden (μπάσσο) και Rebecca Webster (ντραμς) και εδώ τις ακούμε στη χειραφετημένη ποπ/ροκ νέα πρότασή τους. Έχουν μόλις τρία χρόνια ως γκρουπ, οψόμεθα...

Το νεαρό της ηλικίας του τρίο  των Noisy και οι αναφερόμενες επιρροές που διάβασα από Prodigy και Chemical Brothers, προϊδεάζουν για τον ήχο τους και στο πιο πρόσφατο σιγκλ τους, το Rudeboy. Μαζί από το 2020, έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα οκτώ σιγκλ. Στο αντίποδα της εμπειρίας υπάρχει η νεανική ορμή και το αποτέλεσμα έχει θετικό πρόσημο.

Κάντρι-ποπ από το Νασβίλ μας φέρνει η Ashley Ryan. Ένα ακόμη σχετικά φρέσκο όνομα με καταγωγή από την Καλιφόρνια. Μαζί με το ανοιξιάτικο Reno η καλύτερη κατ’ εμέ μέχρι τώρα στιγμή της. Πρέπει να πω ότι από τα πολλά ανούσια χιτάκια του είδους με επίπεδη παραγωγή και τα βαρετά κλισέ την προτιμώ. Ο χρόνος, ο ήχος και η εμφάνισή είναι σύμμαχοι της.

Ένα από τα ομορφότερα τραγούδια της βραζιλιάνας ντίβας Alcione είναι το Você Me Vira a Cabeça. Το ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια παλιότερη ζωντανή του ηχογράφηση που βγήκε σε σιγκλ πρόσφατα. Μετά τον επίλογο σας έχω ένα μικρό τετράωρο δωράκι από μια μαγική φωνή με πάνω από σαράντα πέντε χρόνια καριέρας.

Ήταν πριν από δυόμιση χρόνια περίπου που σας είχα προτείνει για πρώτη φορά κάτι δικό τους, ο λόγος για τους Young Gun Silver Fox. Το ντουέτο έχει βγάλει καινούργιο δίσκο, τον τέταρτό τους, τον περασμένο Οκτώβριο και το σοφτ ροκ τους στιγμές – στιγμές φαντάζει απλά ακαταμάχητο. Όπως συμβαίνει και εδώ με το τραγούδι τους «Νικητές» που υπάρχει στη σημερινή λίστα.

Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, η Inci Gurun σπούδαζε στην Αγγλία οικονομικά. Με το Gaslight εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το βήμα που της έδωσε το Tik Tok πράγμα φυσικό για τους καλλιτέχνες νέας κοπής ενώ ήταν ακόμη φοιτήτρια ενώ πλέον έχει δισκογραφικό συμβόλαιο. Πέρσι κυκλοφόρησε τρία τραγούδια και το The One είναι το πρώτο για φέτος. Ποιος ξέρει το μέλλον τι μπορεί να της φέρει. Τώρα αν αυτό σας φαντάζει εφήμερο ίσως και να είναι έτσι, αλλά το τραγούδι στους νέους ακούγεται τουλάχιστον ελκυστικό και οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν προ πολλού αλλάξει...

 Από το Λίβερπουλ έρχεται η κυρία Holly Lapsley Fletcher. Το Lifeline έχει θέμα την ψυχική υγεία και συνοδεύεται είναι η αλήθεια από μια σοφή παραγωγή που αναδεικνύει τους στίχους. Συμπεριλαμβάνεται στο πολύ φρέσκο και ενδιαφέρον τρίτο της άλμπουμ δυόμιση χρόνια μετά το Through Water. Η 26χρονη τραγουδίστρια ξεκίνησε τα δισκογραφικά της πονήματα πρώτα διαδικτυακά ενώ το 2016 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της άλμπουμ με τίτλο Long Way Home.

Παραμένουμε στην ποπ του σήμερα με το πρώτο δείγμα από την αναμενόμενη νέα δουλειά, τρίτη στη σειρά, του λονδρέζου Tom Speight    , το The One. 

Βρετανική είναι και η επόμενη στιγμή με τη νέα ελπίδα της γαλανομάτας σόουλ από το νησί. Ο ντεμπούτο δίσκος της Mica Millar κυκλοφόρησε το καλοκαίρι που μας πέρασε και είναι σε παραγωγή της ίδιας, ηχογραφημένος εν μέρει και στο προσωπικό της στούντιο στο Μάντσεστερ, επιπλέον σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Μινεάπολις, Νασβίλ και Ντέβον. Μια ντουζίνα από έμπειρους μουσικούς και μηχανικούς ήχου την πλαισιώνουν και σκέφτομαι ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Σημειώστε το όνομα!

Στρογγυλοκάθομαι στο Λονδίνο και απολαμβάνω ακόμα μια ωραία φωνή που ακουμπάει και αυτή τη σόουλ. Το έγχορδα και τα δεύτερα φωνητικά σε συνδυασμό με το ηχόχρωμα της φωνής της Lily Moore σε ωθούν να ξαναπατήσεις πειθήνια το play. Τι και αν η Amy και η Adele στοιχειώνουν τα τριάμισι λεπτά του Hard Days Love, άλλωστε αποτελεί στην περίπτωσή της κομπλιμέντο. Ο πατέρας της Gary φουσκώνει από περηφάνια από εκεί ψηλά…

Η μουσική της νορβηγικής φωνής του Poor Leno των ομοεθνών της Röyksopp για τον σημερινό επίλογο. Ο Erlend Øye, κοσμογυρισμένος, έχει αγαπήσει την Σικελία και από το 2012 κατοικεί εκεί. Με τους συντοπίτες του ιταλούς, το τρίο των La Comitivia συνεργάζεται εδώ ξανά και με χέρι βοηθείας την κολεκτίβα Stargaze, στο καλοκαιρινό μυρωδιών σάουντρακ μιας ταινίας που ακόμη δεν έχει γυριστεί.
Καλή σου ακρόαση…

Στο Spotify:

 

Στο Youtube:

Video Url

Η λίστα:

Καλλιτέχνης

Τίτλος τραγουδιού

Album/EP/Singe

Ημερομηνία Κυκλοφορίας

Dalle Béton

CPF (Du Cash pour les fumiers)

Béton Fixation Force 9

09/12/2022

Auntie Leo & The Backstabbers

Done No Good

Done No Good

20/01/2023

Elvis Presley

Craw-Fever

ELVIS (Original Motion Picture Soundtrack)

24/06/2022

Galactic, Cimafunk, Anjelika 'Jelly' Joseph

Ready for Me

Ready for Me

13/01/2023

Ibrahim Maalouf, -M-, Sheléa

Tout s'illumine

Capacity to Love

04/11/2022

New Regency Orchestra, Lex Blondin

Mambo Rama - Lex Blondin Rework

Mambo Rama

09/12/2022

Dolores Forever

Conversations With Strangers

Conversations With Strangers

10/11/2022

Kid Sistr

X-Tape (Want to Want Me)

X Tape (Want to Want Me)

20/01/2023

NOISY

RUDEBOY

RUDEBOY

13/01/2023

Ashley Ryan

Hush Little Baby

Hush Little Baby

20/01/2023

Alcione

Você Me Vira a Cabeça (Duas Faces - Ao Vivo na Mangueira)

Você Me Vira a Cabeça (Duas Faces - Ao Vivo na Mangueira)

20/01/2023

Young Gun Silver Fox

Winners

Ticket to Shangri-La

21/10/2022

INJI

THE ONE

THE ONE

19/01/2023

Låpsley

Lifeline

Cautionary Tales Of Youth

20/01/2023

Tom Speight

The One

The One

13/01/2023

Mica Millar

Flashlights

Heaven Knows

10/06/2022

Lily Moore

Hard Days Love

Hard Days Love

19/01/2023

Erlend Øye, La Comitiva, stargaze

Abril's Theme

Abril's Theme

02/12/2022

 

Και το δωράκι που σας υποσχέθηκα πιο πάνω: