Duff McKagan: Ο εθισμός του στο αλκοόλ και οι δύσκολες στιγμές που πέρασε

Copyright Instagram @duffmckagan

Οι Guns N' Roses σχηματίστηκαν στην Καλιφόρνια στα μέσα της δεκαετίας του '80 και το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ, Appetite for Destruction, κυκλοφόρησε το 1987. Αλλά, δεν ήταν μέχρι το δεύτερο σινγκλ τους, Sweet Child O' Mine, ένα χρόνο αργότερα που εκτόξευσε το γκρουπ στην κορυφή. Το συγκρότημα εδραίωσε τη θέση του στη μουσική βιομηχανία και καθώς περνούσαν τα χρόνια  απέκτησαν εκατομμύρια θαυμαστές. Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μέλη της μπάντας είχαν ένα lifestyle αρκετά επιβλαβές για την υγεία τους. Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, ορισμένα μέλη του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένου του μπασίστα Duff McKagan, μίλησαν ανοιχτά για τη κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Σε μια συνέντευξη με τη Lily Cornell Silver στο podcast "Mind Wide Open", ο McKagan δήλωσε ότι η εξάρτησή του από διάφορες ουσίες προήλθε από κρίσεις πανικού, την πρώτη από τις οποίες βίωσε όταν ήταν 16 ετών. Έκανε χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις και έζησε με αυτόν τον τρόπο λίγο περισσότερο από μια δεκαετία. Με τα χρόνια, συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν περισσότερο αλκοόλ για να αντεπεξέλθει μέχρι που έφθασε στο σημείο να καταναλώνει πάνω από τρία λίτρα βότκα την ημέρα ταυτόχρονα με την χρήση ναρκωτικών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η κατανάλωση αλκοόλ «είχε πάρει επικές διαστάσεις», σύμφωνα με δηλώσεις του στο περιοδικό Maxim. Παραδέχτηκε ότι κάπνιζε κρακ με τον κιθαρίστα της μπάντας Slash σε ένα ιδιωτικό τζετ κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας και δεν μπορούσε να θυμηθεί μερικές από τις συναυλίες εκείνης της περιόδου. Στα απομνημονεύματά του με τίτλο It's So Easy: And Other Lies, ο McKagan είπε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ δεν ήταν μέρος των σχεδίων του. Ήθελε απλά να παίζει μουσική. Κάποια στιγμή το 1992, προσπάθησε να κόψει το ποτό, αλλά όσο κι αν προσπάθησε, δεν τα κατάφερε. Ένα χρόνο αργότερα, αντικατέστησε τη βότκα με κρασί, αλλά ούτε αυτό βοήθησε, καθώς σταδιακά αύξησε την κατανάλωση μέχρι που έφθασε έως και δέκα μπουκάλια κρασί την ημέρα.

Σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό GQ, ο McKagen αποκάλυψε ότι εκείνη η περίοδος ήταν ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία της ζωής του και δεν τον ένοιαζαν οι συνέπειες των πράξεών του. «Απλώς δεν με ένοιαζε αν θα ζήσω. Δεν μπορούσα να βγάλω τον εαυτό μου από αυτήν την κατάσταση εθισμού και αλκοολισμού και ήμουν πεπεισμένος ότι ερχόταν το τέλος». Τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας χρήσης αλκοόλ έκαναν  τελικά την εμφάνισή τους και τον Μάιο του 1994 ξύπνησε με έντονους πόνους στο στομάχι. Ήταν μόνος στο σπίτι του στο Σιάτλ και δεν μπορούσε καν να φτάσει μέχρι το τηλέφωνο για να ζητήσει βοήθεια. 

Αποδείχθηκε ότι ο Duff McKagan έπασχε από  οξεία παγκρεατίτιδα που προκαλείται από το υπερβολικό αλκοόλ. Η παγκρεατίτιδα, όπως περιγράφεται από την Mayo Clinic, είναι μια κατάσταση κατά την οποία δημιουργούνται φλεγμονές στο  πάγκρεας και οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες επιπλοκές στην υγεία ή ακόμη και σε θάνατο αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Ευτυχώς, ο Duff McKagan μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο την ώρα που έπρεπε. Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, ανακαλύφθηκε ότι το πάγκρεάς του είχε διογκωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και είχε υποστεί ρήξη. Ο γιατρός του είπε ότι έπρεπε να αφαιρεθεί ένα κομμάτι του και αυτό το περιστατικό τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι ήταν αναγκαίο να προβεί σε σοβαρές αλλαγές στον τρόπο ζωής του αν ήθελε να ζήσει. «Ήμουν στο νοσοκομείο για μερικές εβδομάδες και μου δόθηκε χρόνος να σκεφτώ πραγματικά πώς έφτασα ως εκεί», είπε στην εκπομπή Hardtalk του BBC. Ο Duff McKagan ξεκίνησε το ταξίδι του προς την ανάρρωση αφού βγήκε από το νοσοκομείο.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να διαγράψει τα τηλέφωνα όλων των εμπόρων ναρκωτικών του ενώ παράλληλα ξεκίνησε να ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και την ποδηλασία. Δεν ήταν εύκολο στην αρχή, ενώ έλεγε επανειλημμένα στον εαυτό του, «Αν πιω, θα πεθάνω». Τελικά, έφερε τον εαυτό του σε μια κατάσταση όπου μπορούσε να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε χωρίς ναρκωτικά και αλκοόλ και από τότε ο Duff McKagan είναι νηφάλιος.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε χρειάζεται βοήθεια σε θέματα εθισμού, μπορείτε να καλέσετε την γραμμή βοήθειας 1145.