Οι θαυμαστές της Aaliyah κάνουν έκκληση για την ένταξη της τραγουδίστριας στο Rock and Roll Hall of Fame

Wikimedia Commons / MikaV

Η αίτηση έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 7.000 υπογραφές και κάνει λόγο για τη συνεχιζόμενη παρουσία και επιρροή της αδικοχαμένης τραγουδίστριας σε όλο τον κόσμο της μουσικής.

Από την έναρξή της τον περασμένο Μάιο, η αίτηση μέσω της ιστοσελίδας Change.org – που δημιουργήθηκε από τον θαυμαστή της, Albert Tsibu – έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 7.000 υπογραφές. Η συνοδευτική περιγραφή της αίτηση αναφέρεται στις περισσότερες από δύο δεκαετίες από τον θάνατο της Aaliyah το 2001, υποστηρίζοντας ότι η «παρουσία και η επιρροή της τραγουδίστριας συνεχίζουν να είναι αισθητές σε όλο τον κόσμο της μουσικής, της μόδας, του κινηματογράφου και της ποπ κουλτούρας».

Η περιγραφή συνεχίζει ονομάζοντας όλα τα άλμπουμ της Aaliyah – από το ντεμπούτο του 1994 «Age Ain’t Nothing but a Number» έως το «Aaliyah» του 2001, τα οποία παρήγαν «δεκάδες επιτυχημένα σινγκλ» και «εκατομμύρια δίσκους σε πωλήσεις». Η περιγραφή επίσης, απαριθμεί μουσικούς όπως η Beyoncé, η Rihanna, ο Drake και η Normani που «ονόμασαν την Aaliyah ως πηγή έμπνευσης».

Το Rock and Roll Hall of Fame ορίζει ότι οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει το πρώτο τους έργο «τουλάχιστον 25 χρόνια πριν από το έτος υποψηφιότητας». Με αυτά τα κριτήρια, η Aaliyah έγινε επιλέξιμη για την υποψηφιότητα το 2019, την ίδια χρονιά που το «Age Ain’t Nothin But a Number» έγινε 25 ετών.

Ο Tsibu – ο οποίος ενθαρρύνει τους θαυμαστές να μοιραστούν την αίτηση χρησιμοποιώντας το hashtag #Aaliyah4RockHall – αναφέρει τα ρεκόρ της Aaliyah μετά τον θάνατό της ως άλλο έναν λόγο για την εισαγωγή στο Hall of Fame. Το 2002, η τραγουδίστρια τιμήθηκε με δύο μεταθανάτιες διακρίσεις από τα American Music Awards, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Τραγουδίστριας της Soul.

Το 2012, οι αναφορές για ένα μεταθανάτιο άλμπουμ της Aaliyah στο οποίο θα συμμετείχαν οι Timbaland και Missy Elliott διαψεύστηκαν από τους μουσικούς, ενώ το φημολογούμενο άλμπουμ συνεργασίας με τον Drake το 2014 ακυρώθηκε μετά την άρνηση της οικογένειάς της.

Το 2021, ο The Weeknd στρατολόγησε μετά θάνατον την Aaliyah για το κοινό σινγκλ «Poison». Τον περασμένο Ιανουάριο, ο θείος της Aaliyah επιβεβαίωσε ότι ένα μεταθανάτιο άλμπουμ με τίτλο «Unstoppable» με τους Drake, Ne-Yo, Snoop Dogg και Future θα κυκλοφορούσε εκείνον τον μήνα, αν και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Αν και παραδοσιακά προορίζεται για καλλιτέχνες της ροκ, το Rock and Roll Hall of Fame έχει εδώ και καιρό εντάξει μουσικούς από άλλα είδη. Πέρυσι, ο οργανισμός ενέταξε την τραγουδίστρια της country, Dolly Parton και τον ράπερ Eminem, μαζί με τους Duran Duran, Lionel Richie, Eurythmics και Judas Priest.

Στις 25 Αυγούστου 2001, η Aaliyah πέθανε σε ηλικία 22 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα στις Μπαχάμες, όταν το υπερφορτωμένο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση, σκοτώνοντας και τους εννέα επιβαίνοντες.

 

Video Url