Πώς εξηγείται το φιάσκο της Ticketmaster με την περιοδεία της Taylor Swift

Copyright Instagram @taylorswift

Η Ticketmaster ζήτησε συγγνώμη από την Taylor Swift και τους θαυμαστές της, όταν ο ιστότοπός της εταιρίας πώλησης εισιτηρίων κατέρρευσε, αφήνοντας χιλιάδες Swifties απογοητευμένους λίγο πριν την έναρξη της περιοδείας The Eras Tour.  

«Ζητάμε συγγνώμη από τους fans. Ζητάμε συγγνώμη από την Taylor Swift. Πρέπει να τα πάμε καλύτερα και θα τα πάμε καλύτερα», είπε ο πρόεδρος του Live Nation, Joe Berchtold, κατά την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας.

Η διάσημη τραγουδίστρια ανακοίνωσε την περιοδεία "The Eras Tour" τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, με 52 ημερομηνίες συναυλιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και του θαυμαστές της Taylor Swift να περιμένουν με αγωνία, καθώς είναι η πρώτη της περιοδεία εδώ και πέντε χρόνια.

Αυτή η «άνευ προηγουμένου ζήτηση για εισιτήρια», ήταν αναμενόμενη όταν ξεκίνησε η προπώληση, καθώς οι απαρηγόρητοι θαυμαστές ανέφεραν μέσω των social media μεγάλες ουρές και τεχνικές δυσκολίες, με πολλούς να χάνουν τελικά την ευκαιρία να προμηθευτούν με τα μαγικά χαρτάκια.

Συνολικά, 14 εκατομμύρια χρήστες (συμπεριλαμβανομένων των bots) αναζήτησαν εισιτήρια. Η προπώληση έδινε πρόσβαση σε 1,5 εκατομμύρια «επαληθευμένους» θαυμαστές της Taylor Swift, αλλά στο τέλος πουλήθηκαν 2,2 εκατομμύρια εισιτήρια.

Ως αποτέλεσμα του χάους που προκλήθηκε, η Ticketmaster ακύρωσε αργότερα τη δημόσια πώληση εισιτηρίων που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου.
«Λόγω των εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων στα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων και του ανεπαρκούς αποθέματος εισιτηρίων για την κάλυψη αυτής της ζήτησης, η αυριανή δημόσια πώληση για την The Eras Tour ακυρώνεται», έγραψε η εταιρεία στο Twitter.

Η ίδια η Taylor Swift έσπασε αργότερα τη σιωπή της για την κατάσταση, δηλώνοντας ότι ήταν «εξοντωτικό» για εκείνη να «βλέπει τα λάθη να συμβαίνουν χωρίς καμιά ανάληψη ευθύνης».

«Είναι αυτονόητο ότι είμαι εξαιρετικά προστατευτική με τους θαυμαστές μου», ξεκίνησε τη δήλωσή της η Swift. «Είναι πραγματικά δύσκολο για μένα να εμπιστευτώ μια εξωτερική οντότητα με αυτές τις σχέσεις και αυτή την αφοσίωση».
Η τραγουδίστρια διευκρίνισε επίσης ότι «η ομάδα μου και εγώ ρωτήσαμε την Ticketmaster πολλές φορές αν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το είδος ζήτησης και μας διαβεβαίωσαν ότι μπορούσαν».

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό που 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι πήραν εισιτήρια, αλλά με εκνευρίζει που πολλοί από αυτούς νιώθουν ότι πέρασαν από τόσα εμπόδια για να τα αποκτήσουν».

Από τη συγχώνευση της Ticketmaster με την Live Nation το 2010, υπήρξαν παράπονα για το μονοπώλιο της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Η Δημοκρατική γερουσιαστής των ΗΠΑ, Amy Klobuchar, πρόεδρος της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της Γερουσίας απάντησε με επιστολή στη Live Nation Entertainment Inc όπου εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση του ανταγωνισμού στον κλάδο των εισιτηρίων και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στους καταναλωτές».

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Live Nation, αλλά αυτό προηγείται του χάους των εισιτηρίων του Swift», ανέφερε το CNBC. Η γερουσιαστής Klobuchar τόνισε στην ακρόαση της επιτροπής πώς η Ticketmaster είναι υπεύθυνη για το 70 τοις εκατό των πωλήσεων εισιτηρίων στις ΗΠΑ, χωρίς ανταγωνισμό και πιστεύει ότι η εταιρεία «δεν αντιμετωπίζει καμία πίεση για συνεχή καινοτομία και βελτίωση».

Η Live Nation αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Klobuchar, καθώς πιστεύει ότι έχει υποστεί μείωση του μεριδίου αγοράς από τη συγχώνευση πριν από 13 χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Live Nation, Joe Berchtold, μια επίθεση από bots έφταιγε για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όσοι προσπάθησαν να αγοράσουν εισιτήρια online. «Γνωρίζαμε ότι τα bots θα επιτεθούν και σχεδιάσαμε αναλόγως. Παρ’ όλα αυτά δεχτήκαμε επιθέσεις από τριπλάσιο αριθμό bots από ότι αναμέναμε και για πρώτη φορά αυτές οι επιθέσεις είχαν ως στόχο τους κωδικούς πρόσβασης των servers», εξήγησε ο Berchtold στους γερουσιαστές.

«Ενώ τα bots απέτυχαν να διεισδύσουν στο σύστημά μας ή να αποκτήσουν εισιτήρια, η επίθεση απαιτούσε από εμάς να επιβραδύνουμε και ακόμη και να διακόψουμε τις πωλήσεις μας».

Αν και ο πρόεδρος του Live Nation παραδέχτηκε ότι υπήρχαν «αρκετά πράγματα που θα μπορούσαμε να είχαν γίνει καλύτερα», προέτρεψε τους νομοθέτες να δώσουν προσοχή στους «μαυραγορίτες που παραβιάζουν το νόμο, χρησιμοποιώντας bots και κυβερνοεπιθέσεις για να αποκομίσουν εισιτήρια».