Ακυρώθηκαν οι Pantera από δύο γερμανικά φεστιβάλ λόγω ναζιστικού χαιρετισμού

Copyright instagram @panteraofficial

Το συγκρότημα ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στο Rock am Ring και στο Rock im Park, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στο Nurburgring και τη Nurnberg της Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά, το γκρουπ έχει πλέον διαγραφθεί από τη σύνθεση των δύο φεστιβάλ. Μερικοί από τους τραγουδιστές και συγκροτήματα που έχουν προγραμματιστεί για να εμφανιστούν είναι οι Limp Bizkit, οι Kings of Leon, οι Tenacious D, οι Bring Me the Horizon και ο Machine Gun Kelly.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, είχαμε πολλές εντατικές συζητήσεις με καλλιτέχνες, τους συνεργάτες μας και εσάς, τους θαυμαστές του φεστιβάλ και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την κριτική μαζί και αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε το συγκρότημα από το πρόγραμμα», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.

Η αντίδραση προέρχεται από ένα περιστατικό που συνέβη το 2016 όταν ο τραγουδιστής των Pantera, Phil Anselmo φέρεται να χαιρέτισε ναζιστικά και είπε "white power" ενώ έπαιζε στο "Dimebash", μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του αείμνηστου κιθαρίστα των Pantera, Darrell "Dimebag" Abbott. Εκείνη την εποχή, ο Anselmo ισχυρίστηκε ότι αστειευόταν για το λευκό κρασί που έπινε στα παρασκήνια και αργότερα κυκλοφόρησε μια δήλωση ζητώντας συγγνώμη.

«Όποιος με γνωρίζει, ξέρει ότι δεν πιστεύω σε τίποτα από αυτά», είπε. «Δεν θέλω να γίνω μέλος καμίας ομάδας. Είμαι αυτόνομο άτομο και ζητώ χίλια τοις εκατό συγγνώμη από οποιονδήποτε προσέβαλε με αυτό που είπα. Και λυπάμαι πολύ και ελπίζω να μου δώσετε μου άλλη μια ευκαιρία … απλά δώστε μου άλλη μια ευκαιρία». Τρία χρόνια αργότερα, το 2019, οι εμφανίσεις των Pantera σε δύο συναυλίες στη Νέα Ζηλανδία ακυρώθηκαν λόγω του ίδιου περιστατικού του 2016.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το Γερμανικό Κόμμα των Πρασίνων από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νυρεμβέργης δημοσίευσε μια δήλωση, λέγοντας ότι ο Anselmo «επέδειξε επανειλημμένα και σκόπιμα ναζιστικά σύμβολα ή φώναζε ρατσιστικά συνθήματα».

Ζήτησαν από τους διοργανωτές των φεστιβάλ να αφαιρέσουν το συγκρότημα από το πρόγραμμά τους. «Οι πρώην χώροι συγκέντρωσης του Ναζιστικού Κόμματος είναι ένας τόπος παραβατών και  επομένως, ένας τόπος νουθεσίας», έγραψαν. (Το Rock im Park λαμβάνει χώρα στο Zeppelinfeld, όπου πραγματοποιήθηκαν έξι συγκεντρώσεις του ναζιστικού κόμματος μεταξύ 1933-38.) «Ως τόπος μάθησης και μνήμης, οι πολίτες και οι φορείς της Νυρεμβέργης στο εκπαιδευτικό έργο και την κοινωνία των πολιτών αναλαμβάνουν πάντα την ευθύνη που σχετίζεται με αυτό. Μόνο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ειρήνη πρέπει να πηγάζουν από εδώ, όπως δηλώνει και η δέσμευσή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νυρεμβέργης».

Οι Pantera δέχονται επίσης πυρά για την επανένωση τους, με ορισμένους θαυμαστές να θρηνούν για την απουσία των αείμνηστων αδελφών Abbott, του Dimebag Darrell και του Vinnie Paul. (Η τρέχουσα σύνθεση του συγκροτήματος περιλαμβάνει τα μέλη της κλασικής εποχής Anselmo και τον μπασίστα Rex Brown, καθώς και τον κιθαρίστα Zakk Wylde και τον ντράμερ Charlie Benante.) Πέρυσι, εκπρόσωποι του Vinnie Paul δημοσίευσαν μια δήλωση που απέρριπτε την επερχόμενη περιοδεία καθότι δεν την θεωρούσαν μια σωστή επανένωση.

«Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει επανένωση των Pantera χωρίς τον Vinnie και τον Dime», ανέφερε η δήλωση. «Ωστόσο, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την κληρονομιά του Vinnie και του Dime, από το να φέρουμε τη μουσική των Pantera απευθείας στους θαυμαστές. Μας τιμά που ο Charlie και ο Zakk, οι πολύ στενοί φίλοι και τα αδέρφια τους μουσικοί, θα μοιραστούν τη σκηνή με τον Philip και τον Rex, για να απελευθερώσουν τη δύναμη των Pantera ζωντανά σε όλο τον κόσμο».

Οι επόμενες ζωντανές εμφανίσεις του Pantera έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τον Μάρτιο στο Loud Park Festival στην Ιαπωνία.

 

Video Url