Μια νέα συλλογή ηλεκτρονικής μουσικής από το Ιράν κυκλοφόρησε υπέρ του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών

Copyright Instagram @nesaazadikhah

«Κυκλοφορούμε αυτή τη συλλογή ως ένδειξη αλληλεγγύης για ένα ελεύθερο Ιράν και στοχεύουμε να διαδώσουμε αυτήν την επανάσταση μέσω της μουσικής».

Οι Ιρανές AIDA και Nesa Azadikhah κυκλοφόρησαν μια νέα συλλογή ηλεκτρονικής μουσικής για την υποστήριξη του κινήματος υπέρ των δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν.

Το ζευγάρι λάνσαρε τη νέα τους δισκογραφική εταιρία Apranik Records ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της συλλογής την περασμένη εβδομάδα. Η συλλογή των 12 κομματιών, με τίτλο «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», περιλαμβάνει αποκλειστικά γυναίκες καλλιτέχνες από το Ιράν συμπεριλαμβανομένων των SarrSew, Sharona Lico, XEEN, Kimia Koochakzadeh-Yazdi και ROW92, καθώς και τις ίδιες τις Azadikhah και AIDA.

Η AIDA και η Azadikhah έχουν αφιερώσει τη συλλογή στις εξεγέρσεις στο Ιράν καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κακομεταχείρισης των γυναικών.
Σε μια ανάρτηση στο Instagram σχετικά με το άλμπουμ, το ζευγάρι έγραψε: «Η συλλογή  “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία” αποτελείται από 12 κομμάτια φτιαγμένα από ιρανές μουσικούς παραγωγούς. Σήμερα συμπληρώνονται επίσης 126 ημέρες από την έναρξη των πρόσφατων εξεγέρσεων στο Ιράν και τη δολοφονία της Mahsa Zhina Amini. Αυτή η εξέγερση, ο θυμός μας και η ελπίδα μας να ευαισθητοποιήσουμε μέσω της μουσικής είναι ο λόγος που ιδρύσαμε αυτή τη δισκογραφική».

 

 

«Μετά από 3 μήνες δουλειάς, είμαστε περήφανες που ανακοινώνουμε ότι η πλήρης έκδοση είναι επιτέλους διαθέσιμη για αγορά και αναπαραγωγή. Ως ομάδα Ιρανών γυναικών, αυτός ο αγώνας είναι πιο κοντά στην καρδιά μας. Κυκλοφορούμε αυτή τη συλλογή σε ένδειξη αλληλεγγύης για ένα ελεύθερο Ιράν και στοχεύουμε να διαδώσουμε αυτήν την επανάσταση μέσω της μουσικής».

«Το θέμα αυτής της συλλογής είναι η δύναμη, η ανυπακοή και η αγριότητα και αντηχεί σε όλα τα κομμάτια. Αυτή είναι η ενέργεια με την οποία οι Ιρανές γυναίκες συνεχίζουν να πιέζουν για ελευθερία. Ονειρευόμαστε ένα μέλλον όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν ανοιχτά και με ασφάλεια να ασκούνται, να αναπτύσσονται και να διαπρέπουν στις τέχνες, ειδικά στην ηλεκτρονική μουσική. Από εμάς για εσάς και για ένα ελεύθερο Ιράν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εμπλεκόμενους».

Μέσου του Bandcamp, πρόσθεσαν: «Σε όλη την Ιρανική ιστορία, οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή της μουσικής, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ωστόσο, τα τελευταία 44 χρόνια υπό το ισλαμικό καθεστώς, οι γυναίκες στο Ιράν έχουν απαγορευτεί από το τραγούδι, το χορό και τις παραστάσεις».

«Αντιμετωπίζοντας απειλές για την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους, για την καριέρα και τη φήμη τους, οι γυναίκες καλλιτέχνες αναγκάζονται να παραιτηθούν, να φύγουν από το Ιράν ή να περάσουν στην παρανομία αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους. Παρόλα αυτά, οι Ιρανές γυναίκες παρέμειναν ενεργές και στην πρώτη γραμμή της τέχνης τους, ξεπερνώντας τα όρια τόσο από το Ιράν όσο και από διάφορες γωνιές του κόσμου».

 «Στο Ιράν έχει ξεσπάσει μια επανάσταση. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, ένα νεαρό κορίτσι ονόματι Mahsa Jina Amini σκοτώθηκε από την αστυνομίας ηθών του Ιράν, μιας αστυνομικής δύναμης που διατάχθηκε να επιβάλει τους ισλαμικούς κώδικες ένδυσης στις γυναίκες μέσω μεθόδων παρενόχλησης».

«Από τότε, μεγάλες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ξεκίνησε ως σπίθα διαμαρτυρίας για τη δικαιοσύνη για την Mahsa Amini, από τότε μετατράπηκε σε επανάσταση με τους ανθρώπους να διαδηλώνουν άφοβα σε όλη τη χώρα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει, συλλάβει και βασανίσει βάναυσα πολλούς διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων. Παρόλα αυτά, οι διαμαρτυρίες γίνονται όλο και μεγαλύτερες και ο αγώνας για την ελευθερία από την καταπίεση προς τις γυναίκες και τα κορίτσια έχει γίνει ο μεγαλύτερος του είδους του σε όλη την ιστορία».

Μπορείτε να αγοράσετε τη συλλογή εδώ. Η Apranik Records θα δωρίσει τα έσοδα από τη συλλογή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που βοηθούν γυναίκες στο Ιράν.

Πρόσφατα, η Karen O, η Shirley Manson και η Suki Waterhouse ήταν μεταξύ μιας ομάδας μουσικών που υποστήριξαν τις εκκλήσεις για τον τερματισμό των δολοφονιών των διαδηλωτών στο Ιράν.

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, περισσότερες από 50 καλλιτέχνες από τη βιομηχανία του θεάματος έχουν συμμετάσχει σε ένα βίντεο στο οποίο ο καθένας κρατά από ένα κομμάτι χαρτί με το hashtag #StopExecutionsInIran. Το έργο οργανώθηκε από την Ιρανοαμερικανίδα σεναριογράφο Nicole Najafi, τη σκηνοθέτη, συγγραφέα και παραγωγό Ana Lily Amirpour και την ηθοποιό-συγγραφέα Mozhan Marnò.

 

Video Url

 

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ιράν στον αγώνα του για ελευθερία», αναφέρει ένα μήνυμα στην οθόνη. «Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί. Κάποιοι έχουν ήδη εκτελεστεί. Πολλοί άλλοι κινδυνεύουν. Αλλά ο κόσμος παρακολουθεί».

Η Marnò είπε στο Hollywood Reporter ότι ο στόχος του βίντεο είναι «να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερα την προσοχή σε αυτό το θέμα και με αυτόν τον τρόπο να κάνει την Ισλαμική Δημοκρατία να νιώσει την πίεση – η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί».

Συνέχισε: «Ο άλλος σκοπός αυτού είναι να δείξει στους Ιρανούς στο Ιράν ότι ο κόσμος είναι μαζί τους. Ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει. Ότι οι διαμαρτυρίες και τα βάσανά τους δεν είναι μάταια. Είναι εκεί έξω στους δρόμους διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και αυτό συνεχίζεται εδώ και μήνες. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την ψυχική και σωματική αντοχή που χρειάζεται».