Live and Let Die. Γιατί ο McCartney δεν συμφώνησε με την παρωδία του Weird Al

Wikimedia Commons / Chris Favero & Raphael Pour-Hashemi

Ο Weird Al Yankovic έχει γίνει πασίγνωστος για τις επιτυχημένες του παρωδίες τραγουδιών από δεκάδες καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Michael Jackson, Madonna, Queen, Green Day και Lady Gaga. Ενώ η παρωδίας ενός τραγουδιού από τον Weird Al αποτελεί τιμή  για πολλούς μουσικούς, ο Paul McCartney ήταν αντίθετος και δεν ήθελε τον Αμερικανό τραγουδιστή να διασκευάσει ένα από τα τραγούδια του, αφού έμαθε περί τίνος πρόκειται.

Ενώ το είδος της μουσικής παρωδίας δεν είναι και πολύ διαδεδομένο, ο Weird Al είναι ο βασιλιάς του. Ο Weird Al Yankovic, τον οποίο υποδύθηκε πρόσφατα ο Daniel Radcliffe στην ταινία Weird: The Al Yankovic Story, είναι ένας πολυβραβευμένος καλλιτέχνης με βραβεία Grammy που ειδικεύεται στις παρωδίες. Πολλά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του περιλαμβάνουν το "Amish Paradise", μια παρωδία του "Gangsta's Paradise" του Coolio και το "Like a Surgeon", μια παρωδία του "Like a Virgin" της Madonna.

Ενώ οι Beatles θα ήταν εύκολος στόχος για παρωδία, λαμβάνοντας υπόψη πόσο εμβληματική είναι η μουσική τους, ο Yankovic έχει διασκευάσει το συγκρότημα λίγες φορές. Η πρώτη παρωδία των Beatles ήταν το 1996 με το "Gee, I'm a Nerd", μια παρωδία του "Free as a Bird". Το 2017, κυκλοφόρησε το "Pac-Man", μια παρωδία του "Taxman" από το άλμπουμ των Beatles, Revolver.

Ενώ ο Yankovic δουλεύει ως επί το πλείστον μόνος του, πρέπει παρ’ όλα αυτά να πάρει άδεια από άλλους καλλιτέχνες για να κάνει παρωδία τα τραγούδια τους. Σε μια συνέντευξη με τον Conan O'Brien, ο Weird Al αποκάλυψε ότι δεν του έχουν δώσει το πράσινο φως όλοι οι καλλιτέχνες και ένας από αυτούς ήταν και ο Paul McCartney. Σύμφωνα με τον τραγουδιστή, ήθελε να κάνει μια παρωδία του "Live and Let Die" από την ομώνυμη ταινία του James Bond. Ήθελε να το ονομάσει "Chicken Pot Pie", αλλά ο McCartney δεν συμφώνησε μιας και είναι αυστηρός χορτοφάγος.

«Ο Paul δεν ήθελε να το κάνω γιατί είναι αυστηρός χορτοφάγος και δεν ήθελε μια παρωδία που να ενθαρρύνει την κατανάλωση ζωικής σάρκας», είπε ο Yankovic. «Μου είπε να αλλάξω τον τίτλο και αντί για κοτόπουλο να βάλω tofou. Είπα, Όχι, το ρεφρέν του τραγουδιού μου θα είναι το Bawk-bawk-bawk-bawk και το tofu δεν κάνει θόρυβο. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Ο McCartney απάντησε δημόσια, λέγοντας ότι η σύζυγός του Linda δεν θα του επέτρεπε ποτέ να υποστηρίξει ένα τραγούδι που «γιορτάζει τη θανάτωση κοτόπουλων». Σε μεταγενέστερη συνέντευξη στο podcast, The B.S. Report, ο Yankovic είπε ότι κατανοούσε το σκεπτικό του McCartney και δεν θέλει ο κόσμος να πιστέψει  ότι ο Paul δεν έχει χιούμορ.

«Καταλαβαίνω τους λόγους του», δήλωσε ο Yankovic. «Και μισώ όταν οι άνθρωποι τον βάζουν στη λίστα με τους ανθρώπους χωρίς χιούμορ γιατί αυτό δεν ισχύει καθόλου. Στην πραγματικότητα, είπε: Κάνε διασκευή οποιοδήποτε άλλο τραγούδι και πολύ ευχαρίστως να το εγκρίνω».

Ο Paul McCartney δεν είναι ο μόνος διάσημος τραγουδιστής που έριξε άκυρο στον Weird Al. Ο Yankovic πήρε άδεια για το "Beat it" και  το "Bad", αλλά ο Michael Jackson δεν ήθελε να κάνει μια διασκευή στο "Black or White", ένα από τα πιο πολιτικά κομμάτια του. «Σκέφτηκα να κάνω παρωδία στο "Black or White",  αλλά ο  Michael δεν συμφώνησε γιατί πίστευε ότι το κομμάτι ήταν περισσότερο ένα τραγούδι με μήνυμα και δεν ένιωθε τόσο άνετα με μια παρωδία αυτού του τραγουδιού, το οποίο καταλάβαινα απόλυτα».

Για την ιστορία το "Live and Let Die" είναι το main theme της ομώνυμης ταινίας James Bond του 1973, που ερμηνεύτηκε από τους Wings. Γραμμένο από τον Paul McCartney και τη σύζυγό του Linda, ήταν το πιο επιτυχημένο James Bond τραγούδι μέχρι εκείνο το σημείο, φτάνοντας στο Νο. 1 σε δύο από τα τρία μεγάλα charts των ΗΠΑ. Το τραγούδι έλαβε επίσης θετικές κριτικές από μουσικούς κριτικούς και συνεχίζει να επαινείται ως ένα από τα καλύτερα τραγούδια του McCartney.

Video Url