Rick Rubin: «Δεν έχω καμία τεχνική ικανότητα και δεν ξέρω τίποτα από μουσική»

Ο μουσικός παραγωγός μίλησε για  την δημιουργική του διαδικασία σε μια νέα συνέντευξη με τον Anderson Cooper στην εκπομπή 60 Minutes.

Ένας από τους πιο διάσημους και σημαντικούς παραγωγούς της σύγχρονης μουσικής, ο Rick Rubin έχει κερδίσει εννέα βραβεία Grammy και έχει συνεργαστεί με ονόματα κολοσσούς, από τους Red Hot Chili Peppers μέχρι τους Metallica και τον Johnny Cash.

Θα υπέθετε κανείς, ότι μπορεί και ξέρει να παίζει ένα ή δύο μουσικά όργανα ή να χειρίζεται την κονσόλα μίξης. Και όμως, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γύρω από την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, The Creative Act: A Way of Being, ο Rubin ισχυρίστηκε ακριβώς το αντίθετο.

Συζητώντας για τις ικανότητές του ως μουσικός παραγωγός με τον οικοδεσπότη του 60 Minutes, Anderson Cooper, ο Rick Rubin ρωτήθηκε αν έπαιζε κάποιο όργανο. Ο παραγωγός απάντησε, «μετά βίας». Ο Cooper συνέχισε, ρωτώντας τον Rubin αν ξέρει πώς να χρησιμοποιεί την κονσόλα ήχου και μίξης. «Όχι», απαντά ο Rick Rubin . «Δεν έχω καμία τεχνική ικανότητα και δεν ξέρω τίποτα από μουσική».

«Πρέπει να ξέρεις κάτι», ο παρουσιαστής απάντησε. «Ξέρω τι μου αρέσει και τι δεν μου αρέσει», είπε ο Rubin στον Cooper. Στη συνέχεια, ο Cooper ρώτησε τον Rubin για τι ακριβώς πληρώνεται, αν όχι για να προσφέρει στους καλλιτέχνες την τεχνική του ικανότητα ως παραγωγός. «Η εμπιστοσύνη που έχω στο γούστο μου και η ικανότητά μου να εκφράζω αυτό που νιώθω, έχει αποδειχθεί χρήσιμη για τους καλλιτέχνες», απάντησε ο Rick Rubin.

Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη, ο Rick ζήτησε από τον Anderson να κάτσει ήσυχα για δύο λεπτά διαλογισμού. Στη συνέχεια, ο Anderson ρώτησε αν ο διαλογισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργική του διαδικασία. «Διώχνει τις αποσπάσεις. Οι αποσπάσεις μπορούν να μπουν εμπόδιο στην άμεση σύνδεση με τη δημιουργική δύναμη».

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας, ο Rick Rubin είπε ότι δεν έχει σημασία τί πραγματικά θέλει το κοινό από την όλη διαδικασία. «Το κοινό έρχεται τελευταίο», είπε στον Anderson Cooper. «Το κοινό δεν ξέρει τι θέλει. Το κοινό ξέρει μόνο τι έχει προηγηθεί».

Ο Cooper διαφώνησε, λέγοντας ότι η μουσική βιομηχανία στο σύνολό της είναι «χτισμένη γύρω από την προσπάθεια να καταλάβει τι αρέσει σε κάποιον». «Ίσως να είναι για κάποιον άλλο», απάντησε ο Rick Rubin. «Αλλά όχι για μένα».

Όσοι δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του Rick Rubin ως παραγωγός μπορεί να εκπλαγούν όταν ανακαλύψουν ότι δεν μπορεί να χειριστεί τεχνικό εξοπλισμό ή ακόμα και να παίξει κάποιο μουσικό όργανο. Αλλά, στα μάτια του Rubin, το καθήκον ενός παραγωγού δεν είναι απλώς να ηχογραφεί τη μουσική ή να παίζει με τις ρυθμίσεις του μίκτη. Αντίθετα, έχει να κάνει με το να βοηθάει τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται ωθώντας τους, προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό επιτυγχάνεται ακούγοντας προσεκτικά, προσφέροντας τις σκέψεις και τις απόψεις του και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να ανθίσει η δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη.

Αυτή είναι μια προσέγγιση που έχει γοητεύσει μερικούς από τους πιο διάσημους μουσικούς του κόσμου, ενώ αποδεικνύεται διχαστική με άλλους. «Αυτό είναι που τον έχει κάνει έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όλων των εποχών σε οποιοδήποτε είδος μουσικής - η ικανότητά του να ακούει», είπε ο Anthony Kiedis των Red Hot Chili Peppers, μετά από την συνεργασία τους στο Unlimited Love του περασμένου έτους.

Ο Rick Rubin μίλησε για τη φιλοσοφία της δημιουργικότητάς του στο νέο βιβλίο του, που εκδόθηκε αυτόν τον μήνα από την Canongate. «Ανεξάρτητα από τα εργαλεία που χρησιμοποιείς για να δημιουργήσεις», γράφει ο Rubin στην εισαγωγή του βιβλίου, «το αληθινό εργαλείο είσαι εσύ».