Aerosmith. Η ιστορία πίσω από το όνομα της μπάντας

Wikimedia Commons / Julio Aprea

Είναι από τα πιο επιτυχημένα hard rock συγκροτήματα και ήταν ήδη διάσημοι από την δεκαετία του 1970. Ο λόγος φυσικά για τους Aerosmith. Οι πρώτες επιτυχίες τους,  "Sweet Emotion", "Dream On" και "Walk This Way" - βοήθησαν τους Aerosmith να γίνουν μεγάλο όνομα και τα τελευταία χρόνια του συγκροτήματος καθορίστηκαν από την επική τους επιστροφή μετά από μια σχετικά σύντομη παύση.

Αλλά από πού ξεκίνησαν όλα; Και πως προήλθε το όνομα «Aerosmith»; 
Ο Joey Kramer, συνιδρυτής και ντράμερ των Aerosmith, θεωρείται ως ο εγκέφαλος πίσω από το όνομα της μπάντας. Όπως αφηγείται στα απομνημονεύματά του το 2009, Hit Hard: A Story of Hitting Rock Bottom at the Top και σε μια συνέντευξη του 2019 στο Ultimate Classic Rock Nights, η έμπνευση ήρθε στον Kramer το 1968. Μόλις δύο χρόνια πριν το συγκρότημα σχηματιστεί επίσημα και ενώ ήταν ακόμα στο γυμνάσιο, ο Kramer εμπνεύστηκε το όνομα από ένα άλμπουμ του Harry Nilsson.

«Άκουγα ένα άλμπουμ εκείνη την εποχή, του Harry Nilsson, που λεγόταν Aerial Ballet. Ακούγαμε αυτόν τον δίσκο και άρχισα να ασχολούμαι πραγματικά με τους στίχους. Αρχίσαμε να παίζουμε με τη λέξη Aerial και μετά από λίγο έγινε Aero - δεν ξέρω πώς συνέβη αυτό», θυμάται ο Kramer.

«Το Aero έγινε Aeromind, Aerostar, Aero-this και Aero-that. Και κάποιος είπε Smith. Και το αποέλεσμα ήταν Aerosmith. Ουάου! Και από τότε το έγραφα παντού στα βιβλία του γυμνασίου και στα βιβλία των μαθηματικών. Και όλοι με ρωτούσαν: Τι σημαίνει Aerosmith; Και τους έλεγα: Όταν φύγω από το γυμνάσιο, θα φτιάξω ένα ροκ εν ρολ συγκρότημα και έτσι θα ονομάζεται. Και θα γίνουμε μεγάλοι και διάσημοι». Και από ότι φαίνεται το όνειρο του Kramer έγινε πραγματικότητα.

Οι Aerosmith έχουν τις ρίζες του σε μερικά παλαιότερα συγκροτήματα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο τραγουδιστής των Aerosmith, Steven Tyler, ήταν αρχικά μέλος μιας μπάντας που ονομαζόταν The Strangers στο Yonkers της Νέας Υόρκης, το 1964. Περίπου την ίδια εποχή, o Joe Perry και o Tom Hamilton, προσπαθούσαν να γίνουν διάσημοι ως Joe Perry’s Jam Band. 

Video Url

Μετά την μετακόμιση τους στη Βοστώνη, μια τυχαία συνάντηση με τον Kramer και μια εξίσου τυχαία συναυλία, τα ιδρυτικά μέλη των Aerosmith ενώθηκαν το 1970. Μετακόμισαν μαζί στο ίδιο σπίτι και λίγο αργότερα, το συγκρότημα θα προσλάμβανε τον Ray Tabano για να ολοκληρώσει την αρχική σύνθεση της μπάντας.

Και όπως δείχνει η ιστορία, η μάζωξη αυτών των ταλαντούχων μουσικών ήταν θρυλική. Οι Aerosmith έχουν πολλά χρυσά και πλατινένια άλμπουμ καθώς και τέσσερα βραβεία Grammy, ένα Rock and Roll Hall of Fame και αμέτρητες άλλες διακρίσεις.