Ο Nick Cave, ο αυστραλός frontman των Bad Seeds, τα τραγούδια του οποίου είναι χρωματισμένα με μια υγιή δόση θανάτου, αγάπης και θρησκείας, αποδεικνύεται ότι δεν ο μεγαλύτερος οπαδός της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα του ChatGPT.
Το δημοφιλές chatbot έχει κερδίσει τον θαυμασμό, αλλά έχει προκαλέσει και ανησυχίες για την ικανότητά του να παράγει απαντήσεις σε μορφή διαλόγου σε οποιοδήποτε στυλ και αν του ζητηθεί και από τότε που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο από το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, το ChatGPT έχει γράψει τα πάντα. Από σενάρια και νουβέλες, μέχρι λογοτεχνικά δοκίμια και από ότι φαίνεται ακόμη και ροκ τραγούδια.
Η ανησυχία του κοινού θα λέγαμε ότι είναι δικαιολογημένη για τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει για τον κόσμο της τέχνης σε όλο το δημιουργικό της φάσμα και ένας από αυτούς τους ανθρώπους που εκδήλωσε τις ανησυχίες του είναι ο ίδιος ο Cave. Στο τελευταίο του post στην προσωπική του σελίδα, The Red Hand Files, ο Nick Cave ασχολήθηκε με την ικανότητα που έχει μια ΑΙ να δημιουργεί μουσική. Απαντώντας σε έναν θαυμαστή του που είχε στείλει ένα τραγούδι κατασκευασμένο από το ChatGPT «στο στυλ του Nick Cave», όπως του ζητήθηκε, ο τραγουδιστής απάντησε αρκετά μελοδραματικά: «Το τέλος του κόσμου έρχεται».
Το ίδιο το τραγούδι ήταν αρκετά πειστικό:
I am the sinner, I am the saint / I am the darkness, I am the light / I am the hunter, I am the prey /I am the devil, I am the savior,
έλεγε το ρεφραίν. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε ο τραγουδιστής, από τους στίχους έλειπε το ανθρώπινο στοιχείο που μόνο ένα έργο φτιαγμένο από άνθρωπο μπορεί να έχει.
«Αυτό που είναι το ChatGPT, σε αυτήν την περίπτωση, είναι μια ρέπλικα, μια παρωδία», έγραψε ο Cave. «Θα μπορούσε ίσως κάποτε να δημιουργήσει ένα τραγούδι που, επιφανειακά, δεν θα ξεχωρίζει από ένα πρωτότυπο, αλλά θα είναι πάντα μια αναπαραγωγή, ένα είδος μπουρλέσκ…. Τα τραγούδια αναδύονται μέσα από τον πόνο και τα βάσανα και βασίζονται στον πολύπλοκο, εσωτερικό αγώνα του ανθρώπου από τον οποίο προκύπτει η τέχνη και από όσο γνωρίζω, οι αλγόριθμοι δεν αισθάνονται. Τα δεδομένα δεν υποφέρουν. Το ChatGPT δεν έχει κανένα εσωτερικό κομμάτι, δεν έχει εμπειρίες, δεν έχει υποφέρει, δεν έχει το θάρρος να ξεπεράσει τα όριά του και ως εκ τούτου δεν έχει την ικανότητα να μοιραστεί μια υπερβατική εμπειρία, καθώς δεν έχει περιορισμούς τους οποίους μπορεί να υπερβεί».
Συνέχισε, απευθυνόμενος στον θαυμαστή του που έστειλε το κομμάτι, «Σε ευχαριστώ για το τραγούδι, αλλά με όλη την αγάπη και τον σεβασμό, αυτό το τραγούδι είναι bullshit, μια κοροϊδία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».
Ενώ το ChatGPT έχει περιγραφτεί στο παρελθόν ως ένας στοχαστικός παπαγάλος που έχει προγραμματιστεί με βάση στατιστικές αναλύσεις, σε αντίθεση με την ανθρώπινη εμπειρία, όπως το θέτει ο Cave, η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια. Ωστόσο, καθώς το λογισμικό εξελίσσεται, πολλοί καλλιτέχνες έχουν επικρίνει την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί περιεχόμενο βασισμένο σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και όπως φαίνεται από το τραγούδι του Nick Cave, αυτό ήδη συμβαίνει.
Ενώ ο Cave τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει και πολύ ένα τραγούδι που γράφτηκε από μια AI, τελικά ξεχώρισε ένα στίχο που είχε κάτι να του πει:
I’ve got the fire of hell in my eyes
«και αυτό είναι εν μέρει αλήθεια», έγραψε. «Έχω τη φωτιά της κόλασης στα μάτια μου — και είναι το ChatGPT».