Τραγούδια από το 2022 – Ότι πέρασε αλλά δεν προσπέρασε

Δεν θα αναλωθώ σε αναλύσεις, αλλά σε ευχές με την προσμονή και την επιμονή να είμαστε εκλεκτικοί, αληθινοί, ελεύθεροι και υγιείς για το 2023 που έρχεται να πάρει την θέση σου σαν επόμενο βήμα στο ημερολόγιο του τοίχου.

Η μουσική είναι πάντα μια απόλαυση, μια λύτρωση κι ένα «παιχνίδι» για να περνάμε εμείς καλά και η παρέα καλύτερα.

Σ’ αυτή την μεγάλη παρέα των αναγνωστών, θεατών, σχολιαστών και όλων των «ζεστών» ανθρώπων είναι αφιερωμένες οι παρακάτω επιλογές μου για το 2022. 
Τραγούδια λοιπόν και όχι singles ή albums που λέγαμε παλιά, γιατί αυτή η παλιά μεθοδολογία «πέθανε», όταν μας κυρίευσε το ψηφιακό νέφος.

Πριν ξεκινήσω την «παρέλαση» για το 2022, θα μου επιτρέψει ο φίλος μου DjFahtheo Fah να δανειστώ μερικές φράσεις του από ένα παλιότερο σχόλιο του σε αντίστοιχη επιλογή μου για album και τραγούδια από το 2018.

«Ξεχώρισα και κάτι άλλο, τη συχνή έλλειψη επιτηδευμένης μουσικά πρότασης. Σε σχεδόν κανένα απόσπασμα των δίσκων δεν κυριαρχεί η τεχνική σε βάρος του συναισθήματος και της αμεσότητας που έχει μια μελωδία που χτυπά κατευθείαν στην καρδιά…. Αυτό αγαπητέ μουσικά φίλε είναι μια αλάνθαστη συνταγή για τη διαχρονικότητα των τραγουδιών που δεν πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να παραβλέπει όποιος θέλει να πρεσβεύει ότι πραγματικά ακούει»

Η συνταγογράφηση μου για το 2022 «ανακατεύει» τα παρακάτω υλικά επιδιώκοντας τα καλύτερα αποτελέσματα.

DOECHII –CRAZY (APR-2022)

Από την μαζορέτα που μεταμορφώθηκε σε χορεύτρια, τραγουδίστρια, fashionista, influencer, το “Crazy” είναι όντως εντυπωσιακό και παρακινδυνευμένο, ένα «άφυλο» video-game που η μιλιταριστική, υποχθόνια, δυστοπική χορογραφία έρχεται από το μέλλον όπου εικόνες και λόγος μπλέκονται  στο επόμενο επίπεδο επικοινωνίας  με το αύριο. 

 

Video Url

 

TONE LO –NO ONE DIES FROM LOVE (MAY-2022) 

Στον ίδιο σκοπό και η Σουηδή Tone Lo (Ebba Tove Elsa Nilsson) με electropop ‘80s διάθεση αλλά με το βλέμμα στο μέλλον όπου τα ρομπότ όχι μόνο θ’ «αγαπούν» αλλά θα «ζηλεύουν» κιόλας. Μια νέα «θρησκεία» αναδύεται.

 

Video Url

 

SAM RYDER –SPACEMAN (FEB-2022)

Ο Sam Ryder είναι κι αυτός «ανακάλυψη» του Tik-Tok και του διαδικτύου για να καταλήξει ταλέντο ών στην δεύτερη θέση της φετινής Eurovision (ας όψεται ο πόλεμος στην Ουκρανία). Με φωνή κάτι από Elton John και γυρίσματα αλα Freddy Mercury μας πήγε στα ουράνια.

 

Video Url

 

KIKI ROCKWELL –MADELINE (NOE-2022)

Μια Νεοζηλανδή νεράιδα που θέλει να γίνει η νέα  Bjork στην θέση της Bjork μέσα απο μυθικούς κόσμους, όνειρα και εξωπραγματικά παραμύθια τύπου Game of Thones. Της το ευχόμαστε.

 

Video Url

 

JOSH MELOY –ALREADY DEAD (MAR-2022)

Οι Αμερικάνοι έχουν μια απίστευτη εξοικείωση με το country-rock ιδίωμα και όταν έχουν όρεξη, με ελάχιστα υλικά δημιουργούν θαυμάσια κομμάτια χωρίς να πρωτοτυπούν -γιατί μάλλον δεν το έχουν ανάγκη- πέρα από το να κάνουν όμορφη μουσική.

 

Video Url

 

KOVACS –NOT SCARED OF GIANTS (MAR-2022) 

Την Ολλανδή Sharon Kovacs την έχουμε απολαύσει στην Ελλάδα ζωντανά. Το τελευταίο της τραγούδι δεν ξεφεύγει από την γνωστή ποιότητα αυτών που «κουβαλά» η φωνή της. 

 

Video Url

 

KOCOROCO–SOMETHING’S GOIN’ ON (FEB-2022) 

Οι Kocoroco είναι μια καινούργια έγχρωμη πολυεθνική μπάντα που επιχειρεί να κάνει καριέρα στο Λονδίνο το. «Κάτι συμβαίνει εδώ» από το παρθενικό τους άλμπουμ μπορούμε να το πούμε με σιγουριά.

 

Video Url

 

KAI WHINSTON –BETWEEN LURES (AYG-2022) 

Ο Kai Whinston προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την χορευτική ηλεκτρονική μουσική με κινηματογραφικούς όρους. Θα τα καταφέρει;  

 

Video Url

 

EMBRACE –DEATH IS NOT THE END (JUNE-2022)

Οι Oasis μπορεί να διαλύθηκαν αλλά οι Embrace συνεχίζουν την παράδοση της Britpop,  αναβαθμίζοντας την από αξιόλογα υπολογίσιμη σε επική. 

 

Video Url

 

RAMMSTEIN –ANGST (APR-2022) 

Οι Rammstein δεν θέλουν συστάσεις. Το “Angst” αλλά και όλο το άλμπουμ αποπνέει φρεσκάδα και τόλμη που οι Rammstein την έχουν απ’ την γέννα τους.

 

Video Url

 

MENTANA –RISE FROM THE WRECK (JULY-2022) 

Έχουμε ξεχάσει ότι εκτός από τις ΗΠΑ και ο Καναδάς βγάζει αξιόλογα ονόματα. Οι Mentana από το Μόντρεαλ «ξεπηδούν από τα ερείπια» το 2022 κι αυτό δεν είναι λίγο.

 

Video Url

 

THE HU –THIS IS MONGOL (JULY-2022) 

Οι The Hu  δεν είναι ένα τυχαίο συγκρότημα. Φέτος τιμήθηκαν από την Unesco με τον τίτλο «Καλλιτέχνες για την Ειρήνη», αποτελώντας έτσι το πρώτο metal συγκρότημα που διακρίνεται κατά αυτό τον τρόπο.
Τα συγκροτήματα από την Μογγολία! φέρνει κάτι νέο σε σχέση με την επαφή των λαών και της πολιτιστικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο. Κατά την γνώμη μου το “This is Mongol” είναι ότι πιο «κοντά» σαν “Born to be Wild” για το 2022.  

 

Video Url

 

PAOLO MUTINI-LOSE IT (MAY-2022) 

Έπρεπε να περιμένουμε οκτώ χρόνια για να ακούσουμε νέα δουλειά από τον Ιταλο-Σκωτσέζο Paolo Nutini. Το “Lose It” από το νέο του άλμπουμ κουβαλά την rock δύναμη της νέας γενιάς που αργεί να πάρει μπρός  αλλά δεν ξεχνά.

 

Video Url

 

SHIRLEY DAVIS & SILVERBACKS –KEEP ON KEEPIN’ ON (MAY-2022)

Η καλή χορευτική, ξεσηκωτική soul δεν πέθανε, μετακόμισε και κάνει καριέρα στην Ισπανία μαζί με το Fandango, το Fado και τις ταυρομαχίες. Η νεαρή Shirley Davis είναι μια απόδειξη ότι Prince, Diana Ross, Sharon Jones και Michael Jackson ζουν στο ίδιο σώμα.

 

Video Url

 

WHISKEY MYERS –JOHN WAYNE (FEB-2022)  

Το Τέξας ήταν πάντα μια μεγάλη rock κοιτίδα απ’ το ΄60 και μετά. Οι Whiskey Myers είναι μια μπάντα  που φέρνει μέσα της την παράδοση των ZZ Top, των Lynyrd Skynyrd και πολλών άλλων. Σ’ αυτό το «επικό» τραγούδι-φιλμ ανακατεύει θαυμάσια τα spaghetti-western με τον James Bond και το Βιετνάμ με τον John Wayne. 

 

Video Url

 

MUNA –KIND OF A GIRL (APR-2022) 

Οι τρείς Αμερικανίδες(οί) Katie Gavin, Josette Maskin, Naomi McPherson, αναπροσδιορίζουν την ζωή τους στην κοινωνία με την μουσική τους, σ’ ένα country-pop υβρίδιο που έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

 

Video Url

 

WARHAUS–OPEN WINDOW (AYG-2022) 

 Ο Maarten Devoldere των Warhaus ξέρει να γράφει σαγηνευτικά και μελοδραματικά τραγούδια και το αποδεικνύει στο “Open Window”.  Αέρινη μελωδία, ρυθμικό πιάνο, ευφορική  «έξοδο» έγχορδης κορύφωσης, «μουλιασμένα» φωνητικά για αγάπες και πάθη χωρίς ανταπόδοση

 

Video Url

 

SAM COLE –TRUTH BEEN TOLD (NOE-2022)

Ο τροβαδούρος του δρόμου Sam Cole έχει «φάει» τα Blues του Muddy Waters, των  Rolling Stones και των ZZ Top με τη σέσουλα. Τώρα «ξερνά» τα δικά του παιδιά γιατί “Truth been told” στο σήμερα και το αύριο θα λέγαμε εμείς. 

 

Video Url

 

THE BLUE STONES –DON’T MISS (JUNE-2022) 

Οι Blue Stones από το Οντάριο του Καναδά ακολουθούν την παράδοση των Blues στην «έκδοση» των Black Keys και το garage ιδίωμα των Hives και των White Stripes, τα υπόλοιπα είναι θέμα διάθεσης και «νεύρου». Λοιπόν «Don’t miss».

 

Video Url

 

MUETE – PEACE (FEB-2022) 

Στην τελευταία τους δουλειά οι Γερμανοί Muete μας ωθούν να  «βρούμε» την Ειρήνη μέσα από τον υπνωτισμό και τον διαλογισμό σε μια καθαρά βιομηχανική εποχή.
Όσοι το πετύχουμε, θα έχουμε φτιάξει μέσα μας ένα διαφορετικό soundtrack για το “Star Wars” 2023.

 

Video Url

 

ELANOR MOSS  –COSMIC MEMORY (DEC-2022) 

 Η Λονδρέζα Elanor Moss  είναι από εκείνες τις τραγουδοποιούς που δεν διακρίνονται πρώτα για την επιτυχία όσων κάνει αλλά για την έμφυτη ευαισθησία όσων λέει. 

 

Video Url

 

CVC –SOPHIE (NOE-2022) 

Οι Ουαλλοί CVC βάζουν στον χάρτη με τα υπόλοιπα νέα ονόματα «Wet Leg, Dry Claening, the Waeve κλπ» το νέο σημάδι του ανεξάρτητου ήχου στην Αγγλία αν και προσωπικά μου θυμίζουν ελαφρώς τους Wings του Paul McCartney.

 

Video Url

 

HARVEY SUTHERLAND –TYPE A FT. SOS (FEB-2022) 

Το νευρωτικό electro-funk με γερές δόσεις coldwave σαν συνταγή υπάρχει από προηγούμενους «πατέρες». Ένας ακόμα δεν βλάπτει, για να δώσει τουλάχιστον την δύναμη που θα ξεσηκώσει τα νέα παιδιά από την καρέκλα και την οθόνη του κινητού ν’ αρχίσουν να χορεύουν, εκτονώνοντας ήθη και πάθη.

 

Video Url

 

K’S CHOICE –TIME IS A PARASITE (DEC-2022)

Παίζοντας με τον χρόνο και μαθαίνοντας να μην τον σπαταλάμε άσκοπα, οι K’s Choice μας λένε –προσοχή- δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σήματα.

 

Video Url

 

REN (REN GILL)–HI REN (DEC-2022)

Προσωπικά ο Ren Gill ή απλά Ren έβγαλε για μένα το κομμάτι και το βίντεο της χρονιάς έστω και οριακά -15 Δεκεμβρίου 2022- αψηφώντας γιορτές, φεστιβάλ, φιέστες, Χριστούγεννα και ότι άλλο ρομαντικό, παραδοσιακό και επιδερμικό. Δεν περιγράφω άλλο.  

 

Video Url