Bob Dylan: «Η τεχνολογία είναι μαγική, αλλά μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο»

Copyright Instagram @bobdylan

Ο Bob Dylan εξέπληξε την μουσική σκηνή της δεκαετίας του 60 όταν άφησε την ακουστική κιθάρα για να πιάσει στα χέρια του την ηλεκτρική, αλλά αυτές τις μέρες ανησυχεί περισσότερο για τον αντίκτυπο που έχει η σύγχρονη τεχνολογία στον κόσμο. Ο Dylan έχει παραπονεθεί στο παρελθόν για τις υπηρεσίες streaming στην ποιότητα της μουσικής σε πολλές περιπτώσεις, αλλά έχει επίσης πει ότι η τεχνολογία είναι ικανή να φέρει το τέλος του κόσμου.

Η μουσική του Dylan είναι διαθέσιμη σε streaming, αλλά πιστεύει ότι αυτές οι ανέσεις είναι επιζήμιες για τη μουσική βιομηχανία. «Το streaming έχει κάνει τη μουσική πολύ smooth και ασφαλής. Όλα είναι πολύ εύκολα», είπε στη Wall Street Journal το 2022. «Μόνο ένα-δύο χτυπήματα με τα δάχτυλα,  ένα μικρό κλικ και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται. Έχουμε καταντήσει χαπάκηδες, με τετράγωνα μυαλά και καταβροχθίζουμε κουμπιά και οτιδήποτε μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας. Είναι όλα πολύ εύκολα, υπερβολικά δημοκρατικά. Χρειάζεσαι ένα μηχάνημα ακτίνων Χ μόνο για να βρεις την καρδιά κάποιου, αν έχει ακόμα».

 «Λατρεύω τον ήχο του παλιού βινυλίου, ειδικά από ένα παλιό πικάπ», είπε. «Αγόρασα τρία σε ένα κατάστημα με αντίκες στο Όρεγκον πριν από περίπου 30 χρόνια. Η ποιότητα του τόνου είναι τόσο ισχυρή και θαυματουργή, έχει τόσο πολύ βάθος. Πάντα με πηγαίνει πίσω στις μέρες που η ζωή ήταν διαφορετική και απρόβλεπτη».

Όταν εξετάζουμε τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στον κόσμο γενικά, ο Dylan δεν πιστεύει ότι όλα είναι άσχημα. «Η τεχνολογία είναι σαν μαγεία», είπε. «Είναι ένα μαγικό σόου, ξυπνά πνεύματα, είναι προέκταση του σώματός μας, όπως ο τροχός είναι η προέκταση του ποδιού μας».

Ωστόσο, πιστεύει ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να επιφέρει το τέλος του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε. «Μπορεί να είναι το τελευταίο καρφί που θα χωθεί στο φέρετρο του πολιτισμού, απλά δεν ξέρουμε», είπε. «Ο Νίκολα Τέσλα, ο μεγάλος εφευρέτης, είπε ότι θα μπορούσε να γκρεμίσει τη γέφυρα του Μπρούκλιν πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας δονήσεις. Σήμερα, πιθανότατα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα με έναν υπολογιστή τσέπης. Συνδεθείτε, αποσυνδεθείτε, φορτώστε και κατεβάστε. Είμαστε όλοι καλωδιωμένοι».

Επίσης, δεν παρακολουθεί πολύ σύγχρονη τηλεόραση και δεν καταναλώνει πολύ σύγχρονα μέσα. «Πρόσφατα έκατσα και είδα μετά μανίας Coronation Street, Father Brown και κάποια από τα πρώτα επεισόδια του Twilight Zone», είπε. «Ξέρω ότι είναι ντεμοντέ, αλλά με κάνουν να νιώθω σαν στο σπίτι μου. Δεν είμαι οπαδός των πακεταρισμένων προγραμμάτων ή των ειδήσεων. Ποτέ δεν βλέπω κάτι αηδιαστικό ή κακό».