Την αποκάλεσαν «Κυρία», κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Οι λόγοι διαφορετικοί, όπως και οι έννοιες.
15+1 ιστορίες με νότες για το «ασθενές» φύλο, από τη δεκαετία του ΄60 ως την πρώτη του νέου αιώνα. Παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά… προσφώνησης.
LADY – Jack Jones (1967)
Ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός μας ταξιδεύει στη νοσταλγική δεκαετία του ’60, τότε που ο ρομαντισμός ήταν κάτι παραπάνω από μία λέξη. Με μητέρα ηθοποιό και πατέρα τραγουδιστή και ηθοποιό, η καλλιτεχνική «φλέβα» θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη ζωή του. Είναι διπλά βραβευμένος με Grammy, έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 50 άλμπουμ με τις πωλήσεις τους να ξεπερνούν τα 100 εκατ. παγκοσμίως.
Μετρά 60 χρόνια ζωντανών εμφανίσεων. Το 1963 σε ηλικία 25 ετών τραγούδησε στην Καλιφόρνια μαζί με τους Beach Boys, Ventures, Kay Starr, Dick Dale, Wayne Newton, Trini Lopez και τους Righteous Brothers, ενώ πιο πρόσφατη μόλις σήμερα 23 Μαρτίου στην Αυστραλία. Το 1967 παρουσίασε ένα τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια που απευθύνονται στη γυναίκα, το υπέροχο “Lady”.
LAY LADY LAY – Bob Dylan (1969)
Τεράστιος Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός και συγγραφέας. Ο Robert Allen Zimmerman που γνωρίσαμε ως Bob Dylan, σε 60 χρόνια καριέρας έχει γράψει περισσότερα από 600 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από 2.000 καλλιτέχνες. Το 1982 εντάχθηκε στο Songwriters Hall of Fame, το 1988 στο Rock & Roll Hall of Fame ως ερμηνευτής, ενώ το 2016 έγινε ο πρώτος μουσικός που κέρδισε Νόμπελ στην κατηγορία της λογοτεχνίας. Είναι κάτοχος 10 βραβείων Grammy με 38 συνολικά υποψηφιότητες. Οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπερνούν τα 125 εκατ. αντίτυπα, μόνο η συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του το 1967 πούλησε 6,5 εκατομμύρια.
Το “Lay lady lay” που έγραψε το 1969 ήταν υποψήφιο να επενδύσει την ταινία “Midnight cowboy”, αλλά οι παραγωγοί της επέλεξαν το “Everybody’s talkin” του Harry Nilsson. Αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν το μετέδωσαν λόγω της λέξης “lay” επειδή τη θεώρησαν σεξιστική, παρόλα αυτά εμπορικά έφτασε μέχρι το No.05 στην Αγγλία και το Νο.07 στην Αμερική. Το 1971 ο Dylan αποκάλυψε ότι το είχε γράψει για να το τραγουδήσει η Barbra Streisand. Το διασκεύασαν περισσότεροι από 120 καλλιτέχνες, ανάμεσα τους οι Byrds, μόλις 23 μέρες αργότερα, η Cher, οι Duran Duran, o Isaac Hayes και ο Bryan Adams.
SHE’S A LADY – Tom Jones (1971)
Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην την εκφράζουν οι στίχοι, άλλωστε την εκθειάζουν. Αυτός που επίσης καμαρώνει είναι ο σύντροφός της, δηλώνει υπερήφανος που είναι δική του, σύμφωνα με τους στίχους.
Ο πρώτος που το τραγούδησε ήταν ο Paul Anka το 1970, ενώ μία χρονιά αργότερα ο Tom Jones φρόντισε να γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία. Υπήρξε ακαταμάχητος γόης με φανατικό κοινό, οι γυναίκες πετούσαν τα εσώρουχά τους στις ζωντανές εμφανίσεις του. Η τηλεοπτική του εκπομπή “This is Tom Jones” ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα το 1970. Έχει κερδίσει Grammy ως ο καλύτερος νέος τραγουδιστής το 1966, ενώ το 1989 απέκτησε το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Το μεγαλύτερο όμως βραβείο της «έντονης» ζωής του, είναι η κατάκτηση της γυναικείας καρδιάς. Στα 16 έγινε πατέρας και όπως έχει δηλώσει: “The women, the sex… I don’t regret anything”.
LADY IN BLACK – Uriah Heep (1971)
Οι Βρετανοί Stalkers, μετέπειτα Spice και στη συνέχεια Uriah Heep, είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της χαρντ ροκ σκηνής από το 1967. Με ενεργή παρουσία στη δισκογραφία, πιο πρόσφατο το 25ο στούντιο άλμπουμ “Chaos & colour” που κυκλοφόρησε το 2023. Μία από τις ωραιότερες και πιο διαχρονικές ροκ μπαλάντες όχι μόνο της δεκαετίας του ’70 αλλά όλων των εποχών, φέρει την υπογραφή τους. Η μεγαλύτερη επιτυχία που γνώρισε το “Lady in black” του 1971 ήταν στη Γερμανία, όπου παρέμεινε κορυφαίο για 13 εβδομάδες.
THREE TIMES A LADY – Commodores (1978)
Γραμμένο το 1978 από τον Lionel Richie, τον βασικό τραγουδιστή των Commodores, με αφορμή την 37η επέτειο του γάμου των γονιών του. Σκεπτόμενος τη μητέρα του αλλά και τη σύζυγό του, το έγραψε για τις δύο γυναίκες της ζωής του και απογείωσε την καριέρα του συγκροτήματος. Παρέμεινε στο Νο.01 της Αμερικής για δύο εβδομάδες, ενώ στην Αγγλία για πέντε, αποκτώντας δύο υποψηφιότητες για βραβείο Grammy.
Ήταν η πρώτη κορυφαία επιτυχία που έγραψε ο Richie και η αρχή ενός ρεκόρ. Επτά συνεχόμενες χρονιές πέτυχε Νο.01 τραγούδι ως στιχουργός, ρεκόρ που κατείχε μόνο ο Paul McCartney με τους Beatles, την περίοδο 1964-1971. Ήθελε να το δώσει στον Frank Sinatra, αλλά ο παραγωγός της θρυλικής δισκογραφικής Motown επέμεινε να το πει το συγκρότημα και δικαιώθηκε.
LADY – Kenny Rogers (1980)
Από τις πιο χαρακτηριστικές ερωτικές μελωδίες των 80’ς, έπεσαν πολλά «κάστρα» με αυτό. Το έγραψε ο Lionel Richie ειδικά για τον Kenny Rogers το 1980, έκανε και την παραγωγή του. Αποδείχτηκε η πιο εμπορική επιτυχία του Rogers, αφού παρέμεινε στο Νο.01 της Αμερικής για έξι εβδομάδες. Με 19 συνολικά υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, κέρδισε τρεις φορές, οι δύο είναι για το “Lady”, «Καλύτερο τραγούδι» και «Καλύτερη ανδρική ποπ εμφάνιση με φωνητικά». Όταν έφυγε από τη ζωή το 2020, o Lionel Richie το ερμήνευσε στα Grammy, ως φόρο τιμής στον συνεργάτη και φίλο του.
LADY, LADY, LADY – Joe Esposito (1983)
Οι γυναίκες καλό θα ήταν να μη μπουν στον κόπο να ψάξουν αν υπάρχει τραγούδι που να έχει τέσσερις φορές τη λέξη “lady” στον τίτλο του. Τρεις είναι το μάξιμουμ και υπάρχει μόνο στη μπαλάντα που σημάδεψε την αξέχαστη ταινία “Flashdance”, εκτός αν μετρήσουμε ως τριπλό και το “Three times a lady” των Commodores. Παρόλο που το φιλμ δεν πήρε καλές κριτικές, σάρωσε εισπρακτικά και έγινε η τρίτη πιο εμπορική στην Αμερική το 1983. Το σάουντρακ βραβεύτηκε με Grammy ως το «Καλύτερο άλμπουμ γραμμένο για ταινία», ενώ ήταν υποψήφιο και για «Άλμπουμ της χρονιάς».
Ο περιβόητος Giorgio Moroder έγραψε τη μουσική και ο Keith Forsey τους στίχους του “Lady, lady, lady”, με τον Joe Esposito να το ερμηνεύει. Στο άκουσμα ξυπνούν μνήμες της ταινίας, γεγονός που το κάνει περισσότερο αγαπητό.
LADY LOVE ME (ONE MORE TIME) – George Benson (1983)
Γλυκός, ρυθμικός σόουλ ήχος. Η επιτυχία του εξαιρετικού Αμερικανού κιθαρίστα και τραγουδιστή αναγνωρίστηκε περισσότερο στην Αγγλία από ότι στη χώρα του, έφτασε στο No.11, ενώ στην Αμερική στο Νο.30. Γνώρισε ραδιοφωνική επιτυχία και στην Ελλάδα. Ο George Benson έχει κερδίσει 10 Grammy από τα 25 που ήταν υποψήφιος, ενώ κατέχει το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.
THE LADY LOVES ME – Elvis Presley and Ann-Margaret (1983)
Εκτός από επιλεκτική μνήμη υπάρχει και η… επιλεκτική «άγνοια». Η Ann-Margaret για παράδειγμα, στο μιούζικαλ του 1964 “Viva Las Vegas” ισχυρίζεται ότι δεν έχει συναισθήματα προς το ταίρι της. Από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του Elvis. Ο βασιλιάς του ροκ εντ ρολ συμμετείχε σε 31 φιλμ, από το 1956 μέχρι το 1969.
Το ηχογράφησε το 1963, κυκλοφόρησε όμως 20 χρόνια αργότερα, το 1983. Πειστικές οι ερμηνείες τους, άλλωστε εκείνη την περίοδο ήταν ζευγάρι και στη ζωή.
L.A. IS MY LADY – Frank Sinatra with Quincy Jones and Οrchestra (1984)
Η κυρία σ’ αυτή την περίπτωση έχει μεταφορική έννοια, αναφέρεται στην πόλη των αγγέλων, το Λος Άντζελες. Γραμμένο από τους Alan και Merilyn Bergman, Peggy Lipton και Quincy Jones, ο τελευταίος έκανε την παραγωγή και του δίσκου με τον ίδιο τίτλο. Το “L.A. is my lady” ήταν το 57ο και τελευταίο σόλο άλμπουμ του Sinatra, το 1984. Παρά τον τίτλο του, γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία στη Νέα Υόρκη.
TREAT HER LIKE A LADY – Temptations (1984)
Το επιτυχημένο πενταμελές ανδρικό γκρουπ έχει παρουσιάσει αρκετά τραγούδια με τη συγκεκριμένη προσφώνηση. Το “Lady” που ήταν υποψήφιο για Grammy, το “Lady soul” και το “Treat her like a lady”. Το τελευταίο, του 1984, γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία τόσο στην Αγγλία όσο και στην Αμερική, Νο.12 και Νο.48 αντίστοιχα. Το 1968 εντάχθηκε στο συγκρότημα ο Dennis Edwards, αποχώρησε το 1977 για να κάνει προσωπική πορεία, αλλά επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα. Η θρυλική παρέα της Motown βραβεύτηκε με Grammy για τη συνεισφορά του στη μουσική το 2013.
LADY IN RED – Chris De Burgh (1986)
Με βρετανικές και ιρλανδικές ρίζες, o Chris De Burgh το 1986 ξεκίνησε να το γράφει για τη γυναίκα του μετά από τσακωμό τους, δυσκολεύτηκε όμως να το ολοκληρώσει. Βρήκε τίτλο πέντε μήνες αργότερα, όταν την είδε να φορά κόκκινα σ’ ένα κλαμπ. Το αποτέλεσμα πάλι δε δυσκολεύτηκε καθόλου να γίνει από τα πιο κλασικά ερωτικά τραγούδια της δεκαετίας του ’80, αυτό τον ανέδειξε παγκοσμίως. Παρέμεινε στο Νο.01 της Αγγλίας για τρεις εβδομάδες, ενώ στην Αμερική έφτασε ως το Νο.03.
Ο 75χρονος μουσικός και τραγουδιστής εξακολουθεί να δίνει συναυλίες. Τον ερχόμενο Αύγουστο έχει ανακοινώσει 30 εμφανίσεις στη Γερμανία, θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη στην Ελβετία. Έχει επισκεφτεί και τη χώρα μας, το 1992 στο Λυκαβηττό.
Αξέχαστη αυτή η γυναίκα, ντυμένη στα κόκκινα, σ’ έναν αργό ρυθμό για πριβέ χορό με τον καβαλιέρο της. Οι εικόνες που δημιουργούν οι στίχοι και η μουσική κατακτούν αναπόφευκτα και τα δύο φύλλα.
LADY (HEAR ME TONIGHT) – Modjo (2000)
Γαλλικό ντουέτο που γνώρισε επιτυχία παγκοσμίως με το house αυτό δημιούργημα. Δικαίως ανήκει στα καλύτερα της εν λόγω δεκαετίας, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2000. Το έγραψαν οι ίδιοι, ο παραγωγός Romain Tranchart με τον Yann Destagnol, ο τελευταίος έκανε και τα φωνητικά. Έχει κιθαριστικό δείγμα από το “Soup for one” των Chic του 1982. Βρέθηκε στην κορυφή της Αγγλίας για δύο εβδομάδες, ενώ στην Αμερική ανέβηκε στο Νο.01 των “Dance Club Songs” του Billboard. Κορυφαίο έγινε και στα ελληνικό ραδιόφωνο, ενώ στα μπαράκια ανέβαζε τη διάθεση κάθε φορά που ακουγόταν. Οι πωλήσεις του ξεπέρασαν συνολικά τα δύο εκατ. αντίτυπα.
LA BALLADE OF LADY AND BIRD – Lady & Bird (2003)
Ιδιαίτερη μελωδία με έντονα δραματουργικά στοιχεία. Οι στίχοι είναι στα αγγλικά, ενώ ο τίτλος στα γαλλικά. Η Ισραηλινή τραγουδίστρια, στιχουργός, συνθέτρια και παραγωγός Keren Ann συνεργάστηκε με τον Ισλανδό συνθέτη και μουσικό Bardi Johannsson το 2003, μελοποιώντας μία φανταστική διήγηση ανάμεσα σε ένα πουλί και ένα κορίτσι. Το αποτέλεσμα δίνει τροφή για σκέψη, ειδικά στις μέρες μας, 21 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. «Φωτογραφίζει» την απογοήτευση, την απομόνωση και την ανάγκη του ανθρώπου να ακουστεί προκειμένου να βγει από τις παραπάνω συνθήκες. Η Keren Ann αρχικά το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ “Lady & bird” το 2003 και μετέπειτα το 2009, δίνοντας στο δίσκο τον ίδιο τίτλο με το τραγούδι.
A LADY OF A CERTAIN AGE – Divine Comedy (2006)
Η ψυχή του συγκροτήματος είναι ο τραγουδιστής Neil Hannon. Έχει δηλώσει ότι αρχικά ήθελαν να μοιάσουν στους REM, σύντομα όμως απέκτησαν τη δική τους ταυτότητα. Το ιρλανδικό σχήμα το 2006 κυκλοφόρησε το ένατο άλμπουμ του “Victory for the comic muse”. Μέσα από αυτό, το υπέροχο “A lady of a certain age” που αναφέρεται στη γυναίκα, στην τρίτη της ηλικία. Προσέχοντας τους στίχους, την κιθαριστική ατμοσφαιρική μελωδία και τη χροιά της φωνής του ερμηνευτή, εισπράττουμε ένα μελαγχολικό αποτέλεσμα άξιο προσοχής.
THE LADY IS A TRAMP – Tony Bennett & Lady Gaga (2011)
Ένα τζαζ στάνταρ που ερμηνεύτηκε από τουλάχιστον 400 καλλιτέχνες, οι οποίοι σεβόμενοι την αρχική εκδοχή δεν το μετέφεραν σε άλλους ήχους. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε το 1937, ακούστηκε στο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ “Babes in arms” από τη 17χρονη ηθοποιό και ήδη σταρ Mitzi Green. Ως Little Mitzi πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι σε ηλικία τριών ετών μαζί με τους γονείς της, ενώ από τα δέκα πρωταγωνιστούσε σε ταινίες με το ονοματεπώνυμό της. Το θεατρικό έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο δύο χρόνια αργότερα, το 1939, με πρωταγωνιστές τον Mickey Rooney και τη Judy Garland, όπου ακούστηκε η ορχηστρική εκδοχή του.
Ξεχωρίζουν οι διασκευές των Lena Horne, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Peggy Lee, Supremes και του Tony Bennett το 1976. Ο Bennett το τραγούδησε και ντουέτο με τη Lady Gaga το 2011, με την τελευταία να το παρουσιάζει επίσης μόνη το 2016. Ντουέτο το είχαμε ξανακούσει το 1993 από τον Frank Sinatra με τον Luther Vandross, συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του πρώτου με τίτλο “Duets”. H πιο πρόσφατη διασκευή έγινε το 2022.
Επιστρέφουμε στο 2011. Απίθανη συνεργασία δύο διάσημων διαφορετικών προσωπικοτήτων στο κλασικό τραγούδι, με θεατρική ερμηνεία και εκπληκτική ενορχήστρωση.
Κυρίες μου... τα σέβη μου.